Drugi športi

Primož Roglič: rojstvo šampiona

Pariz, 28. 07. 2018 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski kolesar Primož Roglič na letošnji dirki po Franciji nadaljuje s pisanjem neverjetne športne zgodbe. Le redki so namreč pri njegovih letih zamenjali šport ‒ v njegovem primeru smučarske skoke za kolesarstvo ‒ in se v povsem nesorodni športni panogi povzpeli do samega vrha.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Roglič že pred leti kazal obrise kolesarskega šampiona
    02:28
    Iz 24UR: Roglič že pred leti kazal obrise kolesarskega šampiona
  • Iz 24UR: Primož Roglič - od skakalca do kolesarja
    02:36
    Iz 24UR: Primož Roglič - od skakalca do kolesarja
Roglič (na fotografiji) je nastopil tudi na letošnji dirki po Sloveniji.
Roglič (na fotografiji) je nastopil tudi na letošnji dirki po Sloveniji. FOTO: Damjan Žibert
Avstrijec Georg Totschnig je podobno kot Roglič kariero začel v snežni karavani. Totschnig se je med okrevanjem po poškodbi odločil zapustiti alpsko smučanje in posvetiti kolesarstvu. Profesionalec je postal z 22 leti, a šele dvanajst let kasneje slavil etapno zmago na Touru. Po slovesu Rogliča je ekipa Adria Mobil podpisala pogodbo z nekdanjim nordijskim kombinatorcem Mitjo Drinovcem.

Čeprav mnogi njegov padec, ki se mu je leta 2007 pripetil na planiški velikanki, omenjajo kot tisti trenutek, ko je Primožu Rogliču postalo jasno, da v smučarskih skokih ne bo uspel, to povsem ne drži. Kot član domačega kisovškega kluba je v skakalni karavani vztrajal še kar nekaj časa. Konec koncev je bil istega leta v Trbižu na ekipni tekmi z Jurijem Tepešem, Mitjo Mežnarjem in Robertom Hrgoto zlat na tekmi mladinskega svetovnega prvenstva, zmagoval je tudi na tekmah celinskega pokala, zato mu motivacije gotovo ni primanjkovalo.

Roglič še zdaleč ni bil neperspektiven, se pa je poleg nogometa navduševal tudi za športe na dveh kolesih. Bolj očitna kot ljubezen do kolesa je bila sprva njegova naklonjenost motokrosu, ozka in strma zasavska brezpotja so mu najverjetneje zapustila tudi nekaj neprecenljivega občutka za vožnjo, ki ga je prenesel na kolo, saj v karavani velja za enega najboljših, ko gre za dirkaške prvine.

Padec Primoža Rogliča v Planici leta 2007:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvo "specialko" si je sicer kupil, ko je ob skakalni upokojitvi prodal svoj motor, odlične predstave na rekreativnih dirkah pa so bile napoved izjemnih dosežkov. Že kot rekreativec je v sezoni prevozil 22 tisoč kilometrov, kar je bil dokaz, da rad trenira in da hoče več. Po testiranjih, ki jih je opravil pri dr. Radoju Miliću, dvomov ni bilo ‒ to je kolesar, ki lahko poseže po največjih naslovih. Rezultati so bili celo tako dobri, da mu je Milić v šali ponudil podpis pogodbe, če bi se z njegovimi bodočimi delodajalci v bodoče kje zalomilo. 

"Res je bil ekstremno dober. Komentar je bil že po testu: 'To je za prvo skupino na Pro Touru!'" je za 24UR pred dnevi povedal dr. Milić. Roglič je po pogovorih z Andrejem Hauptmanom in Markom Polancem, najverjetneje še bolj v šali kot zares, namignil, da ga profesionalno kolesarstvo kljub ne več rosnim 22 letom še kako zanima. Polanc mu je sestavil prve individualne programe in Roglič je kot član KD Rog še kot popolni neznanec slavil na 6. Maratonu Alpe Scott, kjer je ugnal tudi Tadeja Valjavca.

Primož Roglič

Vzdržljivostni športi že od nekdaj blizu
"Še pozimi sem skakal, vzdržljivostni športi pa so mi bili od nekdaj blizu. Kolesarstvo sem vzel zares, kot sem vajen," je takrat povedal Roglič. Že takrat se je videlo, da vsako stvar, ki se je loti, vzame zares. Nič ni narejeno "na pol". Potencial so v njem kmalu prepoznali v ekipi Adria Mobil, a kljub izjemnim telesnim danostim nihče ni pričakoval, da bo nekdanji smučarski skakalec začel mešati štrene najboljšim.

"Testiranja kažejo, da ima vse možnosti, da postane vrhunski kolesar," je alfa in omega novomeškega kluba Milan Eržen vseeno preroško napovedal že na predstavitvi. Roglič je debitiral na dirki v Poreču, kjer je leta 2014 pri Labincih nato padel pri hitrosti 60 km/h. Skoraj bi oslepel, poškodoval si je očesno dno in v ljubljanskem kliničnem centru uspešno prestal operacijo. 

"Tudi bolje je že bilo in tudi slabše. Tukaj so me lepo 'zrihtal'," je takrat izjavil Roglič, ki je nato večkrat poudaril, da se zna pobrati tudi po največjih padcih. Konec koncev ‒ kateri kolesar bi se upal pognati z vrha planiške velikanke? "O ... Moj ... Bog. Vau! Kaj se je zgodilo? Ta šport me ne bo videl. Že ko to vidim, si kot otrok rečem neeee! Mislim, da se bom raje boril v MMA," je bil osupel nekdanji kolesarski superzvezdnik Lance Armstrong, ko so mu pred kratkim zavrteli posnetek Rogličevega padca v Planici.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva zmaga v deželi ognja
Pobral se je v velikem slogu in v Bakuju slavil svojo prvo zmago v drugi etapi med Bakujem in Izmajilijem, ki jo je zaznamoval hud veter, po 187 kilometrih pa je Zasavec zmagal s pobegom na zadnji klanec 20 kilometrov pred ciljem. Rogliču je v pobegu sledil le Avstralec William Clarce.

"Znova je bila težka dirka 'na veter'. Spet sem ostal zadaj in potem prišel v prvo skupino, ko se je glavnina ustavila na okrepčevalni postaji. Kasneje sem se na spustu znašel spredaj in potem nadaljeval skupaj z Avstralcem Williamom Clarcem. Bilo je težko, ampak se je izplačalo. Presenetil sem samega sebe," je po zmagi povedal Roglič, čigar proslavljanje na stopničkah s telemarkom je hitro postalo stalnica.

S portretom Primoža Rogliča nadaljujemo v nedeljo, ko bo na sporedu zadnja etapa letošnje dirke po Franciji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pojtrarara
29. 07. 2018 10.50
+3
Res je Primož je vrhunski edinstven športnik. Slovenska kolesarska legenda že sedaj! Z vsem veseljem in ponosom navijamo zanj. Čestitke za vrhunski, izjemen dosežek na letošnjem TDF! Verjamemo,da bo še polno vrhunskih uspehov in zmag na njegovi poti. In z največjim veseljem držimo pesti zanj, mu jih iz srca privoščimo. Kar tako naprej Naš Profesor na kolesu :)) . Slovenci smo ponosni nate!
Hitri Jezek
29. 07. 2018 09.50
+1
,Tip je norc 💪💪💪🏿
Mich Diam
29. 07. 2018 09.31
+4
Odlično, odlično! Še noben Slovenc ni bil na Touru četrti! Bravo, čestitke!
Frane Šajn
29. 07. 2018 09.25
+1
Ma, bravo ti naš mulo!!!!!
blazter
28. 07. 2018 20.22
+9