Drugi športi

Hamilton razočaran nad kolegi v formuli 1: Vidim vas, kako ostajate tiho

London, 01. 06. 2020 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
6

Val protestov po smrti temnopoltega Georgea Floyda je iz Minneapolisa in vseh koncev Združenih držav Amerike pljusknili tudi London. Britanski zvezdnik formule 1 in šestkratni prvak Lewis Hamilton se je na dogodke na drugi strani velike luže odzval z ostrim zapisom na Instagramu.

Hamilton (na fotografiji) z zastavo Velike Britanije po dirki formule 1.
Hamilton (na fotografiji) z zastavo Velike Britanije po dirki formule 1. FOTO: AP

Na dogodke, povezane s smrtjo brezposelnega 46-letnega Georgea Floyda v Minneapolisu, in proteste za podporo pravicam temnopoltih v Združenih državah Amerike, so se odzvali tudi številni športniki. Svetovni prvak formule 1 Lewis Hamilton je tako objavil zapis, v katerem kritizira odziv tekmecev v svojem športu in formulo 1 označuje za šport z belsko prevlado. Šestkratni svetovni prvak Lewis Hamilton se je jasno zavzel za podporo gibanju za pravice temnopoltih v ZDA. Obenem je obtožil svoje tekmece in druge udeležence formule 1, da molčijo in ne naredijo nič.

"Vidim vas, ko ostajate tiho. Nekateri med vami ste največji zvezdniki, a vendarle ostajate tiho, medtem ko se godijo takšne krivice," je zapisal Hamilton na svojem profilu na Instagramu.

'Kot edini temnopolti se upiram sam'
Dodal je, da je razočaran zaradi odziva v panogi, ki je po njegovem mnenju večinsko belska: "Niti enega znaka ni. V tem športu prevladujejo belci, jaz se kot edini temnopolti upiram sam. Mislil sem, da boste do zdaj ugotovili, za kaj gre, in se oglasili. Vedite, da vem, kdo ste in vas vidim."

Poudaril je, da podpira mirne proteste, nasprotuje pa uničevanju, plenjenju in nasilju, v katere so se protesti ponekod v ZDA sprevrgli. Opozoril pa je, da protesti, ki jih je sprožilo policijsko nasilje nad temnopoltim človekom, niso samo težava ZDA.

"Ne bo miru, dokler se naši tako imenovani voditelji ne bodo spremenili. Ne gre samo za Ameriko. Gre za Veliko Britanijo, za Španijo, za Italijo, za vse. Način, na katerega se obravnava manjšine, se mora spremeniti," pravi dirkač Mercedesa. "Nismo rojeni s sovraštvom in jezo v srcih. Tega nas učijo tisti, ki so nam za zgled," še sporoča Hamilton.

Odzvala sta se Leclerc in Russell
Njegov zapis je nato vendarle spodbudil tudi nekatere tekmece. Prva sta se odzvala Charles Leclerc in George Russell, ki sta Britanca podprla v boju proti rasizmu.

"Če sem pošten, mi je bilo neprijetno in ni se mi zdelo primerno, da bi svoja čustva delil na družbenih omrežjih. Zato se prej nisem izpostavil. Seveda je bilo to zelo narobe," je prek Twitterja sporočil Monačan Leclerc, član Ferrarija, in dodal: "Še vedno težko najdem besede, s katerimi bi opisal, kako se počutim ob ogledu nekaterih posnetkov. Rasizem moramo ustavljati z akcijo, ne z molkom."

Zvezdniku rdečih se je pridružil tudi njegov tekmec pri Williamsu Russell: "Ponovil bom Charlesove besede, tudi meni se ni zdelo primerno, da se ob takšnih dogodkih oglašam. Toda zdaj je čas, da stopimo skupaj in odstranimo rasizem iz družbe. Uporabite svoj glas, razširite zavedanje, kolikor je mogoče."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
01. 06. 2020 17.58
+3
V nba in atletiki prevladujejo črnci. Zakaj ga to ne zmoti? Pač črnci niso prisotni v F1 ker niso nikoli bili inženirji niti vozniki. Sej imajo šanse.
macek_garfield
01. 06. 2020 14.39
+5
hamilton provokator
Zzzz91
01. 06. 2020 13.15
+19
V tem športu prevladujejo belci...ja pa naj več črncev začne trenirat karting in naj pridejo v formulo 1, kdo jim bran. Al pa naj Hamilton začne trenirat atletiko pa bo meu črnce. Ko pa Vettel, Schumacher in ostali belci nakazujejo v dobrodelne namene za otroke v Afriki je pa vse vredu. Dj Hamilton ne joki
MSM fake news
01. 06. 2020 12.25
+19
Politično zavajajoče in hujskaške izjave vseh profi športnikov je treba kaznovati s prekinitvijo pogodbe !!
ochi
01. 06. 2020 11.55
+19
me zanima, koliko policajev v Sloveniji ustavi avto s strahom, da ga bo kdo ustrelil v obraz?
kajte?eš
01. 06. 2020 11.41
+39
Pa dobro, kolk črncev pa ubije črnca v USA..? Kolk črncev ubije belca ? Ali šteje samo ko belec naredi neumnost nad črncem.. Pa kdo je tu nor..