6°C

Kanuist Božič zmagovalec tekme v Tacnu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA M.J. /
KOMENTARJI
1
Slovenska moška kanuistična reprezentanca je na domači tekmi svetovnega pokala v Tacnu upravičila vlogo favorita. Tekmo je namreč dobil Luka Božič, kar je njegova druga zmaga v svetovnem pokalu. Njegov uspeh sta s šestim in devetim mestom dopolnila Benjamin Savšek in Jure Lenarčič.

Luka Božič
Luka BožičFOTO: Miro Majcen

Že vožnje v kvalifikacijah in polfinalu so napovedovale slovenski uspeh, v polfinalu sta Benjamin Savšek in Luka Božič zasedla drugo mesto. Božič je polfinalno vožnjo v finalu še nadgradil, evropski prvak Savšek, ki je bil v finalu do prvega vmesnega časa še pred reprezentančnim kolegom, pa ne. V spodnjem delu je začel zbirati dotike, nastop se mu je podrl, tako da višje od šestega mesta ni mogel. Božič je po Seu d'Urgellu in letu 2018 zabeležil drugo zmago, v Tacnu pa se je med posamezniki drugič zavihtel na stopničke. Benjamin Savšekostaja pri štirih zmagah. "Zmaga doma je nekaj posebnega, čeprav je treba priznati, da to ni bil pravi svetovni pokal. A zmaga je zmaga. Uspela mi je solidna vožnja, toda še zdaleč ne popolna. Na startu se nisem dobro počutil. Nisem imel pravih občutkov, a tudi s slabšimi vožnjami se da zmagati. Bil pa sem napadalen, to mi je prineslo zmago," je dejal zmagovalec.

Alja Kozorog
Alja KozorogFOTO: Miro Majcen

Pri dekletih je imela Slovenija dve finalistki. Alja Kozorog, ki je tretjič v karieri veslala v finalu, je bila blizu ponovitvi lanskega četrtega mesta, bila je peta, boljši dosežek pa so ji odnesli trije dotiki.Lea Novak, tretja v polfinalu, je nastopila slabše, z velikim zaostankom je zasedla sedmo mesto.

Zmagala je BrazilkaAna Satilapred FrancozinjoLuce Prioux, najhitrejšo v polfinalu, tretja je bila tako kot v kajaku Američanka Evy Leibfarth, ki je kot edina progo preveslala brez kazenskih sekund. Presenetljiva letošnja evropska prvakinja Čehinja Gabriela Satkova je bila šele šesta.

Izidi,
- C-1 moški:
1. Luka Božič (Slo)             78,17 (0)
2. Nicolas Gestin (Fra)        + 1,64 (0)
3. Jules Bernardet (Fra)         2,07 (0)
4. Matija Marinić (Hrv)          5,41 (0)
5. Vojtech Heger (Češ)           7,45 (2)
6. Benjamin Savšek (Slo)         7,87 (6)
...
9. Jure Lenarčič (Slo)          27,30 (4)

- C-1 ženske:
1. Ana Satila (Bra)             93,64 (2)
2. Lucie Prioux (Fra)         +  1,73 (2)
3. Evy Leibfahrt (ZDA)           3,12 (0)
4. Marjorie Delassus (Fra)       5,31 (4)
5. Alja Kozorog (Slo)            6,87 (6)
...
7. Lea Novak (Slo)               9,50 (2)