Drugi športi

Izjemni Pogačar po osvojenem bronu: Pokazal sem, da se da

Tokio, 24. 07. 2021 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Aljoša Vekić, STA, M.J.
Komentarji
250

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar je spisal novo zgodbo o uspehu. Tokrat na največji športni manifestaciji na svetu, olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je v uvodnem tekmovalnem dnevu poskrbel za prvo olimpijsko medaljo za slovensko kolesarstvo. V silovitem sprintu je bil za las počasnejši od Belgijca Wouta van Aerta, ki je na koncu privozil do drugega mesta, medtem ko se je 22-letnik s Klanca pri Komendi razveselil bronaste kolajne.

V zelo zahtevnih vremenskih razmerah (vročina in visoka vlažnost zraka) se je dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji dobro znašel. Čeprav je bilo za pričakovati, da bo boj za zlato kolajno, kar je bila, nenazadnje, največja želja Tadeja Pogačarja, neizprosen, pa je v zadnjem delu dirke do odločilne prednosti prišel Pogačarjev rival Richard Carapaz, ki je tako Ekvadorju privozil sploh prvo olimpijsko kolesarsko medaljo. In povrh še zlato.

Tadej Pogačar na drugi strani pa je v zaključnih metrih potrdil svojo vrhunskost in taktično dovršenost, ko je na videz kočljivo situacijo pretvoril v nov izjemen uspeh. "Noro, že ves teden je bilo zahtevno. Težko je opisati čustva, ki me v teh trenutkih prevevajo. Tokrat doživljam nekaj povsem drugega, kot je bilo to med dirko po Franciji. Dal sem vse od sebe, tako da ob prihodu v cilj sploh nisem vedel, katero mesto sem zasedel. Pomembno je, da je medalja," je za TV Slovenija uvodoma dejal vidno izčrpan slovenski junak, ki je v nadaljevanju priznal, da je bila to ena od najtežjih dirk v njegovi dozdajšnji karieri.  

"To je ena težjih dirk, ki sem jih prekolesaril. Trpel sem od zadnjega vzpona naprej, stisnil zobe, se trudil maksimalno, da pridem do želenega rezultata. V mislih sem imel zlato medaljo, dva kilometra pred koncem pa sem videl, da je bil Carapaz tokrat premočan. Nato sem se osredotočil na boj za srebrno medaljo. Tokrat so odločali milimetri, ob tej priložnosti bi se zahvalil Janu Tratniku, ki se je izjemno boril in pomagal od začetka do konca. Tudi drugi Jan Polanc se je junaško boril, medtem ko je Primož Roglič padel, a se po mojih informacijah dobro počuti," je pristavil bronasti Pogačar.

Tadej Pogačar je po silovitem sprintu osvojil prvo olimpijsko medaljo za slovensko kolesarstvo.
Tadej Pogačar je po silovitem sprintu osvojil prvo olimpijsko medaljo za slovensko kolesarstvo. FOTO: AP

"Poskušal sem z napadi, na vzponu nisem imel več najmočnejših nog. Nekajkrat sem zašel v krizo, komaj sem čakal, da se konča. Carapaz in moj moštveni kolega Brandon McNulty sta mi ušla, upal sem, da bo zmagal Američan, toda Carapaz je bil močnejši. Zasluženo, lepo ga je videti na vrhu, saj tudi on uživa v tem športu. Sam pa sem samo čakal na sprint, pred katerim sva si z Van Aertom pomagala," je v pogovoru s slovenskimi novinarji v Tokiu športno priznal poraz slovenski zvezdnik, ki si je prek televizije svoje prve olimpijske igre ogledal leta 2008, ko je tudi začel sanjati olimpijski nastop: "Nikoli pa si nisem mislil, da bom na igrah stal na stopničkah. Vem, kaj to pomeni v Sloveniji. Zame je bilo to nekaj nedosegljivega."

Med samo dirko se je Gorenjec odlično počutil, vročina ga ni motila, kot ga moti po navadi. "Imamo več vrst vročine. Danes sonce ni pripekalo, bilo je bolj vlažno. Če me zapeče sonce na kožo, lahko hitro rečem na svidenje, če nisem zaščiten. Danes sem se precej bolje počutil kot v vročih etapah Toura," je o vročih japonskih razmerah spregovoril Pogačar, ki bi se moral že danes vrniti v domovino, a zaradi obveznosti leta ne bo ujel in ga bo moral tako kot še dva moštvena kolega prestaviti.

Tadej Pogačar (desno), bronast v Tokiu
Tadej Pogačar (desno), bronast v Tokiu FOTO: STA

"Danes se bomo s fanti malo poveselili. A po resnici povedano si želim čim prej domov, da se malo spočijem. Zdaj se niti ne zavedam vsega, kar se mi je v zadnjem tednu dogajalo. Na letalu, kjer bo tudi ta skoraj pol kile težka kolajna, bom imel dosti časa za premislek," je pogovor s slovenskimi novinarji sklenil dobitnik prve slovenske kolajne v Tokiu, ki je že prej izrazil prepričanje, da njegova kolajna ne bo edina. "Upam, da sem odprl vrata za vse slovenske športnike. Pokazal sem, da se da. Vem, da so dobro pripravljeni, in upam, da bomo pobrali čim več odličij."

 

Prvih pet na cestni dirki v Tokiu
Prvih pet na cestni dirki v Tokiu FOTO: Sofascore.com
Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
25. 07. 2021 09.18
+8
Vsi trije so si seveda izredno zaslužili odličja, ki so jih osvojili. Vsi so trpeli izjemno na tej težki dirki, vsi prvi trije so izjemni kolesarji, srečo imamo, da med njih spada tudi naš TamauPogi ! Iskrene čestitke, veliko zdravja in vse najboljše na Vuelti Espana !
DEEP
25. 07. 2021 08.33
+3
In spet eni dokazujete kašna je večina ljudstva vu Slo.( Imam rad sebe, edino sebe)!!
scipio
25. 07. 2021 09.16
+1
slovenc slovencu slovenc. Bil, je in bo! Šodra je v teh krajih, kar ga hočeš. Plavo kri so nam franki in potem habsburgi odpikali že pred 1000 leti in je ostala le v sledovih. Pogačar in Roglič je kar nekaj imata, tiste taprave, da vse to zmoreta, kar počneta in kar nam o tem povesta.
kmet#1
25. 07. 2021 08.33
-2
ToneB.
25. 07. 2021 08.39
+3
pojtrarara
25. 07. 2021 08.03
-5
Prav se vidi, da je pohvalil vse, razen Primoža...ekipni duh in spoštovanje - nekaj kar ta človek ne pozna očitno... še v skupni ekipi ga ima za očitnega rivala ... tadej kolikokrat so padli tvoji na touru, pa si vseh hvalil... ene besede lepe za Primoža nisi sposoben izreči, medtem ko jih on je zate in za tvojo medaljo. še 40 km pred ciljem je bil Primož popolnoma cel spredaj, celo pred tabo - kolesaril je tudi Primož odlično - in da nisi zmožen ene pohvale za timskega kolega to je sramota.
INŠTITUT 1.APRIL
25. 07. 2021 08.07
-1
ma sta se potiho zmenila da mu bo padalo kupu za nagrado....
mahar123
25. 07. 2021 08.35
+6
Poglej si dokumentarec Code yellow od jumbo visme s toura2020, pa boš videla da je ravno obratno.
pojtrarara
25. 07. 2021 08.51
-3
ni obratno, primož je to večkrat dokazal z dejanji, celo opravičeval se mu za trk lani na tdf, ko ga je zakuhal pogačar, ker je gledal nazaj; na vuelti mu je par zmag pustil ena na ena... glede dokumentarca pa - sem slišala kaj je primož rekel glede kronometra lani - in se strinjam z njim... po letošnjem videnem touru in sedaj OI se še toliko bolj strinjam z njim. tadej ni noben supertalent, ki se rodi 1x na 1000 let - če bi bil bi tudi v nacionalnem dresu "požrl" vse, tako pa ga je usekala karma v podobi Carapaza, ker se je tako norčeval iz njega s tistim prepoznanim igranjem v izjavi po tisti etapi. le kako včeraj ni prepoznal, da igra in bi se pravočasno zagnal za njim in vklopil svoj superpogon in regeneracijo - vse to baje premore le ob in bi moral vse požreti za zlato. Le zakaj... ???naj ostane retorično vprašanje na koncu.
mahar123
25. 07. 2021 08.58
+3
Ah daj si že enkrat se kaj drugega zmisli, saj vidim da imaš bujno domisljijo
StAnalitik
25. 07. 2021 09.12
+0
Če mu Hauptman ne dovoli,bo Tadejček tiho kot rit.Tadej do kolen ne sežeš Luki Dončiču,ki vedno pred sebe postavi celotno ekipo.In JAN TRTNIK je zate opravil 90% dela.Tako da,JAN TRATNIK ti si fenomen
cool1
25. 07. 2021 09.20
+0
pojtrarara
25. 07. 2021 09.22
-1
@stanalitik se popolnoma strinjam z zapisanim! Tadeju se vidi, da je velik egoist, od lanske zmage, mu je vse stopilo v glavo še posebej, in sploh vidi samo sebe, drugi pa kot da so daleč pod njim... - spomnimo se samo kako je lani odvozil cestno dirko na SP, ko je bilo dogovorjeno in javno vnaprej povedano, da je Primož vodja. Tadej se je solo zagnal v beg (kljub drugačnemu dogovoru), se skuril, bil ujet, ko je Primož na koncu po dirkališču potreboval vlečnega za medaljo, pa je ostal sam. Toliko o Tadeju. Res Jana in vse ostale si naj vzame za vzgled - oni vedo kaj je timsko delo in spoštovanje kolegov v ekipi.
Leviizgubljeni
25. 07. 2021 16.49
-4
Primoz ima kolegialni duh, ni egoist, premalo pa ima tekmovalnega duha in prepušča zmage drugim tudi zavestno tako lani kot letos (pred poškodbami). In to je tudi pozerstvo , kar se gre...Namesto, da bi priznal, da se je uštel in bi zaradi bolečin spokal domov, da ne postane še invalid, je znova zaigral človekoljuba in kao "prepušča mesto drugemu"... samo da bi izpadel junak in bi ga vsi hvaluli! Čeprav ni prvak, ni bil lani in ni letos. Spreglej že!
sbštajerec
26. 07. 2021 10.20
Pa tu Vas je res polovica egositičnih tepčkov, če primož noče sodelovat z ekipo še to n e pomeni da ja Tadej kriv. Dajte se že sprijaznit da je Primož svoje pokazal in da je mladost in od malega izkušnje prevladalo. Sicer pa se vidi da ste eni prav nastrojnei proti tistim, ki Vam niso všeč, apka ne smete biti nesramni zaradi tega in še naprej navijajte za svojega junaka, ne poa da njegove nesuphe prikazujete kot rezultat uspehov drugih. Lepo je ppvedal da je Primož padel, kaj še naj reče=? Sta pa imela dogovor da napadeta 35 km pered clijem Ampak primož pač ne more takšnega tempa in še zato ne pomeni da Tadej ni njegov kolega. Se pa lahko vrpašata kaj kroži po Štajerskem da ima Primož probleme z svojim dekletom, ki na Instsgramu piše da jo boli k...ac za Tour. Kakšen je potem Vaš odgpovor na to pisanje.
glasNI
28. 07. 2021 13.11
Problem Pogačarja je v tem, da nima križa tetoviranega, zato ga koprivarji ne marajo.
DJ-Pero
24. 07. 2021 21.43
+8
Čestitke, bravo...
AS1983
24. 07. 2021 21.14
+8
pomlaq1
24. 07. 2021 20.38
+7
Super,cestitke,bravo,
Furisomelon
24. 07. 2021 20.19
+5
10 cm ne en metr
Nosmoke
24. 07. 2021 20.17
-8
Še toliko dirk in medalj če osvoji , bo za vedno ostal prepoznaven predvsem po tem , kako je "osvojil" lanski TOUR .
trn v šesti
24. 07. 2021 20.40
+7
sbštajerec
26. 07. 2021 10.22
Kako pa ga je osvojil?, bi radi nekateri izvedeli kaj več veš o tem in da deliš to z nami.
MariaAna
24. 07. 2021 19.59
+6
Bravo !!! 👏👏👍👍
aviktora
24. 07. 2021 19.14
+3
Čestitke. Lahko bi objavili tudi da sta dva Slovenca, srednješolca dobila na matematični olimpijadi te dni bronasti medalji.
Bevskbevsk
24. 07. 2021 19.13
+20
bil bi srebrn ce ga nebi ovirali .kapo dol slovenskemu asu!
bohinj je zakon
24. 07. 2021 19.01
-5
1 metr mu je zmanjkal, da bi bil zlat. Smola.
Castrum
24. 07. 2021 18.45
+12
V sredo še Roglič medaljo na kronometru in to je to👍...
BuenosAires
24. 07. 2021 18.54
+14
Rommy Cerar
24. 07. 2021 18.13
+21
bravo Pogi...če ga tisti ta oranžni (Norvežan) nebi namenoma blokiral bi bil komot srebrni.
soseda
24. 07. 2021 20.09
+3
StAnalitik
25. 07. 2021 09.16
-1
Če ga ne bi 100km in več vlekel TRATNIK in potem se je še prilepil na WVA in v bistvu ni nič naredil sam.No v klanec je nekaj probal ampak ugasnil.Poglejte dirko se enkrat
sbštajerec
26. 07. 2021 10.26
Oh analitik kako bolano rauzmišljanje Tratnik je super kolesar samo njegov domet je do 200 km brez hribov, daj se sprijazni, da iz tebe govori sama faušija.
buda78
24. 07. 2021 17.53
+16
BRAVO POGACAR!
stonecold
24. 07. 2021 17.43
-23
Glede na to da je zmagal tour bi moral z lahkoto dobit zlato. Čestitam za medaljo. Ostane pa grenak okus da ni najboljši kolesar pač pa ekipa ki ga je pripeljala do brona. Kakorkoli. Lepo da je osvojil bron. Vendar? 3?
Bimber2021
24. 07. 2021 18.01
+17
Koliko medalj(olimpijskih), pa je tebi uspelo osvojit?
sbštajerec
26. 07. 2021 10.31
stonecold ti bi verjetno od 3 tekmovalcev bil 4 tako na palec kakšne norije pišeš pa verjamem da te ne bi niti spustili na traso po pregledu vitalnih delov. Kolesarstvo je ekipni šport to že vedo otroci v 1 razredu. Kako lahko nekomu ki privozi medaljo mečeš polena pod noge, da te samo ni sram da si Slovenec (Če si sploh=?) Potem napiši da si je ni zaslužil kot pa pišeš vse pod vprašajem.
Ultra bass
24. 07. 2021 17.15
+1
Veličastno na Trafalgar Squareu, pravi borci za svobodo proti globalističnem nacifašizmu.
slovenec12
24. 07. 2021 17.12
-5
Zgleda da gre roglic v penzijo🤔
Jenkec
24. 07. 2021 16.58
+12
Bravo vsaka čast! Na naslednje igre pa po zlato