Drugi športi

Kolesar Denifl na sodišču priznal goljufijo: Brez dopinga ne bi dobil pogodbe

Innsbruck, 03. 02. 2020 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji avstrijski profesionalni kolesar Stefan Denifl je na sodišču v Innsbrucku priznal, da se je posluževal krvnega dopinga, a da je menil, da s tem nikogar ne goljufa. Prepovedana sredstva je uporabljal med letoma 2014 in 2018, s čimer je po mnenju tožilstva zavajal tako organizatorje tekmovanj kot navijače.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: AP

Stefan Denifl je že kmalu po izbruhe dopinške afere Aderlass priznal zlorabo krvnega dopinga, kar je zdaj potrdil tudi na sodišču. Povedal je, da mu je pomagal nemški zdravnik Mark S., a je vseeno prepričan, da ni kriminalec. Dvaintridesetletnik je dodal, da v profesionalnem kolesarstvu "čist" težko uspeš. Prav tako trdi, da so ekipe vedele za to in da si v kolesarstvu veliko športnikov do boljših dosežkov pomaga s prepovedanimi sredstvi.

"Brez dopinga ne bi dobil pogodbe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije Apa dejal Tirolec. Deniflov odvetnik pravi, da je bil njegov klient enkrat že kaznovan za to dejanje, saj je že moral vrniti denarne nagrade in osvojene naslove ter prejel suspenz, zato upa, da zdaj ne bo še dodatno kaznovan. Odvetnik je poudaril, da njegova stranka ni nikomur želela hudega in da v kolesarstvu tako ni "popolno čistega športnika".

Afera je izbruhnila februarja lani med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu in kasneje dobila ime Aderlass. A Seefeld je bil le končna stopnica daljše preiskave, v kateri so zdravniku iz Nemčije Marku Schmidtu očitali in dokazali omogočanje krvnega dopinga. Že med samim tekmovanjem je bila priprta četverica udeležencev SP, pozneje pa je bilo razkritih še veliko več imen vpletenih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mauzahecmauzares
03. 02. 2020 13.50
+9
V čem ima kolesarstvo in ostali športi še sploh smisel? Saj šport naj bi predstavjal ravno tisto pozitivno lastnost, ki je povsem skrajno na drugi strani nezdravega načina živlhenja.
vinogradnik33
03. 02. 2020 13.11
+20
Zakaj pa mislite je nehal smučati Avstrijski super zvezdnik , ko je umrl njegov zdravnik !???????
Nebittokbrihtni
03. 02. 2020 14.13
+2