Drugi športi

Roglič po klasikah na dvomesečni premor za pripravo na Tour in OI

Amsterdam, 17. 04. 2021 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kapetan Jumbo-Visme Primož Roglič si bo po seriji klasik, ki se bo končala prihodnji konec tedna s spomenikom Liege–Bastone–Liege, vzel dva meseca premora in tako do dirke po Franciji ne bo več tekmoval. 31-letnik bo med drugim izpustil dirko po Švici in tudi generalko pred Tourom, kriterij po Dofineji. Že v nedeljo pa ga na Nizozemskem čaka enodnevna preizkušnja Amstel Gold, kjer bo po napovedih med favoriti za zmago.

Primož Roglič se je v primerjavi z lansko sezono odločil za nekoliko drugačno pripravo pred dirko po Franciji.
Primož Roglič se je v primerjavi z lansko sezono odločil za nekoliko drugačno pripravo pred dirko po Franciji. FOTO: AP

Športni direktor Jumbo-Visme Frans Maassen je novico potrdil za francoski športni dnevnik L'Equipe. Kot je dejal, želijo Primoža Rogliča ohraniti čim bolj svežega za Tour, s tem pa tudi za olimpijsko preizkušnjo, ki bo, če ne bo sprememb, na sporedu le šest dni po koncu bojev v Franciji. 

"Lani je veliko nastopal. Ta dva meseca mu bosta omogočila, da bo prihranil nekaj energije, ki jo bo potreboval na Touru in OI, kar sta zagotovo njegova glavna cilja sezone," je pojasnil Maassen. "Tako smo se odločili. In če se ne bo zgodilo kaj nepričakovanega, bo pri tem tudi ostalo." 

"Vse bo odvisno od moči. Skušal bom imeti čim več moči in čim manj kilogramov. Zagotovo bom na startu dirke bil nekoliko lažji, kot sem sedaj. Trenutno sem pri 65 kilogramih, kar je nekako moje povprečje. Vedno sem nekje med 60 in 70 kg," je načrte pred pripravami na francosko pentljo razkril slovenski as.

Roglič je lani na kriteriju po Dofineji, ki je letos na sporedu od 30. maja do 6. junija, doživel grd padec, po katerem je moral izpustiti kar deset dni treningov. Na dirko po Franciji pa se bo letos pripravljal na višinskih pripravah v francoskem Tignesu, kamor bo odpotoval ob koncu maja, preostali člani ekipe pa se mu bodo pridružili po koncu preizkušnje po Dofineji, poroča Cyclingnews. Jumbo-Visma bo na pripravah sicer ostala do 20. junija, šest dni kasneje pa se bo v Brestu začela dirka po Franciji. 

Roglič je letos nastopil na dveh etapnih preizkušnjah. Od Pariza do Nice je zaključil na 15. mestu, potem ko je osvojil kar tri etapne zmage, na zadnji dan pa je po dveh nesrečnih padcih ostal brez rumene majice. Kasneje je rane zacelil na dirki po Baskiji, na kateri se je prvič v tej sezoni pomeril s Tadejem Pogačarjem. Na severu Španije je osvojil kronometer in tudi skupni seštevek. 

"Izjemno lepo je bilo dobiti takšno dirko. Po velikem razočaranju na Paris–Nice je bilo še toliko lepše, da smo dirko po Baskiji prevesili v svojo korist. Zelo zadovoljen sem bil, predvsem s prvo in zadnjo etapo, pa tudi s celotnim tednom," je na novinarski konferenci pred Amstel Gold dogajanje na severu Španije zaokrožil Kisovčan

"Vsi novinarji so omenjali zgolj mene in Pogačarja, a v karavani je še 200 kolesarjev, ki lahko kadarkoli pridejo do zmage. Je pa res, da sva velika rivala, ne glede na to, da sva iz iste države. A pomembno je, da se osredotočam zgolj nase in ekipo. Če bi razmišljal o drugih, bi zapravljal prepotrebno energijo," je še dodal Roglič.

Jubmo-Visma z veliki apetiti na klasike
Že v nedeljo ga čaka prva enodnevna preizkušnja sezone, nizozemski Amstel Gold. Jumbo-Visma bo na njej nastopila z vrhunsko zasedbo (poleg Rogliča še Wout van Aert, Robert Gesink, Sam Oomen, Lennard Hofstede, Paul Martens in Jonas Vingegaard, op. a.) in pričakuje se, da bodo njeni kolesarji krojili boj za zmago. 

Lani te dirke zaradi pandemije covida-19 organizatorji niso izvedli, letos pa so nekoliko priredili traso in jo skrajšali za 50 kilometrov. Tako bodo kolesarji v nedeljo morali opraviti z 216 km, v katerih jih čaka trinajst 17-kilometrskih krogov, v vsakem pa tudi trije vzponi, kar bi Rogliču moralo ustrezati, čeprav naj bi bil v vlogi kapetan Van Aert, ki je specialist za enodnevne preizkušnje. 

"Imamo izjemno močno ekipo. Morda bomo mi tisti, ki jih bo treba premagati. Vsi naši kolesarji so v odlični formi. Nizozemski dirkači se tu vedno počutijo nekoliko posebno, saj tekmujejo na domačih tleh. Te občutke pa bomo skušali prenesti tudi na ostale, da bi iz sebe vsi iztisnili še nekaj več," je za spletno stran nizozemske ekipe povedal Maassen, ki je leta 1991 tudi sam slavil na tej dirki.

"Ker smo nizozemska ekipa, bo preizkušnja za nas seveda nekaj posebnega. Vsi smo zelo motivirani, imamo močno jedro in upam, da bomo v nedeljo nadaljevali zmagoviti niz," se nadeja Maassen, ki je letošnjo traso primerjal s tistimi na svetovnih prvenstvih in dodal, da ni primerljiva z letom 1991. 

Poleg Rogliča še trije Slovenci, a brez Tadeja Pogačarja
Na visoko uvrstitev bo na Nizozemskem ciljal tudi Matej Mohorič, saj bo ekipa Bahrain Victorius nastopila z zelo kakovostno zasedbo, v kateri bi se lahko z najvišjimi mesti spogledovali še Dylan Teuns, Wout Poels in Sonny Colbrelli. Od Slovencev bosta nastopila tudi Luka Mezgec, ki bo delal za Michaela Matthewsa pri moštvu BikeExchange, Jan Polanc pa bo podobno vlogo pri UAE Team Emirates opravljal za Mattea Trentina in Marca Hirschija

Spletni portal Cyclingnews v napovedi pred dirko kot možne kandidate za zmago izpostavlja še izkušenega Alejandra Valverdeja (Movistar), Michaela Woodsa (Israel Start-Up Nation), Jakoba Fuglsanga (Astana) in Maxa Schachmanna (Bora-Hansgrohe). 

Preizkušnjo Amstel Gold bo izpustil zmagovalec njene zadnje izvedbe leta 2019 Mathieu van der Poel, ki je sklenil, da si po napornem ritmu z začetka sezone vzame nekaj časa za počitek in pripravo za dirko po Franciji. Bo pa znova zraven svetovni prvak Julian Alaphilippe, ki bo v vlogi enega od glavnih favoritov, kamor lahko prištevamo tudi Toma Pidcocka, ki je pred dnevi slavil na Brabantse Pijl, ob sebi pa bo imel tudi kvalitetno zasedbo Ineosovih pomočnikov. 

V prihodnjem tednu karavano najprej čaka Valonska puščica, ki bo v sredo, v nedeljo, 25. aprila, pa še spomenik Liege–Bastogne–Liege, na katerem je lani zmago slavil prav Roglič, ki je s tem postal prvi Slovenec z zmago na eni od petih najprestižnejših enodnevnih dirk kolesarske sezone.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
17. 04. 2021 19.15
+1
Ajde srečno jutri fantje, še posebej Matej in Primož💪🤞 Na teh cestah je Mohorič postal mladinski svetovni prvak leta 2012 :)
motorist_mb
17. 04. 2021 12.30
+9
Dva mesca pauze,če pa letos neo pol nikoli več.Pogi vražje delo te čaka ampak vrjamem vate!
Josip_L
17. 04. 2021 12.54
+5
Ne pauze, trdega dela. Upam, da mu se to ne bo maščevalo. Predolg "počitek" brez tekem, pred glavno tekmo je lahko dvorezen meč.
motorist_mb
17. 04. 2021 13.00
+4