Drugi športi

Urša Kragelj evropska podprvakinja, srebrn tudi tandem Taljat-Božič

Liptovsky Mikulaš, 15. 05. 2016 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska kajakašica Urša Kragelj je na EP v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu osvojila drugo mesto za Nemko Melanie Pfeffier. Tudi Luka Božič in Sašo Taljat sta med kanuističnimi dvojci osvojila srebro, zmagala sta Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, tretja sta bila Nemca David Schröder in Nico Betge.

Urša Kragelj
Urša Kragelj FOTO: Damjan Žibert
Med kajakašicami je zmagala Nemka Melanie Pffeifer, tretja je bila Slovakinja Jana Dukatova, Urša Kragelj pa se je danes od srca bržkone odvalila velika skala. Kajakašica soških elektrarn je imela dve veliki nalogi in obe je izpolnila brezhibno. Sedemindvajsetletna Goričanka je morala najprej za svoje prve olimpijske igre ugnati reprezentančno kolegico Evo Terčelj, ki je Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah v Londonu pred štirimi leti. Z brezhibno vožnjo brez dotikov je bila v polfinalu druga, Terčeljeva je ena vrata izpustila in s skupnim pribitkom 54 kazenskih sekund pristala na repu trideseterice, kar je pomenilo, da si je olimpijsko vozovnico priveslala Primorka. A to še ni bilo vse. Ob uspešni uvrstitvi na OI, boj za olimpijsko vozovnico je bil v slovenski ekipi odprt le še pri dekletih, posamezno državo pa lahko na igrah zastopa le po en čoln v disciplini, si je nato priveslala še naslov evropske podprvakinje. Zahtevna proga v umetnem kanalu Liptovskega Mikulaša tudi danes ni prizanašala kajakašicam in kanuistom. Večina je tako veslala z dotiki in le brezhibne vožnje so zagotavljale visoka mesta. Kljub dotiku, Kragljeva se je v finalu dotaknila sedmih vrat, je bila dovolj hitra na progi, da se je na koncu veselila drugega mesta. Po bronu iz Bratislave 2010 je to njena druga posamična kolajna s prvenstev stare celine. "Super dan, res skoraj sanjski. Danes sem uživala, dobro oddelala progo, se v redu pripravila na pasti, ki jih je postavljavec postavil. Vesela sem, ker mi je uspelo osvojiti srebro, ker ga nimam še z nobene velike tekme, a morda se bo slišalo grdo, vendar se skoraj bolj veselim olimpijske vozovnice, kot pa te kolajne. Na olimpijskih še nisem bila, je pa res, da bom verjetno to srebro začela ceniti kasneje," je po drugem mestu dejala Kragljeva.

Sašo Taljat in Luka Božič
Sašo Taljat in Luka Božič FOTO: Damjan Žibert
Druga slovenska predstavnica Eva Terčelj je obtičala v polfinalu in zasedla 28. mesto.
Slovenske kajakašice Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so v ekipni tekmi evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu osvojile četrto mesto. Zmagale so predstavnice Velike Britanije pred Nemkami in Slovakinjami.

V finalu kanuističnih dvojcev sta veslala tudi Luka Božič in Sašo Taljat ter prav tako stopila na drugo stopničko. Varovanca trenerja Dejana Testena sta si srebro priborila kljub dotiku, potem ko sta na vmesnem času že zaostajala več kot dve sekundi, pa sta zaostanek v nadaljevanju izničila in tako po Dunaju 2014, kjer sta bila bronasta, tokrat na prvenstvu stare celine stopila stopničko višje. "Po mostu in skoku sva dodajala hitrost, tudi tvegala nekatere stvari, na koncu se nama je izšlo, tako moraš dirkati. Zdi se mi, da vsi Slovenci dodajamo proti koncu in ne pokažemo vsega na začetku," je o današnjem veslanju dejal Božič. Za fanta je srebrna kolajna novost, potem ko že imata zlate in bronaste s svetovnih in evropskih prvenstev. "To srebro je nekaj novega, tudi to, da sva v začetku sezone tako lepo stopnjevala hitrost iz tekme v tekmo. Po navadi ne pokaževa vsega v kvalifikacijah, malo sva se še lovila, danes pa nama je proga zelo ležala," pa je povedal Taljat.

Tudi za dvojca bo najpomembnejša tekma na sporedu v Riu de Janeiru, kamor se že čez teden dni podajata na priprave, tako kot tudi ostali olimpijski čolni slovenske ekipe.

Izidi:
- ženske:
- K-1:
 1. Melanie Pffeifer (Nem)             108,86
 2. Urša Kragelj (Slo)                 + 0,58
 3. Jana Dukatova (Slk)                  2,27
...
28. Eva Terčelj (Slo)
32. Ajda Novak (Slo)

- ekipno 3xK-1:
 1. Velika Britanija                   124,28
 2. Nemčija                            + 4,28
 3. Slovaška                             9,15
 4. Slovenija                           10,38
 (Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak)

- moški:

- C-2:
 1. Slovaška                           112,70
 (Tomaš Kučera, Jan Batik)
 2. Slovenija                          + 0,46
 (Luka Božič, Sašo Taljat)
 3. Nemčija                              0,53
 (David Schröder, Nico Betge)

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.