Drugi športi

Kapetan se spominja šampionskega leta 2004: V špalirju smo držali bakle!

Celje, 27. 04. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
1

V rokometnem Celju je korona krizo začasno prekinil spomin na leto 2004, na 16. obletnico naslova zmagovalcev Lige prvakov. Kapetan Celja Pivovarne Laško David Razgor je imel takrat 14 let, a se spominja, kot bi bilo včeraj. Tudi, da je bil na parketu, na prvi tekmi finala s Flensburgom.

V Celju so upihnili 16. svečko, ko gre za obletnico naslova evropskih klubskih zmagovalcev. Takrat so igralci Celja Pivovarne Laško sredi nemškega Flensburga veselili zgodovinskega naslova zmagovalcev Lige prvakov. Z zvezdniki, kot so Dejan Perić, Renato Vugrinec, Edi Kokšarov, Žikica Milosavljević, Sergej Rutenka, Uroš Zorman in mnogi drugi. Na klopi je sedel slovenski strokovnjak, žal že pokojni Miro Požun. Danes kapetan pivovarjev David Razgor je imel takrat 14 let, a tega trenutka, ki ga je motiviral, da še bolj intenzivno trenira, se spominja, kot bi bilo včeraj. "Celotne sezone. Bil sem med starejšimi dečki, ali pa kadeti. Nekaj posebnga je bilo že v osmini finala Lige prvakov, proti Ademar Leonu. Ko nam je igralcem mlajših selekcij kluba pripadla čast, da smo držali bakle v špalirju igralcev, ki so nato poskrbeli za enega največjih preobratov v zgodovini rokometa. Na prvi tekmi finala pa se spomnim, da smo v klubskih dresih, stali na igrišču in pospremili igralce na teren," se zgodovinskega leta spominja univerzalni rokometaš, ki ga trenerji, če je potreba postavijo na levo krilo, ali pa na mesto organizatorja igre. Tudi drugi igralni položaji mu niso tuji. A takrat, ko se je pisalo zgodovinsko poglavje celjskega kluba, je vse skupaj spremljal z domačega kavča. Ni bil med 500 gorečimi privrženci kluba na prizorišču tekme in tudi pred dvorano se ni gnetel v množici.

Kapetan celjskih rokometašev se dobro znajde na položaju organizatorja igre, v sili zaigra tudi na levem krilu.
Kapetan celjskih rokometašev se dobro znajde na položaju organizatorja igre, v sili zaigra tudi na levem krilu. FOTO: Damjan Žibert

"Bili smo doma, zbrana je bila cela družina, stiskali smo pesti, da članom uspe. In jim je. Res nekaj izjemnega. Še danes, ko spremljam fotografije dogodkov izpred Zlatoroga, koliko ljudi je čakalo na igralce. Noro. Tista zasedba je bila nekaj izjemnega, med igralci sicer ni bilo mojega vzornika, saj sem si te praviloma izbiral v tujih klubih," dodaja priljubljeni Raza, ki mu je bil rokomet položen v zibelko. Oče Igor je nekdanji rokometaš, kasneje uspešen trener, brat Simon je dolga leta igral v slovenskem prvenstvu, trenutno pa nosi dres beloruskega Meškov Bresta. Kluba, ki je šele minuli konec tedna sklenil sezono, osvojil naslov beloruskih prvakov. "V Belorusiji so tudi zaključili tekmovalno leto. Tam je vse potekalo normalno. Čakali so, da se Meškov Brest najbližjemu zasledovalcu odlepi na tolikšno razdaljo, da ne obstaja več nikakršna teorija, da bi bilo komu kaj podarjenega," je za 24ur.com povedal športnik, ki bo julija dopolnil 31 let. Nekdanji kapetan mladinske reprezentance je s soigralci tekmovalno leto sklenil že bistveno prej, pogreša žogo, pogreša najzahtevnejše treninge, adrenalin, ki ga prinašajo tekme. Sploh tiste med evropsko elito, kjer so pivovarji po šestih sušnih letih, okusili uvrstitev v osmino finala tekmovanja, ki pa ga ne bodo odigrali. Evropska rokometna zveza (EHF) je odločila, da bo na sporedu le še zaključni turnir najboljše četverice. 

Predčasen konec sezone in solidarnost

Posebnega veselja ob ubranitvi naslova državnih prvakov, v taboru pivovarjev, ni bilo čutiti. Razlog je dejstvo, da je bilo vsega preko noči konec. Po uvrstitvi v naslednji krog pokala je vodstvo kluba je bilo zasedanje vodstva domačega prvenstva in jasno je bilo, da je zgodba za tekmovalno leto 2019/20 zaključena. Obenem pa, da je napočil čas, ko bodo morali rokave zavihati v klubskih pisarnah. Zadržati sponzorje, izpolniti pogodbene obveznosti kolikor je mogoče, prepričati igralce, da je napočil čas za solidarnost. Da se je potrebno za svetlo prihodnost kluba, odreči delu mesečnega prejemka. "Zame to ni bilo posebej zahtevno, tudi nepričakovano ne. Zakaj? Ker nismo sami v tej zgodbi, ker so se morali za ta nepriljubljeni korak odločiti v praktično vseh klubih na svetu. Drugače težko preživijo. Morda je bilo zame nekoliko drugače, sem kapetan moštva. Ni lahko. Vsem je jasno, da 16 igralcev razmišlja različno, nekdo to sprejme, nekdo nekoliko težje, nekdo sploh ne. Mislim, da smo našli primerno pot, ki je dobra tako za nas, kot za prihodnost kluba, za prihodnost rokometa v Celju," je jasen celjski kapetan, ki je v Zlatorogu doživel tudi nižanje pogodbe, zaradi gospodarske krize in hudih finančnih težav kluba. Ravno zaradi tega, na zadnji ukrep vodstva, ne gleda kot na nižanje, ampak razumevanje, ki ga morajo v teh časih pokazati.

David Razgor se je skupaj s soigralci na pripravo hmeljišča odpravil odet v klubsko zaščitno masko.
David Razgor se je skupaj s soigralci na pripravo hmeljišča odpravil odet v klubsko zaščitno masko. FOTO:

V koraku s časom
V klubu so se hitro odzvali tudi akcije, ki jo je v minulem tednu pripravil generalni pokrovitelj, ko je sponzorirance povabil na hmeljišče. Nekaj posebnega so bili tam ravno celjski rokometaši, saj so, ustrezno zaščiteni, na prizorišče del prispeli s posebnimi zaščitnimi maskami. "Res je, klub se je odzval na trenutno situacijo, imamo zaščitne maske v klubskih barvah, z našim sloganom 'enkrat za cele vedno za cele' in mislim, da gre za stvar, ki jo potrebuješ vsak dan. Sploh dokler se ne zaključi korona kriza. Na pošti, v trgovini, povsod. Rekel bi, da sem jih v vsem tem času preizkusil kar nekaj, od tistih za enkratno uporabo, do takšnih, kot je ta, torej pralnih, in ima nekaj več," je za 24ur.com dodal Razgor, ki je izjemno vesel, da je klub povezal prodajo mask z dobrodelno noto. Da so začeli z akcijo Kupi masko in doniraj, s čimer zbirajo denar za računalniško opremo otrok socialno ogroženih družin. A ni prvič, da so se odločili na Opekarniški za tak korak. V preteklosti so z roza dresi združili moči z organizacijo Europa Donna, pomagali pri zbiranju sredstev za nekdanjega rokometaša Nenada Stojakovića, ki je moral na operacijo itd ...

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PALAGRUŽA
27. 04. 2020 18.30
+6
TO SO BILI ZLATI ROKOMETNI ČASI V CELJU! TO SEDAJ JE ENA VELIKA REVŠČINA!