Drugi športi

Janjo Garnbret od zlata na SP ločile sekunde in ne oprimki

Innsbruck, 08. 09. 2018 22.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v avstrijskem Innsbrucku osvojila srebro. O zmagovalki preizkušnje v težavnosti so na koncu odločale sekunde in ne preplezani oprimki. Vrh finalne smeri sta osvojili tako domačinka Jessica Pilz kot slovenska favoritinja Janja Garnbret, ki pa se je v smeri zadržala enajst sekund dlje.

Janja Garnbret je bila povsem na vrhu razpredelnice po koncu finala izenačena z avstrijsko tekmico. Sodniki na tekmi so ob pogledu na uradno uro presodili, da so bile sekunde na strani domačinke in se niso odločili za delitev zlatega odličja. Zmagovalka preizkušnje je do vrha smeri porabila štiri minute in 27 sekund, slovenska tekmovalka pa štiri minute in 38 sekund. Obe sta smer preplezali hitreje od šestminutnega limita. Enaindvajsetletna Jessica Pilz iz Haaga na Spodnjem Avstrijskem je prišla do svojega prvega velikega zlata, 19-letna Garnbretova pa se je na koncu morala zadovoljiti s premiernim srebrom. Sloveniji je priplezala enajsto odličje na svetovnih prvenstvih ter tretje srebrnega sijaja. Gre za drugo slovensko srebro v težavnosti na SP.

To je drugo odličje za Garnbretovo na svetovnih prvenstvih. Pred dvema letoma je na SP v Parizu osvojila zlato. V Innsbruck je seveda prišla po zlato v svoji paradni disciplini. Zato razplet današnjega finala pušča nekaj grenkega priokusa. "Res sem vesela drugega mesta, a tudi malce razočarana. Mislim, da noben tekmovalec v težavnosti ne bi smel biti razvrščen po času, ne glede na mesto. Vesela sem, da sem vse smeri splezala do vrha in si dokazala, da znam dobro plezati tudi pod pritiskom. Vedela sem, da je Jessica splezala smer, vedela, da bo čas odločilen, malo pa je žalostno, da je šlo le za nekaj sekund. Polfinale je bil prelahek, videli smo štiri vrhove in nobena plezalka ni mogla pokazati, katera je boljša," je imela po finalu mešane občutke nova svetovna podprvakinja.

Janja Garnbret
Janja Garnbret FOTO: Instagram

Garnbretova je v Innsbrucku favoritinja še v dveh disciplinah, v balvanih in novi disciplini kombinaciji, ki bo naslednjo nedeljo na Tirolskem doživela svojo tekmovalno premiero v olimpijskem formatu. "Ponosna sem, da sem vso sezono bodisi prva bodisi druga, da se je svetovno prvenstvo začelo s kolajno, je res odlično. Seveda sem si želela ubraniti naslov svetovne prvakinje v težavnosti, a ker na svetovnem prvenstvu v balvanskem plezanju še nisem nastopila, vem, da lahko tam tudi zmagam ali pa se lahko zgodi kar koli kot v težavnosti, se pa balvanov veselim," se je na nove izzive ozrla Korošica.

Tretje mesto je pripadlo Južnokorejki Jain Kim, svetovni prvakinji v težavnosti leta 2014, ki je omagala pred ključnim odsekom pod vrhom. Vse tri nosilke kolajn so v polfinalu osvojile vrh smeri. Druga slovenska finalistka Mia Krampl je v svojem debiju na SP osvojila sedmo mesto.

Garnbretova, ki je svoj prvi naslov svetovne prvakinje med članicami osvojila pred dvema letoma v Parizu kot še sedemnajstletnica, kot druga najmlajša dobitnica svetovnega zlata v težavnosti med članicami, je od prvega do zadnjega oprimka preplezala tako polfinalno smer kot tudi obe kvalifikacijski smeri. Tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je letos za nekaj časa morala na tekmovalni premor zaradi mature, a se je po opravljenem zrelostnem izpitu uspešno vrnila v tekmovalno karavano ter v svetovnem pokalu nanizala štiri zmage in eno drugo mesto. Letos je na vseh tekmah v težavnosti ali balvanih, na katerih je nastopila, zmagala ali osvojila drugo mesto.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
09. 09. 2018 12.04
+1
a jo naši trenerji niso obvestili da troši preveč časa na predzadnji oviri,kjer je izgubila zlato-čestitke za kolajno
KavčStrokovnjak
09. 09. 2018 07.20
+0
Odlično srebro. Samo za par trenutkov predolgo je postala pred vrhom in to je bila razlika med zlatom in srebrom. Čestitke avstrijki.