Drugi športi

Nova življenjska prelomnica Janje Garnbret: To je velika zmaga

Ljubljana, 23. 04. 2024 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman, STA, A.M.
Komentarji
15

Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je v letu, v katerem bo avgusta v Parizu skušala osvojiti drugo olimpijsko zlato kolajno, vpisala prav poseben dosežek. Znašla se je v elitni družbi najboljših slovenskih športnikov, o katerih so napisali in izdali pravljico. Slikanico Janja in čudežna roža je zdaj predstavila javnosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janja in čudežna roža
    02:24
    Iz 24UR: Janja in čudežna roža
  • Ekskluzivni pogovor z Janjo Garnbret
    10:57
    Ekskluzivni pogovor z Janjo Garnbret

 

O svojih športnih dosežkih, ciljih, med drugim tudi o olimpijskih igrah, in nenazdanje o pravljici je Janja Garnbret spregovorila v ekskluzivnem pogovoru z Maticem Flajšmanom. "So zmage, so pa tudi zmage na poti in ta pravljica je ena velika zmaga. Zdaj sem v eliti, ki ima svojo pravljico, kar mi je v veliko čast. S tem vračam otrokom, ki me motivirajo in inspirirajo. Vedno sem rada v družbi otrok in če bodo želeli, jim bom pravljico z veseljem kdaj tudi prebrala," je z nasmehom na obrazu povedala najboljša plezalka na svetu.

Janja Garnbret v družbi otrok
Janja Garnbret v družbi otrok FOTO: Aljoša Kravanja

Gre za slikanico iz zbirke Državne založbe Slovenije, v kateri so izšle tudi pripovedi slovenske šampionke v alpskem smučanju Tine Maze, košarkarja Gorana Dragića, hokejskega asa Anžeta Kopitarja in enega najboljših slovenskih kolesarjev Primoža Rogliča. Ilustriranim zgodbam Tina in medvedja moč, Anže, Ledeni kralj, Goran, legenda o zmaju ter Primož in Bajk, Neverjetna dirka se je z letošnjim letom pridružila tudi slikanica Janja in čudežna roža. Vsaka pripoved je prepletena z avtobiografskimi elementi glavnega junaka in njegovim nagovorom bralcu ter zapolnjena z domislicami mladinskega avtorja Primoža Suhodolčana ter ilustracijami Gorazda Vahna in Mateja de Cecca, ki se je podpisal pod ilustracijami zgodbe o slovenski plezalki.

Matic Flajšman in Janja Garnbret
Matic Flajšman in Janja Garnbret FOTO: Tamara Vidmar Photography

Kot se za "resnično pravljico" spodobi, je v njej glavna junakinja Janja Garnbret. Pravljična zgodba je prepletena tudi z resničnostjo, v njej so opisani dejanski biografski vložki iz otroštva slovenske šampionke. Med njimi izstopa del, ko je na "veliko veselje" staršev že kot deklica, še preden je dobro shodila, plezala po podbojih domačih vrat. Pred njo je postavljenih kar nekaj preizkušenj, ki jih na poti do vrha vse premaga. Slikanica je izšla v slovenskem in angleškem jeziku. Predstavitev v Ljubljani je sovpadala s svetovnim dnevom knjige.

"Vedno sem si želela imeti pravljico, plezalno zgodbico za otroke, in ko jo imam dejansko v roki, mi je res kar srček zaigral, tako da sem zelo vesela," je dejala Garnbretova. Kot otrok je bila strastna bralka. S seznama za domače branje ni prebrala deset, ampak kar 40 knjig, ob tem pa je še dejala, da so jo knjige zelo privlačile, tako zelo, da je celo želela biti knjižničarka.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Tamara Vidmar Photography

Njena pot se je obrnila drugače. Postala je najuspešnejša športna plezalka vseh časov. In prav to je bil tudi eden izmed razlogov, da sta avtorja besedila in ilustracij nazadnje ostala pri kozi, kozličku in kozlu, ne pa pri prav tako odličnih živalskih plezalcih pajku ali kuščarju martinčku. Z izbiro živalskega junaka zgodbe je bila povezana tudi največja dilema. Koza ima lahko v slovenščini slabšalen pomen za nespametno žensko, medtem ko v angleščini kratica G.O.A.T. pomeni "najboljši oziroma najboljša vseh časov".

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: 24ur.com

"Koze so pametne, zelo sposobne vse splezati, ne odnehajo, so kosmate," sta v šaljivem tonu pripomnila De Cecco in Suhodolčan. "Če si upaš sanjati, če trdo delaš, če verjameš vase, se da čisto vse uresničiti. In to mislim, da je v tej knjigi res dobro napisano," je še dejala Garnbretova, ki ji je tudi všeč, da v njej nastopata njena starša. "Bila sta vedno in sta še zmeraj velik del mojega življenja in moje kariere. Moram se jima zahvaliti, da sta mi dala to svobodo, da sem lahko začela plezati."

"Janja v zgodbi je navihana, ambiciozna, vedno polna energije, vztrajna, nikoli ne odneha. Ko se nečesa loti, to tudi naredi. Taka, kot sem bila v knjigi, sem bila tudi na Kitajskem, na tekmah svetovnega pokala, dvakrat sem zmagala in ne bi se moglo bolje začeti," je še dejala in si zaželela, da bi uspešen začetek sezone doživel tudi pravljičen vrhunec na olimpijskih igrah v Parizu.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimiuseen
25. 04. 2024 20.35
+2
Janja ti si zares odlična plezalka in me motiviraš tudi kot lepa deklica!
G. Papež
23. 04. 2024 17.58
+5
Kraljica❤❤❤💪
sentilj54
23. 04. 2024 17.54
-2
Je pa zanimiva zgodba o prvi slikanici iz te serije, Lipče, namreč Suhodolčan je bil hišni pisatelj založbe Katantanija in ker se je mudilo z izdajo zgoraj omenjene slikanice pred Evropskim prvenstvom v košarki, Tasića ni mogel nihče priklicati, ker je bil na dopusti, odgovorni na založbi pa si niso upali izdati knjigo na svojo roko, jo je Suhodolčan izdal pri DZS.
vicente
23. 04. 2024 17.26
+4
začne se in volk si je obul plezalnike ,in dal taco v magnezij,babica je rekla dej volk pazi na prvi grif
SlepiSlovenc
23. 04. 2024 16.58
+2
Sem jo prebral že danse.
Mocvirnik
23. 04. 2024 16.24
+7
PerjatiJoker
23. 04. 2024 16.01
+13
VSE DOBRO NASA JANJA!
jank
23. 04. 2024 15.52
+10
Čestitke, Janja!
avgust.
23. 04. 2024 15.48
+13
petka5
23. 04. 2024 15.39
+12
Janja ti si kraljica... in še zelo simpatična in srčna punca. Želim ti, da dosežeš vse svoje želje in sanje.
Podlesničar
23. 04. 2024 15.27
+8
Janja bo podrla več rekordov kot Dončić in Pogačar skupaj.
Kviz
23. 04. 2024 15.27
+11
Najbolj talentirana športnica od vseh Slovenskih raji priljubjenih športnikov.
belzer
23. 04. 2024 14.56
+13
Janja je en tak🌞🌞