Drugi športi

Goriška v pričakovanju kolesarske elite odeta v rožnato

Nova Gorica, 23. 05. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
12

Goriška brda in Nova Gorica so ta konec tedna obarvani v rožnato. Danes bo tod potekala 15. etapa dirke po Italiji, ki se bo zaključila le malo čez mejo, v italijanski Gorici. Predvsem v Brdih je bilo že v soboto vse v znamenju italijanske pentlje, vaščani so se v pripravah nanjo združili v eno, in če bo v nedeljo navijačem naklonjeno še vreme, bo kolesarje pričakala zares sijajna kulisa.

V Goriških brdih so vinske trte in češnje vsaj za ta konec potisnjene v ozadje, pod žarometi pa so kolesarji na dirki po Italiji. Domačini so v soboto urejali še zadnje podrobnosti, preden bo mimo njihovih hiš zapeljala karavana dirke po Italiji. Krožišča, skozi katera bo potekala trasa, so kot po pravilu obarvana v rožnato – barvo, ki jo na sebi nosi vodilni posameznik na Giru (trenutno je to Kolumbijec Egan Bernal, op. a.). 

V rožnato je odetih tudi na desetine koles različnih velikosti, ki so razporejena po trasi slovenskega dela 15. etape. Eden od domačinov je ob tem dodal, da starih koles, ki ne bi bila pobarvana, v Brdih praktično ni več. Otroci iz slikovitega Šmartnega so dan pred velikim dogodkom v en glas ponavljali napeve, ki bodo kolesarjem, izčrpanim od kraljevske sobotne preizkušnje (vzpona na Zoncolan), morda vlili dodaten kanček prepotrebne energije. 

Vrhunec dneva: Cerovski klanec
Nedeljska 15. etapa se bo sicer pričela v obmorskem Gradežu, slovensko mejo pa bo prvič prečkala na mejnem prehodu v vasi Vipolže 82 kilometrov pred ciljem. Po Brdih bo karavana nato opravila tri čezmejne kroge, katerih vrhunec bo vzpon do naselja Gornje Cerovo v dolžini 1,7 kilometra in s povprečnim naklonom 8,5 %, ki sodi v četrto kategorijo.

Na vzponu, ki v najstrmejšem delu doseže tudi 15-odstotni naklon, so se že v soboto začeli zbirati prvi navijači. Domačini pa pričakujejo, da jih bo na dan dirke prav tam največ. Tudi zato so pripravili posebne točke, na katerih bo, kot obljubljajo, mogoče spremljati potek dirke v živo. 

Po treh krogih sledi mesto vrtnic
Trasa bo med drugim potekala tudi skozi Hum, Kojsko, Šmartno, Dobrovo in Medano, zadnja vas kroga na slovenski strani meje pa bo Plešivo. Po treh krogih po Goriških brdih bo karavana zopet prešla na italijansko stran skozi bližnji Števerjan in Oslavje, nato bosta na svoj račun prišli še Nova Gorica in Rožna Dolina, potem pa bo do konca preizkušnje v Gorici le še slab kilometer in pol.  

Na Trgu Evrope, stičišču obeh Goric, kjer bo eden od dveh letečih ciljev etape, je bilo v zadnjih dneh prav tako vse v znamenju Gira. Drevesa pred železniško postajo so ovita v rožnate trakove. Novi grafiti, za katere so poskrbeli umetniki iz Slovenije, Italije in Francije, so dokončani, na bližnjem hribu Sabotinu pa so organizatorji postavili ogromno rožnato srce. Tudi v delih mesta, ki jih kolesarji ne bodo obiskali, pa je bilo moč opaziti kar nekaj obarvanih navijaških rekvizitov, ki najavljajo prihod svetovne kolesarske elite. 

Giro tudi z bogato slovensko zgodovino 
Najprestižnejša kolesarska dirka pri naših zahodnih sosedih je Slovenijo prvič obiskala pred 99 leti. 26. maja 1922 se je tedaj druga od desetih etap končala v Portorožu, slavil pa je Italijan Costante Girardengo. Naslednjič je Giro na našo stran meje zavil skoraj pol stoletja kasneje, ko se je etapa z začetkom v Bibioneju zaključila pred ljubljansko dvorano Tivoli. Tedaj, petega junija 1971, pa je kolesarje vodila tudi mimo Nove Gorice. 

Zanimivo je dejstvo, da se je naslednja etapa, ki je obiskala Slovenijo, prav tako začela v Bibioneju. Pisalo se je leto 1994, ko so se na Giru mudili največji kolesarski zvezdniki, med drugimi tudi Miguel Indurain in Marco Pantani. 204 kilometre dolga gorska preizkušnja se je končala v Kranju z zmago Andree Ferrigata. Po neuradnih podatkih naj bi se na slovenskem delu etape od Nove Gorice do prestolnice Gorenjske zbralo kar 150 tisoč navijačev. 

Dvojčka v letih 2001 in 2004
Na 84. izvedbi dirke po Italiji sta pri nas potekali kar dve etapi. Deseta, ki je bila na sporedu 29. maja 2001 in je merila 212 kilometrov, je potekala od Jesola do Ljubljane, dobil pa jo je Denis Zanette, medtem ko je odlično peto mesto zasedel Andrej Hauptman. Naslednji dan je bil start na Bledu, cilj pa – tako kot to nedeljo – v italijanski Gorici. 

Dvojček slovenskih etap so organizatorji priredili tudi tri leta kasneje. 14. preizkušnja je potekla od Trsta do hrvaškega Pulja, dan kasneje je bil začetek v Poreču, pred vrnitvijo v Italijo pa so kolesarji obiskali slovenske obalne kraje (Buje, Sečovlje, Portorož, Izolo, Koper in Škofije). Oba dni je roke v zrak dvignil legendarni italijanski sprinter Alessandro Petacchi

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olidata
23. 05. 2021 14.56
-3
Ime te pasje dirke se mi zdi sporno. Če se kliče điro d'Italia, naj se vozijo po Itaiji, sicer naj se spomnijo drugo ime, če napletejo izven svojih mej. Vprašajte o tem naše nonote, kaj si mislijo...
Potouceni kramoh
23. 05. 2021 09.06
+5
Po moje so Brda tut odeta v sivo in ne v pinky vsaj kar se letošnjega lepega aprila in maja tiče.😋
uporabnica1
23. 05. 2021 09.01
+4
Res mi je škoda, da danes v Brdih ne bomo mogli pozdravit še Mateja, ki verjamem da bi prišel blizu zmage v kakšni etapi. No pa saj jo po svoje dosegel v 6. , tudi ti Jan si zame že zmagovalec. Fenomenalna predstava na Zoncolan.👏
mlenn
23. 05. 2021 08.46
+1
RAI 2 ob 14:00 presso
mlenn
23. 05. 2021 08.47
+0
CIGU MIGU
23. 05. 2021 08.31
+1
prenos bo na rai tv,ali na 1 ali na 2
genir
23. 05. 2021 08.14
-1
Upajmo na lepo vreme.
Nimasmisla
23. 05. 2021 08.10
+0
ali se bo to dalo kje videti a tv
Bogdan Kranjc
23. 05. 2021 08.13
+3
CIGU MIGU
23. 05. 2021 08.33
+3
a si spal kar v kleti,ker si nekam zgodnji,pa že tako zgodaj polhen sovraštva,kje je še večer
nejc312312
23. 05. 2021 09.27
-1
Hitri Jezek
23. 05. 2021 12.36
-1
Opranoglavec se ti ne dvigne,če slučajno ne omenjaš politike?