Drugi športi

Peres Jepchirchir s svetovnim rekordom prva, Anja Fink 12.

London, 21. 04. 2024 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
3

Olimpijska zmagovalka Peres Jepchirchir iz Kenije je zmagala na maratonu v Londonu in s časom dveh ur, 16 minut in 16 sekund postavila svetovni rekord za nastope brez moških, ki bi jim pomagali z ritmom. Na skupnem 12. mestu je končala Slovenka Anja Fink (2:33:53).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Anja Fink ni bila na startni črti na začetku med elitnimi tekačicami, ampak v preostali konkurenci, med katerimi je bila najboljša, pred njo pa je bilo med elitnimi tekačicami le 11 tekmovalk, 10 Afričank in na 11. mestu Britanka Mhairi MacLennan (2:29:15). "Zelo sem zadovoljna po današnjem maratonu. Za ta maraton sem si sicer pred časom obetala res dober izid, da bi dobila čim več točk na mednarodni lestvici za nastop na evropskem prvenstvu. A sem imela precej težav v pripravah na maraton zaradi bolezni," je povedala Fink. Zato tik pred nastopom ni pričakovala posebej dobrega časa. "Šla sem brez velikega cilja, zato sem tudi sama presenečena nad doseženim izidom. Proga je zelo hitra, tek pa je malo motil močan veter. Vzdušje je bilo super, ker je nastopilo okrog 50.000 tekačev na enem največjih maratonov na svetu. Gledalcev je bilo noro veliko in ves čas so nas spodbujali," je nastop opisala slovenska maratonka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za državnim rekordom (2:27:33) Helene Javornik, ki je star 20 let, je zaostala dobrih pet minut. Med tekom tudi ni imela nobene večje krize. "Po 14 km je bilo težko teči, a je bilo tako do cilja, sem zdržala in sem zelo zadovoljna. Upam, da sem se s tem izidom in doseženim na maratonu v Valencii uvrstila na EP junija v Rimu, kjer bo polmaraton na 21 km. Za nastop na olimpijskih igrah v Parizu pa mi bo verjetno malo zmanjkalo. Najprej se bom sedaj spočila, potem pa načrtujem nastop na državnem prvenstvu v polmaratonu maja v Radencih," je dodala Fink. Kenijka Peres Jepchirchir pa je postavila rekord, ki ga je imela doslej v zgolj ženski konkurenci njena rojakinja Mary Jepkosgei Keitany. Ta je 2:17:01 tekla prav tako v Londonu 23. aprila 2017.

Kenenisa Bekele
Kenenisa Bekele FOTO: AP

Jepchirchir, trikratna svetovna prvakinja v polmaratonu na 21 km, je pospešila in je v zaključku prišla do svoje tretje zmage na največjih maratonih. Druga je bila s sedmimi sekundami zaostanka absolutna svetovna rekorderka Tigist Assefa. Etiopijka je 2:11:53 tekla skupaj z moškimi 24. septembra lani na maratonu v Berlinu.

V britanski prestolnici je bila lani druga Megertu Alemu, tokrat pa tretja z osmimi sekundami zaostanka za zmagovalko. Vse prve tri prvouvrščene tekmovalke so tekle pod dvema urama in 17 minutami, torej pod prejšnjim rekordom v zgolj ženski konkurenci.

Med atleti je slavil prav tako Kenijec, Alexander Mutiso Munyao (2:04:01). Za njim je 14 sekund pozneje v cilj pritekel 41-letni Kenenisa Bekele. Etiopijec je trikratni olimpijski zmagovalec in petkratni svetovni prvak na stadionskih tekih na 5000 in 10.000 m. Tretji je bil domačin Emile Cairess (2:06:46).

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenec20
21. 04. 2024 20.58
To so rezultati na svetovnem nivoju! Kakšno odrekanje, napor in vztrajnost. Anja si zasluži vso prepoznavnost Slovenskega športa. Ne pa kvazi nogometaši in drugi …
Podlesničar
21. 04. 2024 16.26
-2
12. mesto pa skoraj 18 minut zaostanka... hm.
MesOjediPinGvin
21. 04. 2024 19.04