Drugi športi

Hačanov in Cicipas prva polfinalista, Ribakini se je pridružila Azarenka

Malbourne, 24. 01. 2023 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
4

Ruski teniški igralec Karen Hačanov je prvi polfinalist odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. Napredovanje med štiri najboljše si je zagotovil predčasno, saj je moral pri vodstvu Rusa s 7:6 (5), 6:3, 3:0 zaradi poškodbe zapestja dvoboj predati Američan Sebastian Korda. Grški teniški zvezdnik Stefanos Cicipas se je zanesljivo uvrstil v polfinale odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V četrtfinalu je po dveh urah in 17 minutah ustavil pohod mladega Čeha Jirija Lehečke in ga premagal s 6:3, 7:6 (2), 6:4.

Dvoboj je bil do izida 7:6 (5), 2:3 zelo izenačen. Sebastian Korda se je vrnil po zaostanku z 2:5, Karen Hačanov pa je prvi niz dobil po boljši igri v ključnih trenutkih podaljšane igre. Nato je sredi drugega niza Korda zahteval zdravniški odmor zaradi težav z zapestjem.

Z močno povitim desnim zapestjem 22-letnik ni več našel prave igre, v bolečinah pa je dvoboj po izgubljenih sedmih igrah zapovrstjo predal. Hačanov se je posledično drugič zapovrstjo uvrstil v polfinale turnirjev za grand slam. Na OP ZDA ga je ustavil Norvežan Casper Ruud. Konstantnega tenisa se je dobitnik srebrne kolajne na olimpijskih igrah v Tokiu 2021 razveselil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zagotovo sem vesel dveh zaporednih polfinalnih nastopov na grand slamih, seveda pa si ne želiš na tak način končati dvoboja," je uvodoma priznal 26-letni Rus. "Do poškodbe je bil dvoboj zelo izenačen in napet. Zelo sem zadovoljen z ravnjo tenisa, tukaj se dobro počutim, odlično tekmujem in komaj čakam na prvi polfinale v Avstraliji," je dodal zmagovalec mastersa v Parizu iz leta 2018.

Od takrat je imel kar nekaj težav s konstantnostjo in igranjem na najvišji ravni. "Moral sem se na novo izumiti. Vedno verjamem vase, četudi imam veliko nihanj. Ko dosežeš velik rezultat, postaneš samozavesten, in prav ta občutek je po polfinalu na OP ZDA še močnejši. Želim napredovati kot teniški igralec in človek," je zaključil Hačanov.

Stefanos Cicipas
Stefanos Cicipas FOTO: AP

Cicipas prepričljivo

Cicipas v svojem obračunu ni blestel, a je bil v ključnih trenutkih zbran in se ves čas dobro reševal iz težav. V prvem nizu je do odločilnega odvzema servisa prišel v drugi igri, v drugem pa je odlično odigral predvsem podaljšano igro, potem ko je pred tem branil žogice za "break" tekmeca.

Tudi v tretjem nizu je ves čas ohranjal korak prednosti, potem ko je ubranil tri zaporedne žogice za "break" v sedmi igri. Odločilni odvzem servisa je dosegel prav v zadnji igri.

Češki debitant v četrtfinalu turnirjev velike četverice nikoli doslej ni preskočil prvega kroga, v Melbournu pa je nanizal štiri zmage. Kljub porazu med osmimi najboljšimi bo prihodnji ponedeljek prvič v karieri zasedel mesto med najboljšimi 50 na lestvici ATP.

Cicipas pa ostaja v žrebu in še naprej ni okusil grenkobe poraza v četrtfinalih grand slamov. V petek si bo prizadeval za drugi nastop v finalih grand slamov. Leta 2021 ga je na zadnji stopnički kljub vodstvu z 2:0 v nizih na OP Francije ustavil Srb Novak Đoković.

"Ne vem, ta dvoboj je bil nekoliko drugačen, na koncu pa je pomembno, da sem našel rešitev in zmagal," je po zahtevnem obračunu dejal Cicipas.

"To je bil eden najtežjih dvobojev s tremi nizi, ki sem jih tukaj odigral. Jiri je igral zelo dobro na tem turnirju, v zadnjem času igra sijajno in želim mu veliko uspeha v prihodnosti," je tri leta mlajšega tekmeca pohvalil Atenčan.

"Moral sem kljubovati zelo močnim žogam z osnovne črte, to je bila naloga, ki sem se ji moral res z vsem srcem posvetiti. Podaljšana igra je bila ključna, vsaj tako si mislim. Pomembno je bilo vzpostaviti prevlado v dvoboju. To sem čutil in vedel, da bi lahko bila prednost odločilna," je še dodal Grk.


Jelena Ribakina je prva polfinalistka letošnjega OP Avstralije.
Jelena Ribakina je prva polfinalistka letošnjega OP Avstralije. FOTO: AP

Krvnica naše Kaje Juvan prva polfinalistka

Dvoboj lanske zmagovalke Wimbledona in nekdanje zmagovalke odprtega prvenstva Francije (2017) je v prvem nizu zmotil močnejši dež. Prireditelji so bili prisiljeni zapreti streho nad igriščem Rod Laver Arene, v teh razmerah pa se je po polurnem premoru bolje znašla 23-letna Kazahstanka.

"Zelo sem vesela svojega prvega polfinala tukaj. Malce sem bila nervozna, vseeno pa sem danes pokazala zelo dober tenis," je po dvoboju povedala Jelena Ribakina. Ta na prejšnjih treh nastopih v Melbournu ni prišla dlje od tretjega kroga. Tokrat je bilo tesno le v uvodu drugega niza, ko je Ostapenko povedla z 2:0, v nadaljevanju pa je vnovič kraljevala Kazahstanka.

Ribakina je po rodu sicer Rusinja, a od leta 2018 nastopa za Kazahstan. Z lansko zmago v Wimbledonu je poskrbela za največji teniški uspeh svoje nove domovine.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V polfinalu Melbourna bo zdaj igrala za finale. Njena naslednja nasprotnica bo Američanka Jessico Pegula, ki je bila v dveh nizih - 6:4 in 6:1 - boljša od Belorusinje Viktorije Azarenka. A Ribakina z naslednjo tekmico ni obremenjena, po zmagi nad prvo igralko sveta Poljakinjo Iga Swiatek namreč napoveduje, da letos v Avstraliji lahko premaga prav vse tekmice.

Melbourne, grand slam (49,2 milijona evrov):
- moški, četrtfinale:
Karen Hačanov (Rus/18) - Sebastian Korda (ZDA/29) 7:6 (5), 6:3, 3:0 - predaja;
Stefanos Cicipas (Grč/3) - Jiri Lehečka (Češ) 6:3, 7:6 (2), 6:4;
Andrej Rubljov (Rus/5) - Novak Đoković (Srb/4) sreda;
Ben Shelton (ZDA) - Tommy Paul (ZDA) sreda;

- ženske, četrtfinale:
Jelena Ribakina (Kaz/22) - Jelena Ostapenko (Lat/17) 6:2, 6:4;
Jessica Pegula (ZDA/3) - Viktorija Azarenka (Blr/24) 6:4, 6:1;
Karolina Pliškova (Češ/30) - Magda Linette (Pol) sreda;
Arina Sabalenka (Blr/5) - Donna Vekić (Hrv) sreda.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Skadi
24. 01. 2023 11.27
+3
DE MINAUR je imel toliko povedati o Djokoviću lansko leto, letos pa mu ni najhitrejši niti do gležnjev.
Bofur
24. 01. 2023 11.20
+1
ahahahahaha, sami Rusi, Belorusi, Srbi in ostali Slovani napredovali :))))
Nobody75
24. 01. 2023 10.34
+0
Cicipas ahaha. Kaj je zdej to že varianta piši kao što govoriš:)
Nobody75
24. 01. 2023 10.33
+1
Hačanov?????