Drugi športi

Oslabljene, a nič manj motivirane: Na Norveškem z visokimi cilji

Ljubljana, 29. 11. 2023 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska ženska članska reprezentanca je zaključila priprave pred letošnjim svetovnim prvenstvom, ki ga bodo od četrtka dalje gostile Danska, Švedska in Norveška. Slovenke so že na severu Evrope, točneje v norveškem Stavangerju, kjer bodo opravile z uvodnimi tremi nastopi.

Več videovsebin
  • Izjava Amre Pandžić
    00:27
    Izjava Amre Pandžić
  • Izjava Barbare Lazović
    00:20
    Izjava Barbare Lazović

Slovenske rokometašice se bodo na jugu Norveške na uvodni tekmi v četrtek ob 18. uri srečale z Islandijo. Po dnevu premora jih ob 15.30 v soboto čaka dvoboj z afriškimi prvakinjami Angolkami, tekmovanje v skupini D pa bodo sklenile s ponedeljkovim dvobojem proti Franciji, ki se bo začel ob 21. uri. V drugi del tekmovanja bodo napredovale tri najboljše reprezentance. V Trondheimu se bodo srečale z najboljšo trojico skupine C, v kateri bodo nastopale Norveška, Južna Koreja, Grenlandija in Avstrija.

Valentina Tina Klemenčič
Valentina Tina Klemenčič FOTO: Luka Kotnik

Na sever Evrope se je slovenska izbrana vrsta podala v izredno okrnjeni zasedbi. Že pred pripravami je bilo znano, da ekipi ne bosta mogli pomagati dve organizatorki igre, Elizabeth Omoregie in Nina Zulić, sicer nosilki igre v zadnjem obdobju. Udeležbo na pripravah so študijsko-službene obveznosti preprečile tudi tretji srednji zunanji igralki Nuši Fegic. V primerjavi z lanskoletnim evropskim prvenstvom manjkata še Tija Gomilar Zickero in Branka Zec, ki sta prenehali z igranjem.

Selektor Dragan Adžić je bil v slabem tednu dni priprav prisiljen na dirigentskem mestu iskati nadomestne rešitve. Eno izmed njih je videl tudi v zvezdnici evropskega rokometa Ani Gros, a se ta po poškodbi stegenske mišice še vedno ni vrnila na igrišča. Slovenska kapetanka in ena najpomembnejših posameznic v igri reprezentance je med pripravami trenirala po individualnem programu. Od začetka tega tedna se mudi na terapijah v tujini, za katere upa, da ji bodo vendarle omogočile nastop na velikem tekmovanju. 

Maja Svetik
Maja Svetik FOTO: Damjan Žibert

Grosova se bo tako ekipi na Norveškem priključila z "zamudo", na pot z ljubljanskega letališča pa se je podalo 16 rokometašic. Na seznamu potnic so krilne igralke Tamara Mavsar, Maja Svetik, Ema Abina, Alja Varagić in Ema Marija Marković, zunanje igralke Tjaša Stanko, Ana Abina, Erin Novak, Ema Hrvatin, Nina Spreitzer in Barbara Lazović, krožne napadalke Valentina Tina Klemenčič, Nataša Ljepoja in Manca Jurič ter vratarki Amra Pandžić in Maja Vojnovič. Na pripravah so sodelovale še krožna napadalka Urša Zelnik, desnokrilna rokometašica Elena Erceg in vratarka Dijana Đajić, ki bodo na morebiten dodaten vpoklic za tekme na mundialu čakale v domovini. Na vsaki tekmi bo imelo pravico nastopiti 16 igralk. Selektor bo tekom tekmovanja lahko opravil pet menjav.

"Z izjemo Ane Gros so v tednu dni priprav trenirale vse igralke, okrevali sta tudi Tamara Mavsar in Tjaša Stanko. Gros, ki je vadila po individualnem programu, se je po opravljeni magnetni resonanci odpravila v Beograd. Upam, da bo uspešno opravila terapijo in se nam čez tri dni pridružila v Stavangerju," je pred odhodom na Norveško dejal črnogorski strokovnjak na slovenski klopi.

"Na turnirju bomo zagotovo pogrešale pomoč vseh manjkajočih igralk, a to ne sme biti ovira. Tudi igralke, ki niso bile z nami na lanskem evropskem prvenstvu, se lahko izkažejo in dokažejo, da znajo igrati rokomet. Če bo vsaka od nas na igrišču pokazala vse svoje zmožnosti ali šla malenkost čez svoje meje, potem je vse mogoče. Naši cilji so visoki, upam in verjamem, da bomo na turnirju videli kakovostno in čustveno Slovenijo z močnim značajem," je na zadnjem medijskem dogodku pred odhodom na svetovno prvenstvo dejala krožna napadalka Valentina Klemenčič, ki bo pri 21 letih zaigrala že na tretjem velikem tekmovanju.

Dragan Adžić
Dragan Adžić FOTO: Luka Kotnik

"Na Norveško odhajamo z visokimi cilji. Gremo korak po korak, že v prvem delu tekmovanja si bomo skušali izboriti čim boljše izhodišče za drugi del tekmovanja. Na turnirju ne bomo mogli računati na vse najboljše igralke, a poškodbe so sestavni del športa. Verjamem v zdajšnjo zasedbo, punce smo povezane na igrišču in izven njega, na svetovnem prvenstvu pričakujem dober izid," je bila pred odhodom na Norveško optimistična krilna igralka Maja Svetik.

Slovenija je bila na dosedanjih sedmih svetovnih prvenstvih najboljša na Hrvaškem 2003, kjer je zasedla osmo mesto. V Italiji 2001 je bila 10., v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., v Španiji 2021 17., na premiernem nastopu v Nemčiji 1997 18., najslabšo uvrstitev pa je dosegla na Japonskem 2019, kjer je osvojila 19. mesto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.