Zmage

Garnbret: Premisliti moram o naslednjih ciljih, zdaj so to olimpijske igre

Ljubljana, 27. 09. 2019 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
2

Janja Garnbret velja za čudežno deklico v svetu športnega plezanja, saj kraljuje na vrhu svetovnih tekmovanj in tudi dobesedno na vrhovih smeri, praktično vse od vstopa v člansko konkurenco. Že kot otrok je rada plezala po drevesih in pohištvu, čeprav jo je pot vmes zanesla v plesne vode. Je pa še danes možno v njenem plezanju videti lahkotno eleganco plesalke, v kombinaciji s surovo močjo in "akrobacijami" plezalke.

Prvo srečanje s plezanjem je bilo za Janjo Garnbret sicer naključno, a bila je ljubezen na prvi pogled. Pri sedmih letih je prijela prve oprimke, pri osmih je že tekmovala v državnem prvenstvu. Leta 2013 je nastopila na prvi večji mednarodni tekmi in takoj postala mladinska evropska prvakinja v balvanskem plezanju. Do danes je nanizala šestindvajset zmag v svetovnem pokalu in osvojila šest naslovov svetovne prvakinje. Kraljuje predvsem v težavnostnem plezanju in tudi "klasični" kombinaciji.

Garnbretova (na fotografiji) kot dirkačica?
Garnbretova (na fotografiji) kot dirkačica? FOTO: Siniša Kanižaj

V zadnjih štirih letih je vsako leto zmagovalka svetovnega pokala v vsaj eni disciplini in podobno svetovna prvakinja na vsakem od svetovnih prvenstev. Z zadnjega se je vrnila kar s tremi zlatimi medaljami, kar ni uspelo še nikomur pred njo. Tako ne čudi, da je bila lani slovenska športnica leta, letos pa je dobila Bloudkovo nagrado. Ob vsem tem se ponaša še s smerjo težavnosti 9a v skali.

V Spielbergu preizkusila dirkalnik F4
Z Janjo smo se pogovarjali med treningom v ljubljanski Bolder Sceni, kjer je priznala, da je njena skrivnost v tem, da v plezanju še vedno uživa. Tudi ko ne trenira ali tekmuje, namreč pleza. A kljub temu jo privlači še nekaj drugačnih adrenalinskih doživetij. Predvsem hitrost. Čeprav hitrostnega plezanja kot tekmovalne discipline (ki bo del kombinacije na olimpijskih igrah) ne mara najbolj, pa je v avtomobilih drugače. Pretekli teden je tako na avstrijskem dirkališču v Spielbergu sedla v dirkalnik formule 4 in po nekaj hitrih krogih priznala: "Če ne bi bila plezalka, bi bila dirkačica!"

Janjo ta konec tedna čaka domača tekma svetovnega pokala v Kranju, prihodnje leto pa olimpijske igre v Tokiu, na katerih velja za favoritinjo. Njeni načrti poleg tekmovalnih uspehov na umetnih stenah segajo še dobesedno višje: želi namreč preplezati večino najtežjih "pravih" skalnih smeri na svetu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lester1
27. 09. 2019 20.44
+2
Dober avtek, smo naredili veliko zabavnih krogov z njim. Njegov veliki bratec, ki si ga lahko tam tudi izposodiš, pa je prava zverina - če želiš da te kdaj postane malo strah :P
ehjaehja
27. 09. 2019 19.14
+29
res je kraljica ❤❤❤❤👑