Drugi športi

INEOS dobil prva dvoboja izzivalcev na pokalu Amerike

Auckland, 15. 01. 2021 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posadka britanske jadrnice je presenetljivo dobila prva dvoboja izzivalcev za 36. pokal Amerike, najstarejše nepretrgano športno tekmovanje na svetu, ki poteka od leta 1851. V morju pred novozelandskim Aucklandom je bil prvi dan v boju za pokal Prade najboljši INEOS Team UK.

INEOS je jadrnico American Magic iz ZDA ugnal za minuto in 20 sekund, nato pa še italijansko Luno Rosso za 28 sekund. Prvi mož zmagovite posadke in krmar je legendarni britanski jadralec Ben Ainslie, najuspešnejši jadralec v zgodovini olimpijskih iger.

"Po šestih porazih v pripravah na ta pokal se sedaj, ko smo prekinili ta niz, seveda počutimo zelo dobro ... A fantom sem takoj rekel, da je pred nami še dolga pot, čas pa je, da ujamemo trenutek za uspešno nadaljevanje," je med drugim za spletno stran organizatorjev pokala Amerike povedal Ainslie.

Ainslie (na fotografiji) v cilju lanske preizkušnje v Sydneyju.
Ainslie (na fotografiji) v cilju lanske preizkušnje v Sydneyju. FOTO: AP

Proračun vsake ekipe okoli 100 milijonov evrov
Zmagovalka pokala Prada se bo med 6. in 15. marcem 2021 pomerila z branilko naslova, posadko Team New Zealand z Nove Zelandije. Pred tem bodo na pokalu Prade do 24. januarja potekali dvoboji posadk ZDA, Italije in Velike Britanije. Zmagovalci se bodo uvrstili v finale dvoboja izzivalcev, preostali posadki pa čaka polfinalni obračun med 29. januarjem in 2. februarjem. Finale bo nato med 13. in 22. februarjem.

Vse štiri posadke, ki nastopajo na tokratnem pokalu Amerike, tekmujejo na najmodernejših jadrnicah, skupni proračun vsake pa je okrog 100 milijonov evrov. Novozelandska posadka Emirates Team New Zealand je 26. junija leta 2017 postala zmagovalka 35. jadralskega pokala Amerike na Bermudih. Obračun z ameriško ekipo Oracle je dobila s 7:1 v dvobojih.

Jadralski pokal Amerike so doslej tridesetkrat dobili Američani, po trikrat Novozelandci, dvakrat Švicarji, enkrat pa Avstralci. Leta 1851 je tekmovanje doživelo premiero z regato med floto angleških jadrnic in ameriške posadke America, zmagala je slednja in osvojila pokal "stotih Gvinej".

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
15. 01. 2021 12.51
+1
spostovani novinarcek, sinjska alka je tudi sportno tekmovanje, ki nepretrgoma poteka ze 300 let vsako leto, res ste neizobrazeni pa to
slo_veter
15. 01. 2021 12.27
+1
če bi imel full full full full full full full full full dnarja pa bi se šel to. Veter in tehnologija .. izkušnje in znanje in 1:1 proti nasprotniku.