Drugi športi

Janežič kljub poškodbi upa na nastop na EP

Ljubljana, 10. 02. 2021 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Luka Janežič, med letoma 2017 in 2019 je bil trikrat zaporedoma najboljši slovenski atlet leta, se je pred tremi tedni poškodoval, po dodatnih zdravniških pregledih je moral zaradi težav z levo stegensko mišico izpustiti prvi del zimske sezone. Kljub temu se nadeja nastopa na dvoranskem evropskem prvenstvu marca v Torunu na Poljskem.

Petindvajsetletni Janežič se je poškodoval konec januarja na treningu v Ljubljani, potem pa so na dodatnih pregledih ugotovili, da poškodba ni hujše narave in je lahko nadaljeval prilagojeno vadbo, izpustil pa je nekaj tekem in ga ne bo niti konec prihodnjega tedna na državnem prvenstvu v Novem mestu.

"Poškodba ni hujše narave, vendar pa je bilo na slikah po zdravniških pregledih videti nekaj deformacij. Počasi se vračam v normalen ritem in 20. februarja nameravam nastopiti na balkanskem prvenstvu v Istanbulu. To bo moja prva in zadnja tekma pred EP, ki bo med 4. in 7. marcem," je povedal Janežič.

"Tak je šport. Težko mi je, dobro sem treniral in bil dobro pripravljen, potem pa sem se deset dni pred začetkom tekmovanj poškodoval. Vse se mi je podrlo, letalske vozovnice sem imel že rezervirane, nato sva morala z menedžerjem Chrisom Laynejem odpovedati nekaj tekem. S trenerjem Rokom Predaničem sva nato po prejetih izvidih, pregledi so vzeli nekaj dodatnega časa, naredila nov načrt in prva tekma bo tako v Istanbulu."

Lani je izpustil zimsko sezono, več je tako pričakoval v letošnji. "Težko ocenjujem svojo trenutno formo po treh tednih skoraj brez teka. Upam, da nisem preveč izgubil in bom lahko do EP na ravni, kot bi moral biti. Sicer sem bil ves čas aktiven, in mislim, da to ne bi smelo pustiti velikih posledic."

Luka Janežič
Luka Janežič FOTO: Aljoša Kravanja

Obenem bo EP prva postaja na poti na olimpijske igre v Tokiu. "To je bil tudi razlog, da nisem pretiraval in začel hitreje nastopati. Najprej moram biti stoodstotno zdrav, da ne razmišljam o poškodbi, ko grem na tekmo. Nato pa si želim soliden izid v Istanbulu, da grem na EP z dobro popotnico, kar bo pomembno tudi za razdelitev prog. Če bom v formi, kot sem bil prejšnja leta, je jasno, kam lahko pridem, torej najmanj v finale," je napovedal Janežič.

Lovro Mesec Košir, Jure Grkman in Gregor Grahovec so poleg Janežiča to sezono že izpolnili norme za tek na 400 m za dvoransko EP. "To je lep obet za dobro štafeto. Že nekaj časa se je počasi oblikovala skupina, dosežki so bili vse boljši in boljši. Nekaj časa so čakali na preboj za velika tekmovanja, in letos se je to prvič tudi zgodilo, imajo tudi dobre izide. Le šest štafet bo nastopilo na EP, gostitelji ter še tri z medaljami na prejšnjih EP so že uvrščeni, prosti sta le še dve mesti. Ni treba teči štafete, upošteval se bo seštevek časov posameznikov, zato je še toliko bolj pomembno, da dosežem dober čas na svoji prvi tekmi. Za mesto na EP se borimo s Čehi in Nizozemci," je pojasnil Janežič.

"Od generacije Matije Šestaka, ki je bil pred mano slovenski rekorder na 400 m, smo čakali na štafeto, ki bo lahko spet nastopala na velikih tekmovanjih, kot je tedaj tudi SP in na OI v Sydneyju. Zdaj jo imamo in si res želim, da bi bili uspešni," je dodal Janežič.

Vesel je, da so imeli vrhunski športniki pri nas v drugem obdobju pandemije koronavirusne bolezni možnost normalnega treniranja in tekem. "Bil sem tudi na pripravah na Kanarskih otokih in tako ni mogoče narediti nobene primerjave s prvim obdobjem od marca lani, ko sem lahko treniral le v okolici domačih Vodic v naravi, saj je zdaj skorajda tako, kot je bilo prejšnje sezone."

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.