Drugi športi

Terčeljevi srebro, Kauzerju bron na EP

, 08. 05. 2021 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š., STA
Komentarji
3

Slovenska kajakašica Eva Terčelj je v finalu evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Ivrei zasedla drugo mesto in se domov vrača s srebrno kolajno. Kajakaš Peter Kauzer se je edini od slovenskih predstavnikov uvrstil v finale evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Ivrei, kar je bilo dovolj, da si je vnovič zagotovil pot na olimpijske igre. Kauzer je v finalu osvojil drugo mesto.

Eva Terčelj in Peter Kauzer
Eva Terčelj in Peter Kauzer FOTO: Nina Jelenc

Pri kajakašicah je že nekaj časa jasno, da bo Slovenijo v Tokiu zastopala Eva Terčelj, da upravičeno, je pokazala tudi v Ivrei. Svetovna prvakinja na divjih vodah v Italiji stopnjuje svojo formo. Potem ko v kvalifikacijah in na ekipni tekmi ni bila posebej prepričljiva, se je na težji polfinalni progi bolje znašla in se s četrtim časom ter dvema kazenskima sekundama zanesljivo uvrstila v finale.

V polfinalu so bile sicer najhitrejše Španka Maialen Chourraut, Švicarka Naemi Brändle in Britanka Kimberley Woods, ob petouvrščeni Nemki Ricardi Funk prva favoritinja finala. Terčeljeva, sicer tudi svetovna prvakinja, je zaostala le za zmagovalko, Avstrijko Corinno Kuhnle, ki je imela 0,47 sekunde prednosti. Bron je osvojila Nemka Ricarda Funk, ki je za zmagovalko zaostala 3,92 sekunde.

"Ni prav nobenega priokusa. Ne iščem, kje sem izgubila zlato kolajno, s srebrno sem več kot zadovoljna. Tukaj sem se s progo dolgo časa lovila, morala v dodatne kvalifikacije, a mogoče mi je to celo pomagalo. To je bil dodaten trening, ki mi je prišel prav. Lahko da mi je pomagala tudi težja postavitev v polfinalu in finalu, pred katerim se nisem počutila najboljše, a sem bila povsem osredotočena na to, kaj moram delati, kako se moram postaviti na močni vodi. Uspelo se mi je zbrati, čeprav na progi nisem imela najboljšega občutka. Bile so še rezerve, predvsem v spodnjem delu, a v tem trenutku o tem res ne razmišljam," se je veselila Terčeljeva.

V finalu ni bilo Ajde Novak in Urške Kragelj. Obe sta uvrstitev med najboljših deset zgrešili za malo, Novakova je progo prevozila brez dotika in končala na 12. mestu, Kragljeva pa je bila 13., zanjo so bile usodne štiri kazenske sekunde. Novakovi je za dosežek kariere zmanjkalo 31 stotink, meni, da jih je izgubila pri zadnjih vratcih, Kragljeva je za desetim mestom zaostala 62 stotink sekunde.

Eva Terčelj je na EP osvojila srebro.
Eva Terčelj je na EP osvojila srebro. FOTO: Nina Jelenc

Petra Kauzerja so v polfinalu prehiteli Avstrijec Felix Oschmautz, Italijan Giovanni de Gennaro in Švicar Martin Dougoud. Kauzer, ki si je že v polfinalu v internem boju s preostalima slovenskima tekmovalcema priboril nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, je v finalu zaostal le za zmagovalcem, Čehom Vitom Prindišem, ter Italijanom Giovannijem De Gennarom. Osvojil je bronasto medaljo, to je druga današnja medalja za Slovenijo na tem prvenstvu po srebru Terčeljeve ter tretja po bronu kanuistov Benjamina Savška, Luke Božiča in Nejca Polenčiča v petek.

"Do 14. vratc ne bi mogel voziti hitreje, potem sem storil dve manjši napaki, pri zadnjih protitočnih vratcih pa sem izgubil naslov prvaka. V Ivreo sem v prvi vrsti prišel opraviti zadnji sklop internih kvalifikacij za olimpijske igre, po polfinalu sem videl, da sem si svoje četrte igre tudi izboril. Rekel sem si, da v finale uživati, moram pa priznati, da mi je močno primanjkovalo moči. Iz sebe sem stisnil še zadnje atome in prišel do zelo zadovoljivega rezultata," je bil zadovoljen aktualni olimpijski podprvak, ki je z lanskega evropskega prvenstva v Pragi branil srebrno kolajno.

Brez OI sta ostala Martin Srabotnik in Niko Testen. Srabotnik je bil blizu, da boj podaljša; če bi se uvrstil v finale, bi imel še vedno enake možnosti kot Hrastničan, aktualni olimpijski podprvak, a je za desetim mestom malenkost zaostal. Zasedel je 14. mesto. Po polovici proge je še bolje kot Srebotniku kazalo Testenu, ki je pri 15., protitočnih vratcih storil napako, ki je ni mogel popraviti in se je predal. Do konca je progo nato prevozil brez želje, zato se je uvrstil na rep nastopajočih (38. mesto).

Kajakaš Peter Kauzer na EP v slalomu na divjih vodah.
Kajakaš Peter Kauzer na EP v slalomu na divjih vodah. FOTO: Nina Jelenc

Izidi:
- K-1 moški:

1. Vid Prindiš (Češ)           81,90 (0)

2. Giovanni De Gennaro (Ita)  + 0,75 (0)

3. Peter Kauzer (Slo)           1,02 (0)

4. Vavrinec Hradilek (Češ)      4,16 (0)

5. Mario Leitner (Avt)          4,50 (0)
...
15. Martin Srabotnik (Slo)

38. Niko Testen (Slo)

K-1 ženske:

1. Corinna Kuhnle (Avt)        91,42 (0)

2. Eva Terčelj (Slo)           +0,47 (0)

3. Ricarda Funk (Nem)           3,92 (4)

4. Klaudia Zwolinska (Pol)      4,57 (2)

5. Kimberley Woods (Vbr)        5,30 (2)
...
12. Ajda Novak (Slo)

13. Urša Kragelj (Slo)

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
08. 05. 2021 18.17
+3
Čestitam!! Super dobra sta!!
Anže Kuhar
08. 05. 2021 15.45
+6
pojtrarara
08. 05. 2021 15.37
+7
Bravoo... odlični so... Kauzer še vedno top hara! čestitke!