Drugi športi

Italijanska raziskava: za okužbo s koronavirusom najbolj nevarna odbojka

Torino, 06. 05. 2020 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nedavna raziskava Univerze v Torinu o najbolj tveganih športnih panogah za okužbo z novim koronavirusom je pri naših zahodnih sosedih dvignila veliko prahu. Donedavno laični javnosti predstavljena (popačena) podoba o tem, da naj bi bil nogomet tisti šport, ki bi s prezgodnjim nadaljevanjem lahko povzročil novo kalvarijo, so nepričakovanimi rezultati v taisti javnosti izvali burno polemiko.

Predvsem v odbojkarskih krogih, saj je ravno ta kolektivna športna panoga glede na zadnjo raziskavo Univerze v Torinu, ki jo je naročil Italijanski olimpijski odbor, označena za najbolj tvegano v luči morebitne okužbe s koronavirusom.

Odbojka je torej na tem seznamu najbolj rizičnih športnih disciplin postavljena na prvo mesto, kar je presenetilo mnoge. Predvsem tiste, ki so bili prepričani, da bodo sam vrh zasedli kontaktni športi, kot so boks, karate ali pa mešane borilne veščine. Tudi košarka, nogomet ter denimo ragbi so še nekateri športi, pri katerih ne manjka fizičnih kontaktov. Omenjena raziskava obsega kar 404 strani, izvedena pa je bila v želji po čim varnejši vrnitvi profesionalnih športnikov na tekmovališča. V njej je zajetih kar 387 športnih panog, s čimer je dosežen več kot pravšen reprezentativen vzorec.

Seznam najbolj tveganih športnih panog po zadnji raziskavi v Torinu.
Seznam najbolj tveganih športnih panog po zadnji raziskavi v Torinu. FOTO: 24ur.com

Druga športna panoga po stopnji tveganosti je ragbi, sledijo pa mu še košarka, judo, kolesarstvo, nogomet, vaterpolo, plavanje, sabljanje, atletika, golf, alpsko smučanje, gimnastika, tenis ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dark horse
06. 05. 2020 21.08
+1
Po tej blesav logiki bi morali biti plavalni športi v vrhu
Hej Slovani
06. 05. 2020 12.00
+1
Pa saj je logično. Po vsaki točki, petka, objemčka, trapljanje po ritkah..., ampak res po vsaki točki!
Andrej Praznik 1
06. 05. 2020 12.19
+2
se strinjam in to tudi po izgubljeni tocki. v nobenem sportu ni tolko objemanja med soigralci, kot pa v odbojki.
Miro32
06. 05. 2020 11.46
-3
Ta na sliki zgleda malo ku-ku