Drugi športi

Ko balvane svetovnega pokala zamenja domač balkon

Ljubljana, 02. 04. 2020 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
David Stropnik
Komentarji
0

V Meringenu bi se te dni morala začeti sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju, a so tekmovanja zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na jesen, sezona težavnostnega športnega plezanja pa naj bi se predvidoma začela 2. julija v Villarsu. Naj bi ...

Jernej Kruder
Jernej Kruder FOTO: Damjan Žibert

Najboljši slovenski moški balvanski plezalec Jernej Kruder, ki je predlani osvojil svetovni pokal v tej zvrsti plezanja, pa se kot mnogi športniki spopada s težavnimi treningi v času karantene. Planinska zveza Slovenije je že pred časom zaprla plezališča, da z dodatnimi poškodbami ne bi obremenjevali zdravstvenega sistema. Zdaj pa ga je prepoved gibanja zunaj domače občine odrezala še od umetne stene, na kateri trenira. Zato si je preprosto vadbišče uredil kar na domačem balkonu.

Jernej Kruder na zapuščenih ljubljanskih ulicah ...
Jernej Kruder na zapuščenih ljubljanskih ulicah ... FOTO: osebni arhiv

Kruder je formo tempiral prav na pomladno obdobje, saj naj bi sezona v balvanskih tekmah svetovnega pokala trajala le do junija, a nima druge izbire, kot da se skuša pripraviti na jesensko obdobje, ko se še vedno računa, da naj bi bilo tekme mogoče izpeljati. Kot pravi sam, ima srečo vsaj v tem, da je svoje projekte v skali načrtoval šele poleti, saj za plezanje na najvišjem nivoju potrebuje povsem suho skalo. Spomnimo, proslavil se je predvsem s smerjo (Es pontas) težavnosti 9a+, ki jo je preplezal brez varovanja – nad morjem. Tudi letos načrtuje nekaj podobnih vzponov po svetu, a za začetek kot drugi seveda potrebuje konec karantene, odprte meje in od koronavirusa razbremenjen zdravstveni sistem, ki bo znova odprl plezališča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.