Drugi športi

Hirscher se je odločil: To je dan, ko končujem kariero

Salzburg, 04. 09. 2019 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Avstrijski smučarski zvezdnik Marcel Hirscher je v sredo zvečer na novinarski konferenci v Salzburgu po pričakovanjih objavil težko pričakovano odločitev o koncu kariere. "Po več tednih razmišljanja o tem, kaj mi je storiti, je bilo na koncu prav tako," je zbranim medijem in navijačem, ki so povsem napolnili prizorišče, povedal 30-letni Hirscher.

Prvič po letu 2012 bo po sezoni 2019/20 okronan novi skupni zmagovalec seštevka svetovnega pokala, ki ne bo Hirscher. Avstrijec je tako zaokrožil zvezdniške upokojitve, ki so zaznamovale alpsko smučanje v sezoni po svetovnem prvenstvu v Areju. Med svežimi upokojenci so Nemec Felix Neureuther, norveški as Aksel Lund Svindal in Američanka Vonnova, ki je prav tako kot avstrijski zvezdnik v svoji karieri osvojila vsega skupaj 20 kristalnih globusov, od tega štiri velike in 16 majhnih.

Zadnje osemletno obdobje v alpskem smučanju bi bilo možno označiti za ero Marcela Hirscherja. Zaporedoma je osvojil osem naslovov skupnega zmagovalca svetovnega pokala, kar je rekord sam po sebi. Hirscher je kar za dva velika globusa prehitel slovito rojakinjo Annemarie Moser-Pröll, ki je nazadnje v svetovnem pokalu blestela leta 1979. Kar za tri velike kristale pa je prehitel prejšnjega rekorderja med moškimi Marca Girardellija, ki je smučal za Luksemburg.

Ob osmih velikih kristalnih globusih ima v svojih vitrinah tudi ducat malih kristalnih globusov, šest za slalomski in šest za veleslalomski seštevek zadnjih sezon. Hirscher, doma je na Annabergu na Solnograškem, je skupno zbral 67 zmag v svetovnem pokalu, več sta jih le Ingemar Stenmark (86) in od letos smučarska upokojenka Američanka Lindsey Vonn (82). As belih strmin ima hkrati ima tudi dve zmagi z olimpijskih iger in sedem s svetovnih prvenstev, v slalomu, veleslalomu, kombinaciji in moštvenih tekmah.

Hirscher (na fotografiji) med poslovilno novinarsko konferenco na Solnograškem.
Hirscher (na fotografiji) med poslovilno novinarsko konferenco na Solnograškem. FOTO: AP

Družina zdaj na prvem mestu
"Rad bi se zahvalil vsem vam in tudi gledalcem, hvala, da ste pred televizijskimi zasloni. Zelo kratek bom. To ni več veliko presenečenje. Toda hitro vam bom povedal, da je to dan, ko končujem kariero. In mislim, da je to zelo dober prvi korak," je med drugim v petek zvečer v Salzburgu povedal Hirscher. "Jutri mi ne bo potrebno več vstati in oditi na trening. Bomo videli, kaj bom počel zdaj, toda malce bolj se bom lahko posvetil moji družini."

Odločitev, da bo postavil tekmovalne smuči v kot, je sporočil v do zadnjega mesta zapolnjeni dvorani, Lounge 5 Gusswerk, v neposrednem televizijskem prenosu, na dogodku, ki ga je poimenoval "Review, Insight, Outlook" (Pregled, Vpogled, Obeti). Oblečen v džins, belo majico s kratkimi rokavi, obut v bele športne copate, z bradico in brki. Na njegovih zelo skromnih in vsakdanjih oblačilih ni bilo niti enega napisa sponzorja. Pogovor s šampionom je vodil nekdanji alpski smučar Marco Büchel, ki je tekmoval za Lihtenštajn.

'Tega se ne da primerjati z menjavo službe'
Da bo premislil o nadaljevanju kariere, je omenjal že ob koncu sezone po tretjem mestu v Kranjski Gori na pokalu Vitranc. Ugibanja o koncu tekmovalne poti pa so se sprožila, ko na družbenih omrežjih ni bilo zaslediti objav s poletnih treningov Avstrijca. Prestavil pa je tudi za 6. avgust sklicano prvo druženje z mediji. Takrat je sporočil, da odločitev glede prihodnosti ni lahka in da se še odloča o tem, ali končati kariero. Da gre za težko odločitev, je potrdil tudi v sredo zvečer.

Avstrijski superzvezdnik se poslavlja kot eden izmed najslavnejših velikanov alpskega smučanja.
Avstrijski superzvezdnik se poslavlja kot eden izmed najslavnejših velikanov alpskega smučanja. FOTO: Damjan Žibert

"Zadnja dva tedna sta bila zelo turbulentna. Tega se ne da primerjati z menjavo službe, ampak se dejansko v enem dnevu preneha tvoje življenje, kot si ga poznal doslej," je težo odločitev predstavil Hirscher. Med razlogi za konec poti je omenil tudi dejstvo, da se je bilo z vsakim letom vztrajanja v vrhunskem športu na najvišji kakovostni ravni težje regenerirati in pripraviti na novo sezono ter ohraniti motivacijo in zbranost.

"Kdaj sem sprejel odločitev? Pred dvema tednoma, morda celo nekaj več. A še zelo malo časa sem imel do prve tekme (v novi sezoni, op. a.) in prepričan sem bil, da se bom odločil v tem kratkem času, to pa sem vam želel sporočiti," je še dodal Hirscher. "To je izvrstna priložnost, da se lahko zahvalil za odlično sodelovanje v vseh teh letih. Zelo sem vesel, da je to ta dan. Pri končni odločitvi je šlo za seštevek številnih vidikov in dejavnikov. Bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost, zelo bo zanimivo in vznemirljivo. A veliko, veliko razlogov me je pripeljalo do te odločitve in do tu, kjer sem danes, mislim, da je odločitev dobra. In občutek je dober, verjemite mi. To ni bilo prvič, da sem razmišljal, če je to konec ali ne. In ni prvič, da sem razmišljal, če je trenutek pravi. Veliko ljudi me ni jemalo resno, ko sem rekel, da ne vem, kako dolgo bom še nadaljeval z vsem skupaj in v tem užival. Potem se je vse skupaj kar hitro končalo." 

Super šampion, ki je alpskemu smučanju vrnil stari glamur
Vsaka še tako uspešna zgodba ima svoj konec. In v Salzburgu je Hirscher, eden največjih športnih zvezdnikov, ki so se rodili in tekmovali v severni sosedi Slovenije, objavil konec tekmovalne poti. Za tridesetletnikom je izjemna športna kariera, ko je v belem cirkusu osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Smučanje mu je bilo položeno že v zibelko. Rojen na Solnograškem, na Aninem hribu, Annabergu, je takoj, ko je shodil, že smučal, tako ali drugače. Da bi okusil zimo in smučanje, mu ni bilo treba prav daleč. Smučišča so bližje njegovemu domu, kot je bila šola.

Že zelo zgodaj je kazal obrise velikega šampiona.
Že zelo zgodaj je kazal obrise velikega šampiona. FOTO: Damjan Žibert

Veliko je obetal že v mladinski konkurenci. Na mladinskih svetovnih prvenstvih je osvojil kar šest kolajn, in sicer tri zlate (veleslalom 2007, veleslalom in slalom 2008), dve srebrni (slalom 2007 in superveleslalom 2009) in bronasto (veleslalom 2009). Na mladinskem svetovnem prvenstvu marca 2007 v Flachauu je v veleslalomu premagal vso takratno konkurenco, med katerimi so bili tudi smučarji, s katerimi se je pozneje srečeval v članski konkurenci (Matts Olsson, Fritz Dopfer, Beat Feuz). Na seznamu nastopajočih v Flachauu je bilo takrat zaslediti tudi Mariborčana Filipa Flisarja, ki je kasneje alpsko smučanje zamenjal za smučarski kros.

Izpopolnjevanje napadalne vožnje trajalo kar nekaj časa
V slalomu je Hirscherja istega leta v boju za naslov mladinskega prvaka za 11 stotink sekunde ugnal Slovenec Matic Skube, ki pa se med člani ni več tako dobro znašel. V svetovnem pokalu je prvič nastopil 17. marca 2007 v Lenzerheideju, kjer je v veleslalomu zasedel 24. mesto. Moralo je miniti kar nekaj časa, da je izpopolnil svojo napadalno in brezkompromisno vožnjo, ki ga je pripeljala do največjih uspehov. Na tej poti tekmovalnega zorenja je prihajalo tudi do padcev in odstopov. Veliki met mu je uspel v sezoni 2009/10, ko se je začel redno uvrščati med prvo deseterico. V Val d'Iseru je dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v veleslalomu. V isti sezoni je dobil tudi veleslalom v Kranjski Gori, kjer je vsega skupaj vpisal šest zmag.

V sezoni 2011/12 je osvojil svoj prvi veliki kristalni globus ter svoj prvi mali kristalni globus v veleslalomu. In tako je nadaljeval še naslednjih sedem zaporednih sezon. Skupno je osvojil osem zaporednih velikih kristalnih globusov za skupno zmago v svetovnem pokalu, kar ni uspelo še nikomur pred njim. Hkrati je osvojil še dvanajst malih kristalnih globusov, šestkrat z najvišjim številom točk v posebnem seštevku slaloma in šestkrat z najvišjim številom točk v posebnem seštevku veleslaloma.

Zmagoviti povratek odgnal misli na upokojitev
Prvič se je z mislijo o koncu kariere poigraval pred začetkom sezone 2017/18, ko ga je prvi dan snežnih priprav med padcem na treningu slaloma na ledeniku Mölltal doletel zlom levega gležnja. A se je, kljub poškodbi, vrnil zmagovito v beli cirkus, do konca sezone svetovnega pokala kar trinajstkrat zmagal ter postal celo najuspešnejši avstrijski alpski smučar v zgodovini po številu zmag v svetovnem pokalu. Teh je vsega skupaj zbral 67. Pred njim sta na večni lestvici le, od letos upokojena, Američanka Vonnova (82) in smučarski kralj iz sedemdesetih in osemdesetih prejšnjega stoletja Šved Stenmark (86).

Čeprav je prevladoval v svetovnem pokalu, je prvo zlato na olimpijskih igrah osvojil šele v Južni Koreji lani februarja, ko je v Jeongseonu najprej zmagal v kombinaciji in nato še na olimpijskem veleslalomu. S svetovnih prvenstev ima pet naslovov prvaka v individualnih preizkušnjah, nazadnje je bil zlat letos v Areju na slalomski tekmi. S Stenmarkom si deli prav poseben dosežek, sta edina v zgodovini s tremi naslovi svetovnega prvaka v slalomu. Sloviti športni časnik L'Equipe ga je imenoval za najboljša športnika na svetu v letu 2018. V Adelbodnu, 13. januarja 2019, je z deveto zmago postavil rekord po številu zmag med moškimi na enem prizorišču. Rekorden je tudi s 16 osvojenimi stopničkami, kar je prav tako največ med moškimi na enem prizorišču.

Zdaj bo imel veliko več časa za zasebnost in mlado družino. Junija 2018 se je na Ibizi poročil s svojo dolgoletno partnerko Lauro Moisl. Čez nekaj mesecev, 7. oktobra 2018 pa se jima je rodil sin. A seveda bo petkratni najboljši športnik leta v Avstriji težko v celoti zavrnil vse ponudbe, ki jih bo brez vsakršnega dvoma prejel, in se povsem izognil prihodnje povezanosti s športom, na takšen ali drugačen način. Zaradi Hirscherjeve novinarske konference je avstrijska javna radiotelevizija posegla v že predvideni spored. Neposredni prenos novinarske konference športnika je imel prednost pred sprva za isto uro napovedanim soočenjem politikov pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. V Avstrijo so svoje ekipe poslale tudi največje svetovne televizijske in medijske hiše z ameriško CNN na čelu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
05. 09. 2019 12.36
+2
Armstrong je bil tudi nedolžen tisti ki zagovarjate tega jodlarja. Na dosegu rok vsi rekordi pa pri 30 tih nehat,ko ti dobijo dohtarja. Potem pa nekateri pacienti obtožujejo Rogliča zagovarjajo pa druge
eskil
05. 09. 2019 18.46
+0
Točno tako je, kot ti pišeš. Ko so pozimi dobili dohtarja, jodlarja ni bilo nikjer več.
tv1206802
05. 09. 2019 11.10
+3
nikoiništa
05. 09. 2019 09.08
+5
Lahko smo srečni, da živimo v eri najboljših športnikov v zgodovini v svojih športih. Neprecenljivo
HoS
05. 09. 2019 08.29
-1
Ko so onega njegovega avstrijskega doktorja zaprli zaradi doping škadalov lani je pa Marcelček nehal smučat :))
gullit
05. 09. 2019 10.51
+2
Točno to, mi ki spremljamo podrobno smučanje smo to opazili. Včasih je imel 2 sekundi fore ko so njegovega doktorja dobili s prstom v marmeladi pa je tudi Hirscher nehal zmagovati in je zadnje tri štiri tekme zaostal za prejšnimi rezultati. tako da pričakovana odločitev da si ne bo umazal kariere. Vsaka čast za super rezultate in uživaj v penziji.
Edx111
05. 09. 2019 08.25
+18
Od zacetka ga nisem prenesel. Te pa njegova superiornost ne more pustiti ravnodusnega. Velika izguba za svetovno smucanje. Pa se Felix, Alex in Vonnova...bo kar dolgcas.
Lampsy8
05. 09. 2019 08.22
+13
Perfekcionist, da se reče. Sedaj bodo tudi drugi tekmovalci imeli priložnost osvajati lovorike, sam pa je zaključil na vrhuncu kariere. Pametna odločitev.
ZRC
05. 09. 2019 08.07
+16
Najbolj pametno, da je odnehal, ko je še na vrhu in fizično v dobri formi. Marcel, uživaj v več kot zasluženi penziji.
smajser1
05. 09. 2019 07.53
+5
.. kaki doping je tudi vprasaj? sicer pa vrhunski smucar nimas kaj!
Petarda10
05. 09. 2019 07.57
+11
je bil veckrat na doping testih in ni bilo nic
Edx111
05. 09. 2019 08.18
+10
Mater ti je hudo v zivljenju. Verjetno ti v zivljenju ni nikoli nic uspelo, da ob uspehu kogarkoli pomislis, da je kljuc njegovega uspeha doping.
modelx
05. 09. 2019 09.02
+2
sej je Armstrong tudi bil in mu dolgo niso mogli dokazati.
Edx111
05. 09. 2019 09.45
+1
Si pa najdu primerjavo. Eh sej se je brez veze spuscati v tako butaste debate.
modelx
05. 09. 2019 10.03
+2
glede poživil ti je Armstrong osnovna mera. a ti misliš, da je naša tinca ni bila na čokolinotu??? o ja, pa še kako.
joze drugi
05. 09. 2019 07.52
+8
Pravljica za lahko noč. Bil je toliko boljši od vseh da bi lahko še vsaj leto dve na vrhu.
Petarda10
05. 09. 2019 07.50
+18
Eden in edini Marcel Hirscher, nikoli vec ne bo taksnega smucarja gledati njega je bila cista poezija, hvala za vse in srecno v prihdnosti
Heineken 1A
04. 09. 2019 21.53
-9
MARCEL JE ODLIČNO SMUČAL, DO SREDI TE SEZONE.... POTEM KO SO BILE RACIJE GLEDE DOPINGA V AVSTRIJI IN NEMČIJI PA NI STAL NIC VEC NA ZMAGOVALNEM ODRU! ZANIMIVO, UPAM DA SE ZELO MOTIM, ČE PA JE KAJ RESNICE IN DA PRIDE DO NJE, BI BIL TO HUD ČRN MADEZ ZA SMUCANJE IN ZA AVSTRIJCE! DRUGACE SEM PRICAKOVAL KONEC KARIERE, PO ZAZNJIH NASTOPIH JE BIL LE BLEFA SENCA SAMEGA SEBE!
ivan res grozni
04. 09. 2019 21.59
+24
Do konca je bil prvi; številka ena! Na zmagovalnem odru je bil celo sezono! Je to za vas bleda senca? Po osvojitvi vsega, kar je mogoče, ti pade koncentracija.
gullit
05. 09. 2019 10.53
+1
Bravo ti tudi podrobno spremlaš smučanje. pusti ostale kavč poznavalce.
rofo
04. 09. 2019 21.49
+7
To je pravilna in pogumna odločitev!Oditi,ko si na vrhuncu slave,kot heroj!Bravo in vse čestitke za tako dejanje.Marcel,hvala za vse predstave in preprosto......UŽIVAJ! Če ti bo ostal kakšen evro viška,pa nas povabi v Kranjsko goro na eno veliko fešto,pa vsakemu daj po nekaj evrov v žep......
GigaDrill77
04. 09. 2019 21.46
-7
GigaDrill77
04. 09. 2019 21.46
-5
sry 24 ur za cenzuro samo je pa res da odhaja
xxdrgregoryhouse
04. 09. 2019 21.31
+16
Ah škoda, bo pa imel vsaj kdo drug možnost za globus
gecogeco
04. 09. 2019 21.28
+17
Še Stenmarka bi definitivno prehitel če bi nadaljeval še kaki 2 sezoni, ker je 30 let star!
graf
04. 09. 2019 21.22
+36
Zapustil je smučarsko karavano kot prvak ...in vedno bo ostal prvak ! In prav je storil , ko je bil najboljši ..je sestopil ! Že velikokrat slišano : nehat moraš takrat ko si v najboljši ...in za vedno ostaneš zmagovalec ! Po drugi strani pa je v smučarski karavani precej ostarelih smučarjev ki se še komajda sem pa tja uvršča med tiste ki osvojijo točke ! In kdo se bo spomnil nekoga ki je bil parkrat 26 ? Nobeden ! In čeprav verjamem da je Marcel zaključil kariero s težkim srcem in bi še zmagoval ...je storil prav !
rcarlos
04. 09. 2019 21.28
+23
Eno je če ti ta "slava" velik pomeni in zato prenehaš kot prvak, drugo pa je če se s tem ukvarjaš res s srcem in ta strast do športa ne mine... Tu sta mi recimo navdih Valentino Rossi in Noriaki Kasai... Recimo Kasai ni glih več ne vem kak konkurenčn, je pa legenda ne glede na to na katerem mestu zaključuje, za navijače je vedno nekaj več :)
graf
04. 09. 2019 21.39
+25
Bojim se da je Marcel iz drugačnega testa , njega so vedno zanimale samo zmage ! Če nekoliko sarkastično primerjamo naše smučarje z njim so naši vedno govorili : dokler bomo užival ...bom tekmoval ! Se komu zdi da je Marcel kdaj užival ? On je tekmoval SAMO zato da je zmagoval ! In tu je bistvena razlika : on ima zmagovalno miselnost in mu le zmaga nekaj pomeni ...drugi pa samo sodelujejo in kot pravijo naši " uživajo" zraven ...
graf
04. 09. 2019 21.42
+9
...in se komajda uvrščajo u točke , največkrat pa še to ne ! Marcel z eno tekmo dobi več točk kot naša kompletna moška ekipa celo sezono !
Apostol1
04. 09. 2019 21.57
+5
graf.....Zanimivo razmišljanje , pa vseeno karkoli dela človek ne glede ali je to vrhunski šport ali pa kaj povsem navadnega človek mora v tem početju vsaj malo uživati , če ne se tega ne da kvalitetno delati. Verjetno je Marcel res najbolj užival v zmagah ostalo je bilo bolj nujno zlo ampak za zmago mu ni bil noben napor pretežak in zato je dosegel vse to. Sedaj pa primerjamo z njim našo Janjo Garnbret , za katero imam občutek , da neizmerno uživa v plezanju pa naj bo na tekmi ali pa na treningu in zato so zmage zaradi teh užitkov nekaj neizogibnega . Na kratko na koncu povedano Marcel je užival v zmagah in garanje je bilo nekaj neizogibnega , Janja pa uživa v plezanju in zmage so ravno tako nekaj neizogibnega . Menim pa da bi bil Marcel uspešen tudi v kakšnem drugem športu ,samo če so bele strmine poleg domače hiše potem je tudi najbolj verjetno , da se človek odloči za smučanje.
Apostol1
04. 09. 2019 21.15
+15
Največ zmag ima še vedno Stenmark , ki je za mene še vedno številka 1 samo je pa vprašanje kako bi bilo , če Marcel in Stenmark tekmovala v istem časovnem obdobju , težko reči. Drugače sem pa z vsem srcem navijal za Hirscherja in vsekakor , ga bomo neko obdobje zelo pogrešali , vendar bodo pa prišli novi asi.
jozefStefan
04. 09. 2019 21.32
+15
Stenmark je tekmoval v delavski ligi ,Hirscher pa med profiči.
diebaumeister
04. 09. 2019 21.45
+7
Današnje smučanje je bistveno težje, pa zaostanki so par stotink, v času Stenmarka je bila sekunda zaostanka kot danes desetinka.
modelx
04. 09. 2019 21.58
-1
ti že veš. kolko si pa gledal tedanjih tekem? neposredno??? znaš smučat s sulicami??? mislim, da je to težje in tedanji fantje so to obvladali, tako, da ne bluzit, koliko je kaj. koliko tekmecev Stenmarka veš iz galve, brez googla in jih našteti vsaj 10 v 5 sekundah?
jozefStefan
05. 09. 2019 07.10
-2
Mogoče je res, da večina naštetega ne vem, vem pa, da so po tekmi šli na šiht!
modelx
05. 09. 2019 09.09
+4
kot napisal spodaj, pojma nimaš. uradno niso mogli biti profiji, so pa bili vsi. stenmark ni mogle iti na oi v Sarajevo, ker je bil kao polprofi. koliko pravil so zaradi hirscherja spremenili? no, ker je ingemar bil toliko nad vsemi, posebno hozentregarji, so mu stalno spreminjali pravila, da ne bi mogel osvajati skupnih globusov: od limitiranja, koliko zmag od discipline mu gre lahko v skupen seštevek, do dodatnih disciplin.
gullit
05. 09. 2019 10.54
+3
Moramo vedeti da v času Stenmarka so bile samo tri discipline, brez super-g pa alpske kombinacije tako da je Stenmark klasa zase itak.
jozefStefan
04. 09. 2019 21.05
+18
Žalosten dan za ta sport
alexxxxxxx
04. 09. 2019 21.03
+37
HVALA TI (majstore).KAPA DOL DO PODA.UŽIVAJ...
periot22
04. 09. 2019 21.02
+12
Zdaj bodo pa naši imeli možnost!
graf
04. 09. 2019 21.15
+11
naši smučarji so turisti napram Hirscherju !
pomlad14
04. 09. 2019 21.15
+5
če bi cela avstrijska reprezemtanca odnehala smučati, ne bi "naši" imeli nobene možnosti.