Drugi športi

Danska, Severna Makedonija in Črna gora prve slovenske ovire na EP

Budimpešta, 06. 05. 2021 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., M.F., STA
Komentarji
4

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na žrebu v Budimpešti dobila tekmece v skupinskem delu evropskega prvenstva, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto na Slovaškem in Madžarskem. Slovenija se bo v okviru skupine A v Debrecenu pomerila z Dansko, Severno Makedonijo in Črno goro.

Ljubomir Vranješ
Ljubomir Vranješ FOTO: Damjan Žibert

V skupini B v Budimpešti bodo igrale Madžarska, Portugalska, Islandija in Nizozemska, v skupini C v Szegedu pa Hrvaška, Srbija, Francija in Ukrajina. Bratislava bo v času zaključnega turnirja gostila dve skupini. V skupini D bodo igrale Nemčija, Avstrija, Belorusija in Poljska, v skupini E pa Češka, Španija, Švedska ter Bosna in Hercegovina. V skupini F v Košicah bodo nastopile Slovaška, Norveška, Rusija in Litva. Evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem bo 15. po vrsti, na njem pa bo tako kot lani na Švedskem, Norveškem in v Avstriji nastopilo 24 reprezentanc. V drugi del tekmovanja bosta napredovali po dve najboljši izbrani vrsti iz skupinskega dela, nato pa se bodo križale reprezentance iz skupine A, B in C ter D, E in F. Drugi del tekmovanja bo v Bratislavi in Budimpešti, v madžarski prestolnici bosta tudi oba polfinalna dvoboja ter tekme za prvo, tretje in peto mesto. Na lanskem EP je zlato kolajno osvojila Španija po zmagi nad Hrvaško, Norveška pa je bila na tekmi za tretje mesto boljša od Slovenije. "V skupino prvega dela nam je žreb dodal svetovne prvake in nasploh eno najboljših reprezentanc na svetu, Dansko. To sam vidim kot prednost, bomo že takoj na začetku videli, na kateri ravni bomo morali biti. A Dance so pred kratkim na kvalifikacijski tekmi premagali Severni Makedonci, kar pomeni, da tudi oni niso slaba ekipa. Odpisati ne velja niti Črnogorcev. Vsaka tekma bo zahtevna, to bodo derbiji značajev. Ne glede na vse sem mnenja, da smo dobili ugodno skupino," je za uradno spletno stran RZS dejal selektor slovenske reprezentance Ljubomir Vranješ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenija je doslej 12-krat nastopila na EP. Najboljša je bila na domačem prvenstvu 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji osvojila srebrno kolajno. Na lanskem turnirju na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila četrta, na Hrvaškem 2000 je zasedla peto, v Srbiji 2012 šesto, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osmo, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseto, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsto, na Švedskem 2002 dvanajsto, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na Poljskem 2016, kjer je zasedla 14. mesto. Slovenija je v kvalifikacijskem ciklusu za EP 2022 na šestih odigranih tekmah zbrala devet točk, potem ko je dvakrat premagala Turčijo in po enkrat Nizozemsko in Poljsko, igrala neodločeno z Nizozemsko ter doživela poraz proti Poljski. Drugo mesto je ob enakem številu točk osvojila Nizozemska, tretjeuvrščena Poljska je zbrala šest, Turčija pa nobene. "Žreb bi nam lahko naklonil ugodnejše tekmece, a lahko tudi veliko težje. Iz drugega bobna si zagotovo nismo želeli Dancev, ki so ne le najzahtevnejši tekmeci iz omenjenega bobna, pač pa po mojem mnenju na celotnem evropskem prvenstvu. Po drugi strani smo lahko zadovoljni, da iz tretjega bobna nismo naleteli na Francoze. Menim, da imamo proti v naši skupini A proti vsem tekmecem realne možnosti za uspeh ter da se uvrstimo v drugi del tekmovanja. Potencialna skupina, ki bi nas tam pričakala, pa je zahtevnejša od tiste na Slovaškem. Ta del žreba mi zato ni bil najbolj po godu. Od vsega si najbolj želim, da bi se do januarja v svetu zdravstvena situacija izboljšala do te mere, da bi evropsko prvenstvo potekalo pred gledalci. Debrecen in Budimpešta sta razmeroma precej blizu Slovenije, zato bi lahko tam imeli močno podporo s tribun," je povedal Jure Dolenec.

Na EP se je poleg Slovenije in Nizozemske iz skupine 5 prebila tudi Poljska kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc v kvalifikacijskem ciklusu.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

n0rc
07. 05. 2021 08.52
Banana šport da lohk na dva dni igraš resno tekmo!!! Ampak ja, upam da jim rata nek polfinale.
Zaskrbljeni
06. 05. 2021 21.57
Danska bo prva, mi drugi, za tiste dve ekipe pa vprašanje.
saknukdhwkfnnkj
06. 05. 2021 21.13
+3
Uh ja , Danci bodo neugodni..
realmadrid the best
06. 05. 2021 20.49
+2
Morali bi priti naprej samo Danci so dobri