Drugi športi

Mäder z močnim pečatom Mohoriča dobil etapo, Valter novi vodilni

Ascoli Piceno, 13. 05. 2021 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
8

Gino Mäder (Bahrain Victorious) je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Italiji. Njegov moštveni kolega Matej Mohorič je skupaj z njim garal čelu skupine ubežnikov, nato pa dobrih 13 kilometrov pred ciljem stopil s plina in Švicarju prepustil boj za etapno zmago. Italijan Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) z ogromnim zaostankom ob rožnato majico vodilnega, ki si jo je nadel Madžar Attila Valter (Grouporama-FDJ).

Alessandro De Marchi (Israel Start-UpNation) je močno zaostal za najhitrejšimi in izgubil rožnato majico.
Alessandro De Marchi (Israel Start-UpNation) je močno zaostal za najhitrejšimi in izgubil rožnato majico. FOTO: AP

Slovenski kolesar Matej Mohorič je s pobegom na začetku šeste etape dirke po Italiji izzval tekmece in z moštvenim kolegom Ginom Mäderjem ostal na čelu ubežne skupine vse do zadnjega vzpona. Dobrih 13 kilometrov pred ciljem se je Mohorič umaknil Mäderju, ki je bil nato močnejši od Nizozemca Baukeja Molleme (Trek-Segafredo) in Italijana Daria Catalda (Movistar) ter proslavil etapno zmago, ki je bila za moštvo Bahrain Victorious toliko slajša po sredinem grdem padcu ter odstopu njihovega baskovskega zvezdnika Mikela Lande

Deževen dan je bil še bolj turoben za ekipo Israel Start-Up Nation, ki je v cilj z nosilcem rožnate majice Italijanom Alessandrom De Marchijem prišla z ogromnim, okoli desetminutnim zaostankom. Vodstvo v skupnem seštevku je prevzel Madžar Attila Valter (Grouporama-FDJ).

"Po tem, kar se je včeraj zgodilo Mikelu, smo bili zelo odločni, da iz tega Gira potegnemo največ. Moja naloga je bila, da pomagam Ginu, ne morem verjeti, kako perfektno se je vse razpletlo. Skupaj z zmago Gina pa je to res krasen dan. Ko se načrt tako perfektno izide, ne moreš povedati veliko, moraš le uživati in iztržiti čim več," je za Eurosport po dirki dejal Mohorič.

Bernal na tretje mesto v skupnem seštevku
Etapa je potekala od Grotte di Fasassija do Ascoli Picena. Mohorič je z Mäderjem že po 30 kilometrih 160 kilometrov dolge etape napadel, bil najprej v osem-, nato pa še v štiričlanski ubežni skupini. Večinoma je narekoval močan ritem, dobil tudi drugi od treh gorskih ciljev, pred zadnjim vzponom pa Mäderja pustil dovolj spočitega, da je Švicar v cilj prišel z 12 sekundno prednostjo in zabeležil drugo zmago v profesionalni karieri.

V skupini favoritov je imel največ moči Kolumbijec Egan Bernal (INEOS Grenadiers), ki je tako zasedel drugo mesto in se prebil na tretje mesto v skupnem seštevku. V tem presenetljivo vodi Madžar Valter, ki ima 11 sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Deceuninck–Quick-Step) ter 16 pred Bernalom. Valter je postal prvi Madžar, ki si je prislužil majico vodilnega na eni izmed treh največjih večdnevnih dirk. Mohorič je do cilja sicer popustil, med najboljšimi ni bilo niti drugega Slovenca v bahrajnskem moštvu Jana Tratnika.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožica2611
13. 05. 2021 19.28
-4
mimogrede Bernal je Švicarju pustil zmagat
uporabnica1
13. 05. 2021 19.36
+4
Definbahija
13. 05. 2021 18.01
+1
Nekoč je bilo "Das Ist Valter" oz Valter brani Sarajevo. Dans je Valter brani roza 😂😂
pojtrarara
13. 05. 2021 17.35
+13
Kako lepo da novinarji ES prepoznajo garaštvo Mateja, kljub zmagi kolega, je izpostavil prav njegovo vrhunskost, ključno za to zmago. Čestitke Matej... ponosni mi Slovenci nate... izjemno simpatičen fant! Držiiim pesti za tvojo zmago na Giru letos - vsaj eno, če ne še več. Naj se zgodi.
uporabnica1
13. 05. 2021 17.39
+10
Ma cel prenos so ga hvalili od začetka do konca. Naši kolesarji so res promotorji Slovenije😁
uporabnica1
13. 05. 2021 17.32
+12
Matej je mašina. Kakšen stroj res, 150 km je vlekel čisto sam. Polovics zmage gre k njemu. Bravo Gino! Zelo vesela zanj👏 In kako prisrčen intervju Mohoriča, bravo Matej, ki je prvo velik človek, potem velik športnik!
pojtrarara
13. 05. 2021 17.24
+8
Kako sem navijala za Gina tokrat... Gino zahvali se garaču Mateju... Matej kakšna vožnja - vse pohvale, še posebej na spustu... Kralj spustov med vrhunskimi kolesarji - z veliko začetnico. čestitke. Se mi pa tako smilijo vsi - grozno je kako jih vsak drug dan skoraj pere to vreme... res ni besed za vso to garaštvo vseh na cesti. In še upaaaam ,da so zvezde letos naklonjene Mateju tudi, da sam pride do zmage. Si tako zelo zasluži. Odlična forma in vožnje matej!
motorist_mb
13. 05. 2021 17.22
+12
Ga dali z ketne in se Mohi ftrgalo,Mader zahvali se mu.Upam da kira etapa za Moho👍