Drugi športi

Izplačalo se je: Bartyjeva opustila kriket in se vrnila v tenis, zdaj pa osvojila Roland Garros

Pariz, 08. 06. 2019 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ashleigh Barty je velika in presenetljiva zmagovalka letošnje izvedbe Roland Garrosa. V finalu je gladko, s 6:1 in 6:3 premagala Marketo Vondroušovo in postala prva avstralska predstavnica z zmago na OP Francije po Margaret Court in letu 1973.

Bartyjeva je leta 2014 že opustila tenis in se preselila h kriketu.
Bartyjeva je leta 2014 že opustila tenis in se preselila h kriketu. FOTO: AP

19-letnica ni bila kos razpoloženi Bartyjevi, ki se je med teniške igralke znova preselila leta 2016, ko se je odločila, da zaključi s poklicno kariero igralke kriketa. Tenis je sprva opustila leta 2014, z namenom, da se posveti kriketu, danes pa 23-letnica iz Ipswicha zagotovo ne obžaluje odločitve, da se vrne v teniško karavano, saj je osvojila lovoriko Roland Garrosa. 

Bartyjeva je na poti do prestižne lovorike sicer morala izločiti le eno postavljeno igralko, in sicer 14. nosilko Madison Keys v četrtfinalu. V osmini je izločila Američanko Sofio Kenin, ki je domov poslala Sereno Williams. Največ dela je imela Bartyjeva v polfinalu z Američanko ruskih korenin Amando Anisimovo. 17-letnica je bila na turnirju v Parizu v zares dobri formi.

Bartyjeva je postala prva Avstralka v 46 letih s krono na pariškem pesku v konkurenci posameznic. Zadnja tenisačica iz dežele down under, ki je dvignila lovoriko OP Francije, med posameznicami je bila Margaret Court leta 1973.

Bartyjeva si je z zmago priborila tudi drugo mesto na najnovejši računalniški svetovni lestvici WTA, ko bo v ponedeljek zaostala le za Japonko Naomi Osako.

Avstralka se je pred letošnjim OP Francije najvišje zavihtela s prebojem v četrtfinale letošnjega OP Avstralije. V konkurenci dvojic je osvojila naslov lani na US Opnu, v paru z Američanko CoCo Vandeweghe. V paru z rojakinjo Casey Dellacqua pa je bila štirikrat v finalu turnirja dvojic za grand slam.

Češka najstnica Vondroušova, sicer 38. igralka z lestvice WTA, se je v svoj prvi finale turnirjev velike četverice prebila z zmago nad Britanko Johanno Konta s 7:5 in 7:6. S tem je postala prva igralka, mlajša od 20 let, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale grand slama po desetih letih. V velikem finalu Roland Garrosa pa se ni mogla znebiti krča in ni bila kos razpoloženi Avstralki, ki je oddala le štiri igre.

OP Francije, finale (ž):

Ashleigh Barty (Avs/8) - Marketa Vondroušova (Češ) 6:1, 6:3

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.