Drugi športi

Kaja Juvan: Narediti želim korak naprej v karieri

, 25. 01. 2021 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kaja Juvan je v pogovoru za spletno stran Mednarodne teniške zveze (ITF) razkrila nekaj zanimivosti, pričakovanja in želje v 2021. Do začetka teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu sta še slaba dva tedna.

Udeleženci OP Avstralije počasi končujejo obvezno 14-dnevno karanteno, v katero so jih napotili po prihodu v Avstralijo. Dvajsetletna Ljubljančanka je imela srečo, da ni bila na letalu iz Abu Dabija, na katerem je bila ena oseba okužena z novim koronavirusom in so zato morali vsi potniki v 14-dnevno strogo karanteno brez možnosti izhoda iz hotelske sobe. Juvanova lahko vsak dan za pet ur zapusti hotel in se tako bolj ali manj nemoteno pripravlja na prvi grand slam.

Juvanova je sezono začela v Abu Dabiju, kjer so potekale kvalifikacije za OP Avstralije. Kot 104. igralka na svetu je bila prva nosilka in se s tremi zmagami zanesljivo uvrstila v Melbourne. "Čas hitro teče. Med karanteno se učim in berem, prav tako se posvečam meditaciji. Trenutni položaj te lahko hitro vrže iz tira, lahko pa se mu prilagodiš. Če je treba iti za 14 dni v karanteno, da bom lahko igrala tenis, bom to storila," je v pogovoru za ITF dejala Juvanova.

"Razmere s korono so mi odprle nove poglede. Ne samo v tenisu, tudi v življenju. Mnoge stvari, ki so bile samoumevne, zdaj niso več. Srečna sem, da so moji najbližji zdravi. Poznam veliko ljudi, ki imajo takšne ali drugačne težave, saj je za nami zelo težko obdobje. Veselim se majhnih stvari."

"Pripravljena sem na sezono, v kateri pričakujem veliko več dvobojev na najvišji ravni. Želim narediti korak naprej v karieri. Napredovala sem v veliko delih, predvsem teniških. Psihično sem pripravljena in mirna. Verjamem v svojo igro," je nadaljevala Ljubljančanka.

Nekdanja peta mladinka sveta bo letos prvič celotno sezono posvetila profesionalnemu tenisu. Del leta 2020 je namreč namenila tudi izobrazbi oziroma zaključku šolanja.

"Rada sem učim in spoznavam različne stvari in možnosti. Prijavljena sem na program univerze v Indiani, ki je povezana z Združenjem profesionalnih igralk (WTA) in ki ne vpliva na moj tenis, saj gre le za en semester. Učitelji vsak teden določijo naloge, ki jih opravljam glede na razpored turnirjev oziroma igranja," pravi Juvanova, ki se trenutno največ posveča španščini in angleščini, njen primarni predmet pa je psihologija.

Juvanova se je lani po desetletju in več razšla s trenerjem Robijem Cokanom in moči združila s Špancem Antoniem Baldellouom Estevanom. "Z Robijem sva veliko dala skozi in razhod je bil težak. A hkrati sem se zavedala, da v tenisu potrebujem spremembo in novo motivacijo. Z Antoniem odlično sodelujeva, pomemben prispevek k mojemu razvoju pa predstavlja tudi sodelovanje s Tjašo Jezernik, s katero od 2018 delava na psihološki pripravi. Zelo pomembno je, da imaš svetovalca za psihološki del. Ne gre toliko za pogovore o težavah kot za iskanje rešitev zanje. Uporabljava različne metode za umirjanje, od meditacije, vizualizacije ..."

Kaja Juvan
Kaja Juvan FOTO: Damjan Žibert

Juvanova je v mladinski konkurenci dosegla nekaj odmevnih uspehov. Leta 2016 je zmagala na prestižnem orange bowlu, 2017 je v paru s Srbkinjo Olgo Danilović osvojila mladinski Wimbledon, 2018 pa je bila zmagovalka mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu v posamični konkurenci ter dvojicah skupaj s Poljakinjo Igo Swiatek.

"Ko sem osvojila orange bowl, sem se odločila, da postanem profesionalna igralka. Mladinski turnirji so mi pokazali, da sem na pravi poti, izkušnja, kot je bila gala prireditev v Wimbledonu, pa je bila neprecenljiva motivacija za nadaljnje delo."

Ljubljančanka je bila leta 2018 med prvimi 18 igralkami, ki so prejele štipendijo ITF. "Tenis je finančno zelo zahteven šport, še posebej ob prehodu iz mladinske v člansko konkurenco, ko nimaš pravih denarnih prilivov. Boriš se za čim višjo uvrstitev na lestvici WTA, ki bi ti omogočila nastope na večjih turnirjih. Poznam veliko igralk, ki trdo trenirajo, si želijo prodreti v svetovni vrh, vendar nimajo pogojev, kot sem jih imela jaz. Tenis je res zahteven šport, vendar je zato zadovoljstvo toliko večje, ko ti uspe," je zaključila pogovor Juvanova.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.