Drugi športi

Hondo: S Petacchijem sva transfuzijo krvi opravljala v isti sobi

München, 13. 11. 2020 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji nemški kolesar Danilo Hondo je na sojenju v zvezi z afero Aderlass na münchenskem sodišču priznal, da je leta 2012 uporabljal storitve zdravnika Marka Schmidta in pod njegovim nadzorom opravljal transfuzijo krvi oziroma krvni doping, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijska zvezna policija v Seefeldu, kjer so se sredi svetovnega prvenstva lani začele preiskave.
Avstrijska zvezna policija v Seefeldu, kjer so se sredi svetovnega prvenstva lani začele preiskave. FOTO: AP

Hkrati je Danilo Hondo povedal, da je to delal kar v isti sobi skupaj s sostanovalcem in ekipnim kolegom pri Lampreju, Italijanom Alessandrom Petacchijem, ki za zdaj dopinga ne priznava.

"Imela sva tesen prijateljski odnos. Bila sva si kot brata, zato en pred drugim nisva ničesar skrivala," je dejal Hondo, glavni pomočnik italijanskega serijskega sprinterskega zmagovalca.

Nemec je sodišču povedal, da je pozimi 2011 Mark Schmidt, nekdanji zdravnik ekipe Milram, prišel do njega in mu ponudil storitve, za katere je, preden je konec leta končal sodelovanje, plačal približno 25.000 evrov. Nemški kolesar, doping je priznal že lani v pogovoru za televizijo ARD in je zaradi tega izgubil delo pri švicarski reprezentanci, je opisal, kako so športniki, ki jih je dopingiral Schmidt, uporabljali kodna imena.

'James Bond' in 'Bin Laden'
Sam je imel psevdonim "James Bond", eden od osumljenih športnikov je uporabljal celo vzdevek "Bin Laden". Na sodišču je opisal, kako postopek krvnega dopinga poteka, priznal je, da je imel slab občutek, bal se je, da ga bodo razkrinkali. Hondo je bil profesionalec 15 sezon, nastopal je za Telekom, Gerolsteiner, Tinkoff, Androni in Lampre, kariero pa leta 2014 končal v ekipi Trek Factory Racing. Potem ko je bil leta 2005 na dirki okrog Murcie pozitiven na karfedon, je odslužil enoletno prepoved nastopanja. Njegova največja uspeha sta etapni zmagi na Giru leta 2001 in 2002.

Do zdaj je znano, da so v afero Aderlass vpleteni kolesarji iz šestih držav, in sicer Avstrije, Nemčije, Švice, Hrvaške, Slovenije ter Italije. Hondo, Stefan Denifl, Georg Preidler in Pirmin Lang so priznali krvni doping, medtem ko Petacchi, Hrvat Kristijan Đurasek ter Slovenca Kristijan Koren in Borut Božič o tem še niso spregovorili, so pa prejeli kazni oziroma suspenz.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.