Drugi športi

Janja Garnbret prva zmagovalka v olimpijski kombinaciji

Innsbruck, 16. 09. 2018 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janja Garnbret je najuspešnejša posameznica svetovnega prvenstva v športnem plezanju. Devetnajstletna Korošica je za slovo v svojem slogu osvojila še kombinacijo, premierni plezalni triatlon v novem olimpijskem formatu. Po balvanskem zlatu in težavnostnem srebru je priplezala še tretjo kolajno v Innsbrucku, četrto za Slovenijo na tem tekmovanju.

Slovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se je nadaljevala še danes, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju.

Slovenske nastope je sklenila Janja Garnbret in to na kakšen način. Z najbolj prepričljivo predstavo, s petimi vrhovi, na balvanskih smereh in v težavnosti, se je v zgodovino športnega plezanja vpisala kot prva zmagovalka nove discipline - olimpijske kombinacije. Bero medalj v Innsbrucku je začela prejšnjo soboto s srebrom v težavnosti, nadaljevala v petek z zlatom v balvanih in jo sklenila danes z novim zlatom.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: POP TV

Garnbretova je Sloveniji priborila še štirinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih, četrto zlato, tri od teh ima v lasti prav sama. Kot druga najmlajša v zgodovini je pred dvema letoma na SP v Parizu osvojila prvo zlato v težavnosti. Takrat se je zaradi svoje mladosti osredotočila le na težavnost. V Innsbrucku dve leti starejša je pripotovala kot glavna favoritinja ter upravičila najvišja pričakovanja in svoj uspeh nadgradila z novim zgodovinskim mejnikom v tem športu.

Kot prva in edina na svetu ima namreč v lasti tri naslove svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Innsbrucku je poskrbela za dva mejnika. Najprej je postala prva plezalka v zgodovini z zlatima medaljama v težavnostnem in balvanskem plezanju, s čimer se je izenačila s slovitim Adamom Ondro, ki je za ta dvojček, takrat je bil star 21 let, poskrbel leta 2014. Nato pa je v Innsbrucku presegla tudi legendarnega Čeha, saj je kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala prva športna plezalka z zlatim plezalnim "hattrickom", trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji.

Slovenska pravljica v lepem Innsbrucku in v lepi in prenovljeni olimpijski dvorani OlympiaWorld je popolna. Slovenska odprava bo v domovino pripeljala dragocen tovor štirih kolajn za popoln barvni komplet. V soboto se je svojega prvega brona razveselil Gregor Vezonik, ki je zablestel v moškem finalu v balvanskem plezanju. Vezonik in Garnbretova sta oba Korošca.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: POP TV

Današnja pot do zlata je trajala skoraj tri ure in pol. V finalu so se finalistke znova preizkusile v vseh treh disciplinah najprej v hitrosti, nato v štirih balvanskih smereh in za veliki finale še v težavnosti. Prav današnja preizkušnja je predstavljala prvi pravi tekmovalni test za format tekmovanja, na katerem bodo že prihodnje leto na naslednjem svetovnem prvenstvu v Tokiu delili prvih šest vozovnic od 20 za olimpijske igre leta 2020 v prestolnici Japonske.

Mesta v finalu so razdelili tekmovalcem in tekmovalkam, ki so v Innsbrucku nastopili v težavnosti, hitrosti in balvanih ter dosegli najmanjši zmnožek svojih rezultatov. Po devetih dnevih tekmovanja je med ženskami prepričljivo vodila prav najuspešnejša Slovenka, ki je na prvenstvu le še potrdila, da je najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Na nedorečenost tekmovanja kaže dejstvo, da so trenerjem tik pred začetkom današnje finalne preizkušnje sporočili način razvrščanj tekmovalk v vsaki od disciplin. Po dolgem prvenstvu pa je tekmovalke načela utrujenost, saj so imele za sabo pravi maraton kvalifikacij, polfinalov, finalov v treh disciplinah, ki se med seboj razlikujejo tako, kot denimo v atletiki teki na kratke in dolge razdalje ter tek čez ovire, za konec pa je sledil še plezalni triatlon jeklenih.

Športnik leta 2017 - 28
Športnik leta 2017 - 28 FOTO: Damjan Žibert

Slovenska predstavnica je v hitrosti pričakovano izpadla že v prvem krogu izločilnih bojev. Njena tekmica je bila Sa Sol iz Južne Koreje, kasnejša zmagovalka te prve runde. Po hitrosti pa je na razpredelnici padla na peto mesto.

Zato pa je Garnbretova dokazala, zakaj je na balvanih svetovna prvakinja, ko je gladko premagala tekmice v naslednji štirih balvanskih smereh. Le v tretjem balvanu je za vrh potrebovala dva poskusa, preostale tri pa je v žargonu osvojila gladko in brezhibno na "fleš". Presenetljivo se je na drugo mesto na balvanih zavihtela Sa Sol ter prevzela vodstvo.

V zadnjo smer na prvenstvu, težavnost, se je Slovenka zavihtela kot predzadnja na startu ter brez težav osvojila vrh, kar je pomenilo, da si je zagotovila kolajno. Zadnja je šla v smer Solova, a klonila že v spodnjem delu. In zlata kolajna je pripadla Slovenki. Solova je osvojila srebro, Avstrijka Jessica Pilz pa bron.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
16. 09. 2018 22.02
dunc46
16. 09. 2018 19.38
+8
juhu ..bravo..cestitke!!!!!!
Zlatko Hrenic
16. 09. 2018 18.46
+1
Se strinjam politiki se slišijo poleg športnikov ko so uspehi tako jim bi morali športniki vračate kot imajo podpore prì delu da dosegajo takšne fantastične uspahè
dr.Megla
16. 09. 2018 18.33
+6
Vsi športniki bi morali bojkotirat politične sprejeme. . .
ČrniSokol
16. 09. 2018 16.10
+28
Bravo srček najboljša si!! Naj športnica leta 2018!!
pbjr
16. 09. 2018 15.17
+31
Bravo!!! In sedaj se bodo hoteli z njo slikati vsi "pomembneži" in ostareli maneken!! Denarja pa od nikoder!
Ata_Smrk
16. 09. 2018 15.05
+21
cudovita postava.