Drugi športi

Jakupovićeva za BBC: Bilo je grozno

Melbourne, 15. 01. 2020 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko je morala zaradi onesnaženega zraka in s tem povezanimi težavami predati kvalifikacijski obračun v Melbournu, je slovenska teniška igralka Dalila Jakupović v sredo vnovič spregovorila o dogodkih s prizorišča prihajajočega turnirja za veliki slam.

Dalila Jakupović (na fotografiji) je v pogovoru za radio BBC 5 Live zatrdila, da v življenju še ni imela težav z dihanjem ali astmo.
Dalila Jakupović (na fotografiji) je v pogovoru za radio BBC 5 Live zatrdila, da v življenju še ni imela težav z dihanjem ali astmo. FOTO: AP

Dalila Jakupović je ob gostovanju na BBC Radio 5 Live zatrdila, da so vsi nastopajoči, s katerimi je govorila, v torek tožili zaradi glavobolov in težav z dihanjem. Organizatorji turnirja Australian Open, ki je tradicionalno prvi veliki slam teniške sezone, so na udaru kritik, ker kljub opozorilom zaradi onesnaženega zraka, ki je posledica katastrofalnih požarov na območju vzhodne Avstralije, niso opozorili nastopajočih oziroma prekinili dogajanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

28-letni Jakupovićevi so morali na dvoboju prvega kroga kvalifikacij ob napadu kašlja pomagati z igrišča, kasneje je dejala, da jo je vse skupaj močno prestrašilo.

'Vse so mučili glavoboli'
"Zelo nevarno je bilo igrati v tistih včerajšnjih razmerah," je ob gostovanju na britanskem radiu povedala Jakupovićeva, a je bilo sredino nadaljevanje dogajanja podobno težavno, tokrat zaradi hudih nalivov, so pa zaradi dima in njegovih škodljivih učinkov odpovedali ekshibicijski dvoboj ruske zvezdnice Marije Šarapove v bližnjem Kooyongu. Med tistimi, ki so se pritoževali nad bolečinami v prsnem košu, je bila v torek tudi Kanadčanka Eugenie Bouchard, ki je zahtevala zdravniški premor. Domačin Bernard Tomić je prav tako potreboval zdravniško pomoč.

"Mislim, da so vsi igralci včeraj trpeli bolj kot tisti danes, ker vsi niti ne bodo dokončali tekem. Včeraj so vse, s katerimi smo govorili, mučili glavoboli, čutili so bolečine v prsnem košu, imeli so težave z dihanjem. Bilo je grozno," je dodala Jakupovićeva, ki pravi, da nikoli ni imela težav z dihanjem oziroma astmo.

Deževje prišlo ob pravem času
"V bistvu mi bolj prija vročina in igranje v teh razmerah, zato je bilo to nekaj povsem novega. Še nikoli nisem izkusila kaj takšnega," še pravi slovenska igralka.

Američanka Nicole Gibbs se je na družbenem omrežju Twitter vprašala, če je morda igrala brez primernega opozorila zdravnikov. Delila je novico, ki poroča o širjenju dima katastrofalnih avstralskih požarov vse do Nove Zelandije, Čila in Argentine, trdne delce PM 2.5 pa povezujejo z rakom, boleznimi srca in kapmi. Po informacijah ameriške vesoljske agencije NASA bo dim vsaj enkrat obkrožil zemeljsko oblo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Melbourne je med najbolj prizadetimi, ko gre za kakovost zraka in prisotnost škodljivih trdnih delcev. Indeks je narasel do 414, to pa označujemo za škodljivo," je BBC navedel ugotovitve svojega vremenoslovca Simon Kinga. "V naslednjih nekaj dneh bo dež pripomogel k temu, da bo spustil dim na tla in ga odplaknil, zato bi se morala kakovost zraka izboljšati. Temperature bi prav tako morale pasti. Za začetek turnirja je napovedanih še več neviht," dodaja King.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.