Drugi športi

Kako je Đoković postal nezaželen v Avstraliji

Melbourne, 16. 01. 2022 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Številka ena svetovnega tenisa, Novak Đoković, je bil na enajsti dan zapleta zaradi vstopa v Avstralijo kot necepljena oseba prisiljen zapustiti državo. Zaplet se je začel ob Srbovem prihodu v Avstralijo v poznih urah 5. januarja, eden od vzrokov zanj pa je bila tenisačeva nenaklonjenost cepljenju proti covidu-19.

Vprašanje Đokovićevega vstopa v Avstralijo je poželo ogromno pozornosti po svetu, še največ pa v deželi "tam spodaj". Avstralci so se namreč zadnji dve leti držali zelo strogih ukrepov za zajezitev pandemije, ki se uvrščajo med najstrožje na svetu, v zadnjih mesecih pa so ob postopnem odprtju družbe dosegli 91-odstotno precepljenost proti covidu-19.

Podoba Novaka Đokovića na eni od stavb v Beogradu.
Podoba Novaka Đokovića na eni od stavb v Beogradu. FOTO: AP

– April 2020: Đoković je še pred odkritjem cepiva proti covidu-19 dejal, da "nasprotuje cepljenju", je poročal britanski BBC. Naknadno je pojasnil, da sam "ni strokovnjak" in da bo "ostal odprt za različne možnosti", a da želi "ohraniti možnost, da se sam odloči glede lastnega telesa".

– 21. junij 2020: prireditelji so odpovedali finale jadranske teniške turneje, ki jo je Đoković organiziral s partnerji. Dogodek v Zadru je odpadel po izbruhu okužb med sodelujočimi, okužil pa se je tudi Đoković. Med turnejo so se pojavile fotografije, kako se sodelujoči zabavajo brez upoštevanja zdravstvenih ukrepov, kar je sprožilo številne kritike. Đoković se je kasneje opravičil, a dodal, da je vseskozi želel le dobro.

– Januar 2021: Đoković je organizatorjem pred začetkom OP Avstralije leta 2021 poslal seznam želja, z uresničitvijo katerih bi igralci lažje preživeli obvezno 14-dnevno hotelsko karanteno pred igranjem v Avstraliji, je poročal The Guardian. Lokalna vlada v Avstraliji je predloge nemudoma zavrnila.

– 20. november 2021: direktor OP Avstralije, Craig Tiley, je medijem dejal, da bodo morali biti vsi igralci in igralke ter drugi, ki bodo leta 2022 sodelovali na turnirju v Melbournu, cepljeni proti covidu-19.

– 29. november 2021: Srđan Đoković, Novakov oče, je za jutranji program srbske TV Prva dejal, da prvi teniški igralec sveta bržkone ne bo zaigral na uvodnem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu Avstralije, če organizatorji ne bodo ublažili pravila o obveznem cepljenju. Hkrati je rekel, da ima njegov sin pravico, da ne razkrije svojega cepilnega statusa.

– 4. december 2021: Đoković je po porazu Srbije v polfinalu Davisovega pokala proti Hrvaški dejal, da si bo vzel nekaj premora, nato pa bo "kmalu sporočil odločitev o Melbournu".

– 29. december 2021: prireditelji pokala ATP v Sydneyju so uradno potrdili govorice, da Đoković ne bo nastopil. S tem so še povečali dvome o njegovem nastopu na OP Avstralije.

– 4. januar 2022: Đoković je končal ugibanja, ali bo nastopil na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Kot je sporočil v objavi na Instagramu, je dobil posebno zdravstveno izjemo, tako bo lahko odpotoval v Melbourne, kjer bo branil zmago na uvodnem turnirju za grand slam sezone.

– 5. januar 2022: direktor OP Avstralije Tiley je zanikal, da bi bil Đoković deležen posebne obravnave pri izjemi za nastop na turnirju.

– 6. januar 2022: ob prihodu v Melbourne je avstralska mejna policija Đokovića zadržala na letališču, po osmih urah pa sporočila, da mu preklicuje vizo. Đoković se ni strinjal z odhodom iz države, zato so ga oblasti namestile v poseben hotel za tujce, Đoković pa je sprožil sodni postopek proti odločitvi zvezne vlade.

Po objavi pogovora med Đokovićem in mejnimi policisti se je izkazalo, da tenisač ni cepljen, česar pred tem sam ni želel javno potrditi. Obenem se je izkazalo, da je podlaga za posebno izjemo prebolelost covida-19 v zadnjih šestih mesecih, kar je zvezna vlada zavrnila kot izjemo za vstop v državo.

Še isti dan so sledili burni odzivi v Srbiji. Med drugim je Đokoviću podporo izrazil predsednik Srbije Aleksander Vučić. Njegova družina v Srbiji je pozvala k zborovanjem v izraz podpore, njegov oče pa ga je primerjal z Jezusom.

– 7. januar 2022: Đoković se je oglasil prvič po zapletu in se zahvalil svojim navijačem za podporo. Avstralsko zvezno prizivno sodišče je obravnavalo njegovo pritožbo proti preklicu vize in odobrilo zahtevo za začasno zadržanje izgona. Hkrati je odločilo, da bo zaslišanje v primeru potekalo 10. januarja.

Isti dan so avstralske oblasti pod pritiskom morebitnega razlikovanja med teniškimi igralci, ki so želeli igrati v Avstraliji, pridržale češko teniško igralko Renato Voračovo in jo odpeljale v hotel za tujce pred izgonom iz države. Voračova je v državo vstopila z uveljavljanjem enake izjeme kot Đoković.

– 8. januar 2022: v medijih so se začele pojavljati neskladnosti v Đokovićevi zgodbi glede njegove izjeme. Pozitiven vzorec je oddal 16. decembra 2021, a je bil v naslednjih dveh dneh v javnosti opažen brez maske. Med drugim naj bi tako 17. decembra mladim srbskim tenisačem podeljeval nagrade, po fotografiji sodeč, brez maske, naslednji dan pa je opravil še intervju za francoski športni časnik L'Equipe.

– 10. januar 2022: sodišče je odpravilo preklic Đokovićeve vize. Vladna stran je tik pred tem priznala nerazumno obravnavo Đokovića na letališču, kjer ni imel dostopa do pravne pomoči, a hkrati napovedala možnost uporabe izvršnega pooblastila ministra za priseljevanje za ponoven preklic Đokovićeve vize in izgon. Đoković je prvič treniral na igriščih Melbourne Park, kjer se bo 17. začelo OP Avstralije.

– 11. januar: mediji po svetu so začeli dodatno preverjati Đokovićevo zgodbo. Ob tem so ugotovili, da je na obrazcu pri prihodu v Avstralijo napačno navedel, da pred tem ni potoval drugam, čeprav je iz Srbije vmes potoval v Španijo, kjer je opravljal priprave.

– 12. januar: Đoković se je odzval na številna vprašanja oz. "napačne informacije" o svojem ravnanju po prejemu pozitivnega izvida. V objavi na Instagramu je ob tem priznal, da se 18. decembra ni izoliral, čeprav bi se moral, saj je želel izpolniti obljubo glede intervjuja, za 17. december pa zatrdil, da takrat še ni prejel izvida. Napako pri (ne)navedbi potovanj v dveh tednih pred obiskom Avstralije je pripisal agentu, ki je obrazec izpolnil v njegovem imenu.

– 14. januar: avstralski minister za priseljence, Alex Hawke, je sprejel izvršni sklep za preklic Đokovićeve vize, ki ga je v javnosti utemeljil na podlagi zdravstvenih razlogov in z ohranjanjem javnega reda. Zatrdil je, da bi Đokovićevo nadaljnje bivanje v državi predstavljalo grožnjo tamkajšnji javnosti, saj bi njegov zgled lahko spodbudil druge. Hawkov sklep so Đokovićevi odvetniki izpodbijali kot neracionalen v več točkah, med drugim so trdili, da Đoković ne more biti zgled proticepilcem, saj svojega ravnanja glede cepljenja ni javno promoviral.

– 15. januar: Đoković se je moral pred obravnavo zahteve za varstvo zakonitosti vrniti v hotel za tujce.

– 16. januar: avstralsko zvezno sodišče je zavrnilo zahtevo Novaka Đokovića za varstvo zakonitosti in tako dokončno pokopalo njegovo upanje, da bo v Melbournu lovil rekordni 21. naslov na turnirjih za grand slam.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
17. 01. 2022 08.32
Kletna posadka očitno še ni dobila navodil od Twittota. Pazite, da mu ne bo Vučić navil ušes :P
Centurio_
16. 01. 2022 21.47
Jezus.... Majo pa domišljijo ti srbi.
Betuul
16. 01. 2022 19.55
+0
Pomembno je to! Da je imel novak tam najslabše odvetnike& zagovornike! Zakaj varstvo zakonitosti ! Namesto odprave napadalne odločitve!
Betuul
16. 01. 2022 19.53
+2
Celoten tenis spektakel bi morali ⛳️tam preklicati! v skladu z pandemijo in podatki WHO! Če so tam strogi do enega potem strogost do vseh! ! Avstralija ⛳️?! WHO še ni razglasil konec epidemio& pandemije na sars-2 cov 19 ?
Tomaz Korosec
16. 01. 2022 18.59
+3
Meni je bil prej kr simpatičen in občudoval sem njegovo igro, a žal je s Avstralsko sago izgubil veliko navijačev in verjetno tudi sponzorjev.
fcrs_lj
16. 01. 2022 18.36
-1
Clovek se sprasuje kam to pelje. Ce se je politika zacela mesati v vse sfere drustva. Pravica Ministra da nekomu odvzame vizo, da je nevaren za AVS druzbo, tako smo hoteli prepreciti da se po AVS ulicah ne bi se sprehajali morilci in teroristi. V to zgodbo so vpletli Djokovica. Ce ta oblast dobi SE en mandat v AVS, upam da jih zapre
deratizacija
16. 01. 2022 16.21
-5
Ogromno nakladanja brez poznavanja dejstev. Napaka je na strani organizatorja, ki mu je mimo pogojev države dovolil sodelovanje na turnirju. To, da se ni cepil, je njegova pravica, drugo so pravila sodelovanja na turnirju, tretje pravila vstopa v državo. In nenazadnje avstralska oz. angleška zateglost. V vseh teh dneh bi ga lahko desetkrat na dan testirali. Če je ostalih igrallcev kaj, bojo turnir bojkotirali in zapustili Avstralijo.
Maxx365
16. 01. 2022 18.10
+5
Nič ne bodo bojkotirali, po izjavah sodeč je večina vesela, da so se rešili glavnega kandidata za naslov AO.
kmet1
16. 01. 2022 19.03
+2
Bojkotirali zakaj? Če so se cepili, da bodo lahko igrali "tam spodaj", potem bi se lahko tudi Nole (če ni on seveda večvreden)
misterbin
16. 01. 2022 15.45
+4
A je ,že Jezus odpotoval iz Avstralije ?
kitzbill
16. 01. 2022 15.11
+3
ja, đoko, star pregovor pravi, da ima laž kratke noge, ki pa še kako drži tudi v današnjih dneh
petrika55
16. 01. 2022 15.09
+2
Vedoč, da je okužen, se je rokoval z otroki. Da sem jaz mama, ga tozim.
kmet1
16. 01. 2022 19.04
+1
Saj ni bil okužen. Samo potrdilo je potreboval za Avstralijo.
akmt
16. 01. 2022 15.00
+3
Pri nas so se cepili vsi sportniki, se spodbujali so druge. Novakov fotk je narcis
akmt
16. 01. 2022 14.55
+11
Hahahahahahaha. Aja, agent je kriv, ker je "pozabil" napisati, da je bil Novak v Spaniji.... 😂 😂 😂 😂 😂 Saj res, vsi drugi so krivi, ti si res Jezus.. 😂 😂 😂 Pa sem mislila, kako so sportniki se edini posteni ljudje.Sam si se odlocil o "pravici do svojega telesa", sprejmi tudi posledice te odlocitve. Ps :na podlagi cesa lahko njegov fotr pricakuje, da njegovemu soncku "ne bo treba razkriti cepilnega statusa"?!?! Jaz ga moram vsak dan, ce hocem po trgovinah.Kaj sele na meji....
Stauffenberg
16. 01. 2022 14.34
-11
Bolniki so zdravemu in najboljšemu teniškemu gralcu sveta preprečili, da ponovno in rekordno potolče konkurenco. Pazi in naši bolniki mu to privoščijo, ne zavedajoč, da se bori tudi zanje.
smaug01
16. 01. 2022 15.00
+8
fant33
16. 01. 2022 14.29
-5
Kanadski tenisač Vasek Pospisil, ki je skupaj z Đokovićem leta 2020 ustanovil vzporedno združenje teniških igralcev, je stopil na Srbovo stran: "Novak nikoli ne bi odpotoval v Avstralijo, če ne bi od vlade dobil zdravstvene izjeme, da lahko vstopi v državo. Izpustil bi OP Avstralije in bil doma z družino. Vmes je posegla politična agenda, saj bodo v Avstraliji kmalu volitve. Bolj očitno ne bi moglo biti. To ni njegova krivda. Ni skušal na silo vstopiti v državo in ni skušal delovati po svojih pravilih. Pripravljen je bil ostati doma," je zapisal
akmt
16. 01. 2022 14.56
+4
Japajade. Ce bi bilo takole, bi Novak TAKOJ SPAKIRAL KUFRE
IS58
16. 01. 2022 14.26
+9
Mama prihajam domov.
mužik
16. 01. 2022 15.26
+0
IS58................. in jočem od sreče ......
misterbin
16. 01. 2022 15.47
+1
patogen
16. 01. 2022 14.00
+8
Nole, lahko si pomirjen. Slovensko Ustavno sodišče bo odlok Avstralske vlade razveljavilo.
Mother Russia
16. 01. 2022 13.54
+9
Posledice slabe domače vzgoje. Nekoč svetovni reket št. 1. danes svetovni lažnivec št 1.
No coment
16. 01. 2022 13.37
+11
Tako je tudi prav če se lahko drzijo vsi Avstralci in ostali pravil naj se tudi on. In če mubkaj ne pase naj si prekliče residenco v Monte Carlu in naj tolče zogico v Beogradu. Zal tako je. Velik domoljub Drb tako velik da je raje v Monaku in plačune mann davkov kot v njegovi ljubi Srbiji. Me ne mene jeb…z temi bedarijani res
Mr famulistic
16. 01. 2022 13.42
-9
Ti maestro prebr cel članek, ko boš spoznal, da po zakonih avstralije ga ni bilo mogoče izgnati, po diskrecijski pravici ministra pa (lastna volja) se boš mal zamislil.
SmiselZivljenja
16. 01. 2022 14.19
+3
tip je balija pa je zafrustriran zato take komentira
akmt
16. 01. 2022 14.57
+1
Necepljen lahko preide drzavno mejo?!? Sam vprasam za prjatlco...
Uporabnik1930422
16. 01. 2022 16.39
👏👏👏 Masa pojma nima. Prebere 2 clanka pa si ustvarijo mnenje. Povedal si kratko in jedrnato.
laufar1988
16. 01. 2022 13.32
+12
Kva je balkanci? A je slab dan aaa, koncno konec šova Djokovic, tele si he naredu vec skode kot profita bre…😝😝😝
Mr famulistic
16. 01. 2022 13.42
-3
akmt
16. 01. 2022 14.58
+3
Sem na tvoji strani. Eeeee balkanci...." Tata nije sredio"😂 😂 😂
Uporabnik1930422
16. 01. 2022 16.41
+0
Sele zacenja se. Kad proradi srpski inat. Dobr si ritke namazte. 😎😂
User2120423
16. 01. 2022 13.27
+9
Spakirat anticepilca in lažnjivca na prvi avijon.
Luka64
16. 01. 2022 13.29
-6
o tem pa boš odloćal ravno ti a ne de, pa za Slovenijo se bomo glih s tabo posvetovali.