Drugi športi

Jernej Kruder: Moje srce pripada skali!

Celje, 09. 05. 2018 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Športni plezalec Jernej Kruder pri 27 letih doživlja svojevrstni preporod. Po desetletju na ravni svetovnega pokala se tekmovalec iz Zadobrove pri Celju redno uvršča med najboljše balvanske plezalce, čeprav priznava, da je njegova prva ljubezen še vedno skala.

Prvo mesto na tekmi svetovnega pokala v švicarskem Meringenu, 2. mesto v Moskvi, 6. mesto Čongkingu. Kje tiči razlog, da ste v letošnji sezoni svetovnega pokala tako zelo uspešni?
Ne najdem razloga. Priznam, iščem ga po vsaki tekmi, ampak ne vem. Približno 10 let plezam z isto filozofijo, vedo so moji nastopi "all-in", ker če ne tvegaš, težko posežeš po vrhunskem rezultatu. Rekel bi morda le to, da v letošnji sezoni plezam bolj sproščeno. Ne upam si trditi, da poznam natančen razlog, zakaj je prišlo do tako dobrih rezultatov.

Bi lahko bile to morda izkušnje?
Morda pa bi bile izkušnje pravi odgovor. Imam devet oziroma deset let izkušenj, ampak vseeno težko rečem, da je tolikšna razlika med osmim in devetim letom plezanja, ali pa devetim in desetim. V skupnem seštevku se to ni nikoli posebej poznalo. Ampak ja, izkušnje so morda eden od razlogov.

Jernej Kruder je vodilni tekmovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju.
Jernej Kruder je vodilni tekmovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanskem plezanju. FOTO: Luka Fonda

Je pa brez dvoma lažje vrhunsko nastopiti, če sezono odpreš z zmago?
Mogoče je tudi to eden od razlogov za dobro sezono, a po drugi strani si tekme tako hitro sledijo, da je treba tisto, kar je bilo hitro pozabiti in se osredotočiti na naslednjo nalogo. Tu si v prvi vrsti pomagam, da med tekmami svetovnega pokala v balvanskem plezanju, plezam v skali. Je pa res, da je naš šport izjemno zanimiv, včasih se stvari zgodijo, pa sploh ne veš zakaj. Primer je bil recimo v minuli sezoni, ko sem kitajsko turnejo začel z 48. mestom, že na naslednji tekmi pa sem bil na zmagovalnem odru.

Omenili ste plezanje v skali. Zdaj, ko so rezultati tako dobri vam verjetno tudi trener reče, da se držite balvanov?
Moje srce pripada skali. To je nekaj najlepšega. Ko ti tam uspe kakšen podvig. Tekme pa so trenutki za uživanje.

Njegovo srce pripada skalnemu plezanju in prav 'v skali' pogosto najde navdih za vrhunske nastope na tekmi v balvanskem plezanju.
Njegovo srce pripada skalnemu plezanju in prav 'v skali' pogosto najde navdih za vrhunske nastope na tekmi v balvanskem plezanju. FOTO: Aljoša Kravanja

Kakšen občutek pa je biti vodilni tekmovalec svetovnega pokala?
To je zame nekaj čisto novega, a s tem se ne obremenjujem. Še zmeraj uživam na vsaki tekmi posebej, bi pa resnično bilo nekaj sanjskega ostati na vrhu do konca letošnje sezone. Ampak po drugi strani sem lačen vrhunskih dosežkov v skali. Kot pravim, se ne obremenjujem.

Po podvigih na tekmah svetovnega pokala ste najverjetneje začrtali že kakšne cilje v skalnem plezanju. Lahko kaj izdate?
Med selitvijo iz Rusije na Kitajsko sem splezal nekaj, kar ima stopnjo težavnosti 9A, saj tega nimam prav veliko. Motivacija je, da grem naprej, po svetovnem prvenstvu v Innsbrucku pa me čaka pot na Majorko, kjer imam še nekaj nedokončanega dela, nekaj velikih izzivov.

Potem, ko ste, kot eden redkih na zemeljski obli splezali Es Pontas, v letošnjo sezono svetovnega pokala pa krenili izvrstno, se je morda povečalo zanimanje pokroviteljev za Jerneja Krudra? Vendarle v plezanje vlagajo redki.
Težko bi rekel, da se kaj dogaja. Glede na količino tekem in potovanj zato ni bilo pravega časa, moram se lotiti tudi tega dela moje kariere, saj bi si želel, tudi po koncu kariere, še plezati v skali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.