Drugi športi

Nočna mora Groenewegna: članu Jumbo-Visme grožnje s smrtjo

Amsterdam, 26. 01. 2021 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemski kolesar Dylan Groenewegen je bil deležen ostrih kritik, potem ko je povzročil skorajda smrtonosen padec rojaka Fabia Jakobsena na lanski dirki po Poljski. Mednarodna kolesarska zveza je Groenewegna kaznovala z devetimi meseci prepovedi nastopanja, medtem ko se tekmovalec Jumbo-Visme, katere član je tudi slovenski as Primož Roglič, spopada tudi z zelo resnimi grožnjami s smrtjo.

Groenewegen (na tleh) je v prvi etapi dirke po Poljski s spremembo smeri vožnje zakrivil padec, ki bi se lahko končal tragično.
Groenewegen (na tleh) je v prvi etapi dirke po Poljski s spremembo smeri vožnje zakrivil padec, ki bi se lahko končal tragično. FOTO: AP

Dylan Groenewegen je za nizozemsko revijo Helden spregovoril o peklenskih mesecih, ki so zanj in za njegovo družino sledili hudi nesreči na dirki po Poljski. Groenewegen, član Jumbo-Visme, je hitro priznal krivdo za nesrečo, v kateri bi njegov rojak Fabio Jakobsen kaj lahko izgubil življenje, a si bo, kot vse kaže, po silovitem trčenju z varnostno ograjo povsem opomogel.

Groenewegnovo opravičilo za nekatere ni bilo dovolj. 27-letni Amsterdamčan je zdaj razkril nekaj – milo rečeno – strašljivih podrobnosti. 

"Prišlo je do zelo resnih in konkretnih groženj, zaradi katerih smo nekaj dni po nesreči poklicali policijo," je za Helden povedal Groenewegen. "Naslednje dni in tedne je policija varovala vhod v našo hišo. Nismo mogli sproščeno od doma. Če smo to želeli storiti, nas je morala, da se ne bi kaj zgodilo, spremljati policija," je nadaljeval zmagovalec štirih etap na dirki po Franciji.

'V kakšnem svetu živimo?'
Grožnje so postajale vedno hujše, vključevale pa so tudi njegovega novorojenca, ki je januarja dopolnil šele dva meseca.

"Prejeli smo na roko napisana pisma, v enega so dali tudi vrv z zanko, češ da lahko z njo kasneje obesim svojega otroka. Ko prebereš to sporočilo in ti pošljejo še vrv, se močno ustrašiš. Tako ni šlo več naprej in policija je sprejela ukrepe, ko je to videla. Jasno je, da to vpliva nate. Misliš si: 'Kaj se dogaja? Kako je to možno? V kakšnem svetu živimo?' Vse to ti gre po glavi, v tistih dneh pa se je bilo naporno že dvigniti iz postelje," je še dodal Groenewegen.

Nizozemski kolesarski prvak iz let 2016 je zaradi groženj tudi za dlje časa prestavil svoj povratek na kolo, a naj bi se v dresu Jumbo-Visme na dirke najvišje ravni vseeno poskušal vrniti do majske dirke po Madžarski.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Definbahija
26. 01. 2021 17.54
+4
Je bedak. Fasal je kazen (dovolj ali ne odločajo drugi), odslužil kazen, se opravičil, sodno baje da ga bodo še preganjali, a kaj imajo KAVČ TRENERJI za razčiščevati osebne probleme?
cebelko
26. 01. 2021 18.16
+1
VirtualX
26. 01. 2021 17.47
-4
Bedak, zasluženo ti grozijo. "V kakšnem svetu živimo?"... Upam, da se čudiš nad sabo. "devetimi meseci prepovedi nastopanja" = smešno nizka kazen...
uporabnica1
26. 01. 2021 17.53
+5
Nehi se smešit. Žalostno je, da mu grozijo. A veš kolikokrat se to dogaja? Padci in prerivanja med šprinterji so bili vedno, Sagan je tudi že poškodoval Cavendisha ampak ni bilo toliko govora o tem, ker ni staknil hudih poškodb. Jakobsen jo je odnesel huje zaradi nesposobnih ograj in slabe organizacije. Odletel je na železniško progo. Pa haloo? Kaj majo za postavljat cilj na spustu in to zraven železnice?
cebelko
26. 01. 2021 18.12
+3
pred etapo so ekipe opozarjale na neprimernost cilja. etapa je končala na ozki cesti ter navzdol (kolesarji tam dosežejo hitrosti 80+) tudi ograja v cilju je bila neprimerna. komolčanje in prerivanje pa je nekaj vsakdanjega z zadnjih kilometrih in to obsojam. bi se pa lahko zogdilo komurkoli. fabio - želim ti čimprejšnjo vrnitev dylan - poberi se in gasa naprej. pa vozi z glavo!
uporabnica1
26. 01. 2021 18.31
+0
poper00
26. 01. 2021 18.41
+2
Sagan in podobni bi potem po tvoje morali sedeti v zaporu.Poskusi se enkrat peljati s kolesom 60km na uro potem ko imaš levo in desno 20cm prostora in potem ponovno komentiraj.