Drugi športi

Odličen začetek sezone za Kajo Juvan

Melbourne, 14. 02. 2021 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ervin Čurlič, T.Š.
Komentarji
1

Za slovensko teniško igralko Kajo Juvan je bil prvi letošnji turnir za grand slam, odprto prvenstvo Avstralije, zagotovo nekaj posebnega. Tako se je namreč 20-letna Ljubljančanka na enem izmed štirih največjih turnirjev na svetu prvič prebila do 3. kroga, torej med 32 najboljših igralk, kar je zdaj nov mejnik na njeni športni poti.

Zanimivo, da je uvrstitev v 1/16 finala na turnirju za grand slam v deželi "tam spodaj" od Slovencev nazadnje uspela Blažu Kavčiču leta 2013, med igralkami pa Katarini Srebotnik, še malce dlje v preteklosti, in sicer leta 2008. Kaja Juvan, ki je na glavnem turnirju v Melbournu prvič zaigrala lani, je tudi letos svojo pot začela v kvalifikacijah. Zaradi razmer ob pandemiji, ki vladajo tudi v svetu športa, so kvalifikacije prvič potekale izven Avstralije, v Dubaju.

Tam je upravičila vlogo prvo postavljene igralke, ji je pa žreb za glavni turnir takoj namenil zelo visoko oviro, skoraj 90 mest višje uvrščeno igralko na lestvici WTA, trinajsto nosilko, Johanno Konto. A so bile zvezde očitno na strani Kaje Juvan. Po izgubljenem prvem nizu in njenem vodstvu 2:0 v drugem je namreč Britanka zaradi poškodbe predala dvoboj.   

Sledil je pravi maraton z elementi drame in z zmagovitim zaključkom proti še eni igralki, ki je bila uspešna v kvalifikacijah, Egipčanki Majar Šerif, za nov mejnik Slovenke. Na naslednji oviri pa ni šlo več. Juvanova je Američanki Jennifer Brady, lani celo polfinalistki na odprtem prvenstvu ZDA, uspela odvzeti le štiri igre. A predstava v drugem nizu kaže na to, da lahko slovenska igralka optimistično zre v nadaljevanje letošnje sezone. 

Slednjo je začela s spremenjeno ekipo, ki jo zdaj vodi 39-letni Španec Antonio Baldellou-Esteva. Pred tem je Juvanova na zahtevno teniško pot skoraj 12 let stopala pod vodstvom trenerja Robija Cokana ter z njim dosegala prve uspehe in postavljala vedno nove mejnike.

Sicer pa Kaja Juvan vedno rada poudari, da želi na svoji športi poti delati korak za korakom, premagovati stopnico za stopnico in teh ne preskakovati. "To je proces. Delamo tako, da pazimo na poškodbe. Treba je biti potrpežljiv, da po eni strani obremenjuješ telo, po drugi strani pa nanj paziš. Vse gre v pravo smer. Veselim se nadaljevanja sezone, lahko gre samo še na boljše,” je iz Avstralije še sporočila naša simpatična teniška igralka.  

Kaja Juvan je prvič na glavnem turnirju OP Avstralije zaigrala lani, letos pa se ji je uspelo prebiti do 3. kroga.
Kaja Juvan je prvič na glavnem turnirju OP Avstralije zaigrala lani, letos pa se ji je uspelo prebiti do 3. kroga. FOTO: Ervin Čurlič
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Da se mene pita..
14. 02. 2021 13.41
-3
Kdo je ta Kajo?