Drugi športi

Jumbo Visma: skupna razvrstitev v Franciji, po etapne zmage na Giro in Vuelto

Amsterdam, 23. 12. 2019 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ekipa Skyja, ki se je pred lansko dirko po Franciji iz sponzorskih razlogov preimenovala v Ineos, je zadnja leta absolutni vladar v svetu kolesarstva. Njeni predstavniki so dobili sedem od zadnjih osmih Tourov, prihodnje leto pa jih čaka huda konkurenca v obliki Jumbo Visme – Nizozemci v Francijo pošiljajo vsa svoja najmočnejša orožja v skupni razvrstitvi.

Primož Roglič si je z zmago na dirki po Španiji priboril mesto prvega kapetana.
Primož Roglič si je z zmago na dirki po Španiji priboril mesto prvega kapetana. FOTO:

Jumbo Visma je pred dnevi nepričakovano zgodaj obelodanila zasedbo, ki je predvidena za prihajajočo dirko po Franciji. Med osmerico bodo kar trije kolesarji, ki lahko dirkajo na skupno razvrstitev. Poleg našega Primoža Rogliča sta tu še Tom Dumoulin in Steve Kruijswijk

Dumoulin, nekdanji zmagovalec dirke po Italiji, ki je ekipo okrepil po koncu aktualne sezone, je bil v napovedih jasen – cilj je zmaga na Touru. "Lepo je bilo izvedeti, s kako kakovostno ekipo se bomo odpravili v Francijo. Zavedamo se, česa smo sposobni. Želimo si zmage," je povedal 29-letni prišlek iz ekipe Sunweb. Njegov rojak Kruijswijk je bil na letošnji izvedbi najprestižnejše tritedenske dirke tretji, hitrejša sta bila le Ineosova Egan Bernal in Geraint Thomas. 32-letnik pravi, da lahko v letu 2020 skupaj z Rogličem in Dumoulinom končno prekinejo britansko prevlado: "Vsi vemo, kakšen cilj smo si zadali. Imamo zelo močno ekipo, naša največja prednost pa bo, da bomo imeli kar tri kapetane, ki lahko dirkajo na generalno razvrstitev. Čutim, da lahko rumeno majico pripeljemo vse do Pariza."

Letos je najbolj zaželeno majico v svetu kolesarstva dva dni nosil Mike Teunissen, ki je slavil na prvi etapi, s tem pa je postal prvi Nizozemec v rumenem po 30 letih. Na prihajajoči izvedbi bo imela dežela tulipanov v ognju kar dva svoja tulipana, je pa kljub temu jasno, da je Roglič še vedno prvo ime moštva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Tour nekoliko presenetljivo ne bo potoval prvi šprinter ekipe Dylan Groenewegen, ki je letos slavil na sedmi etapi. 26-letnik je priznal, da mu je žal, da izpušča francosko pentljo, a se zaveda, kakšne so ekipne ambicije: "Za šprinterje je lepo dirkati vse tri največje dirke. A tokrat smo drugače razporedili moči. Na Giru bom imel v prvih etapah lepe možnosti za slavje, podobno velja tudi za Vuelto, ki se bo leta 2020 začela prav na Nizozemskem. V Franciji bodo prve gorske etape že kaj kmalu po začetku, zato bo za nas, šprinterje še posebej težko. Bolje je, da smo mesto tam prepustili tistim, ki se lahko vzpenjajo."

Športni direktor Merijn Zeeman je odločitev o neodhodu Groenewegena pojasnil z besedami, da je za prvega šprinterja ekipe glavni cilj Vuelta: "Z njim smo podaljšali pogodbo, ker ima jasen načrt. Želi si dobiti čim več etap, in to na vseh treh tritedenskih dirkah. V Franciji mu je že uspelo, zato bomo moči prihodnje leto preusmerili v Italijo in Španijo. Glavna prioriteta pa je zagotovo začetek Vuelte na domačih tleh. Tam bo imel Dylan dve priložnosti za zmago. Storili bomo vse, da nam uspe."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catgod
23. 12. 2019 10.04
-4
Kdaj bo pa clanek o Roglicu kako se je preselil v Monaco??
StAnalitik
23. 12. 2019 10.11
+2
Intimnanega3
23. 12. 2019 10.47
+0
je že bil, sam je treba tud kakšn drug portal odprt, ne sam tega kopi pejst, pa samohvale itd
uporabnica1
23. 12. 2019 11.35
+1
joj sej Roglič ni ne prvi ne zadnji, ki živi v Monacu. Tudi Mohorič živi tam že nekaj let, pa prej ni blo tok neumnih komentarjev o tem
catgod
23. 12. 2019 15.29
No zdej je clanek....in s tem samo pljuvanje po njemu...se mi je zdelo, da bo tako
Frbezar
23. 12. 2019 08.09
+19
Bravo Rogla ..... komaj cakam julij :)
Intimnanega3
23. 12. 2019 07.54
+5
a pol bo pelu Giro, al sam Tour?
uporabnica1
23. 12. 2019 11.35
+1
Castrum
23. 12. 2019 07.19
+41
Nizozemska je svetovna kolesarska sila. In kapetan Nizozemske ekipe je Slovenec. Pa to je neverjetna čast in uspeh za Primoža!
LeMonster
23. 12. 2019 12.28
+2
Točno tako.....kot bi bil Iličič kapetan francoske nogometne reprezentance.