Drugi športi

Rogličev komentar Pogačarjeve zmage: Zaslužil si je!

Bilbao, 07. 04. 2021 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je ciljno črto 3. etape kolesarske dirke po Baskiji prečkal v vlogi zmagovalca. Odločitev je na zaključnem, 3.9 kilometra dolgem vzponu prve kategorije na Emaualde, kjer sta s Primožem Rogličem (Jumbo Visma) najprej pustila zadaj tekmece, nato pa je 22-letnik iz Komende ugnal še Kisovčana, sicer vodilnega na dirki.

Izidi tretje etape dirke po Baskiji.
Izidi tretje etape dirke po Baskiji. FOTO: Sofascore.com

V zadnji kilometer se je skupaj pripeljala šesterica kolesarjev. Najprej je napadel David Gaudu, a brez uspeha. 600 metrov pred ciljem je na ozkem odseku napadel še Primož Roglič, sledila sta mu izkušeni Alejandro Valverde, za njim pa tudi Tadej Pogačar. Španskemu veteranu je kaj kmalu zmanjkalo moči, tako da sta v boju za končno slavje ostala le slovenska asa. 31-letni Kisovčan je še naprej narekoval tempo, zadnjih 150 metrov pa je na prvi položaj prišel kolesarski biser s Klanca pri Komendi, ki je na koncu že nekaj metrov pred ciljem zmagoslavno dvignil roke, Roglič pa je v cilj z istim časom prikolesaril kot drugi. Tretji je bil Valverde, ki je zaostal za pet sekund, prav toliko kot Adam Yates in Mikel Landa

Pogačar je z etapno zmago pobral deset bonifikacijskih sekund, drugouvrščeni Roglič šest. Slednji še naprej ostaja vodilni v skupnem seštevku, drugi pa je prav Pogačar, ki zaostaja 20 sekund. Tretji je Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ki je bil danes od najboljših počasnejši 18 sekund, skupno pa zaostaja pol minute. Yates je na četrtem mestu z 39 sekundami, Valverde pa na petem s 50 sekundami zaostanka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Analiza direktorja ekipe izjemnega pomena

"Zjutraj smo si zaključek etape ogledali v avtomobilu. Direktor ekipe Matxin Joxean Fernandez mi je odlično pojasnil celotno traso, zato sem se zavedal, kako zahteven je zadnji vzpon. Vedel sem, da bo ključno, da bom na najvišji točki vzpona v odlični poziciji. Le tako bi lahko upal na zmago v zaključku, ki je šel nekoliko navzdol," je po veliki zmagi razlagal kapetan UAE Team-Emiratesa. 

"Veseli me, da sem nazaj, ker sem si že pred dvema letoma obljubil, da se bom vrnil v Baskijo. To je bila moja velika ambicija. Energija navijačev je tu zares izvrstna. Čakajo pa me še trije dnevi. Čeprav se počutim odlično in sem optimističen, vem, da bo še kako težko," je še dodal Pogačar.

'Pogačar je bil v sprintu boljši, zaslužil si je zmago'
Tudi drugi Roglič je bil pričakovano zadovoljen, dodal pa je, da je njegov edini cilj končna zmaga: "Škoda, ker nisem zmagal. Sem pa zadovoljen s svojo formo. Zadnji vzpon je bil zelo naporen in intenziven. 500 metrov pred ciljem so nekoliko upočasnili, zato so se nekateri kolesarji vrnili v igro za zmago, nato pa je bil Tadej nekoliko boljši v sprintu. Zaslužil si je zmago." 

"Zadovoljen sem, ker sem ohranil vodstvo, a moram biti previden glede morebitnih napadov v prihodnjih dneh. Iz dneva v dan moramo biti pozorni. Naš veliki cilj pa je, seveda, končna zmaga. Na koncu mi ne bo pomembno, ali bom zmagal za sekundo ali pet minut, samo da pridem do zmage," je še zaključil Roglič. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ubežniki poskušali, a znova neuspešno ... 
Po prvem vzponu tretje kategorije na Altube je bila v begu sedmerica kolesarjev, njena prednost pa je na začetku znašala okoli štiri minute, kar je nakazovalo na to, da si favoriti v glavnini želijo boja za etapno zmago in z njo povezane bonifikacijske sekunde. Jumbo-Visma pa očitno na čelu glavnine ni želela opraviti levjega deleža pri zasledovanju ubežnikov, tako je njihova prednost 96 kilometrov pred ciljem znašala občutnejših sedem minut. 

Približno 80 km pred koncem etape so se v glavnini spet nekoliko bolj organizirali, nadziranje tempa je prevzela ekipa EF-Education Nippo, ki je skušala pripraviti teren za Sergia Higuito. Naskok ubežnikov se je začel topiti, na čelo glavnine pa so prišli še kolesarji Israel Start-Up Nationa, ki je imel v igri za zmago predvsem Michaela Woodsa. 50 kilometrov pred ciljem je bila prednost ubežnikov le še za nekaj sekund večja od štirih minut. 

Kmalu zatem so svoje v lovljenju ubežnikov dodali še kolesarji Movistarja, ki so bili zelo aktivni na torkovi etapi, v kateri pa so na koncu ostali brez vsega. Ko je naskok vodilnih 33 kilometrov pred ciljem, do katerega so bili tedaj tudi še trije vzponi, znašal le dobri dve minuti, je bilo bolj ali manj jasno, da beg tudi tokrat ne bo obrodil sadov. 

V vodilni skupini je 26 km do cilja s skokom poskušal domačin Oier Lazkano, ki si je kmalu privozil 20 sekund prednosti pred najbližjimi zasledovalci. 21-letnik je v naslednjih kilometrih svojo prednost še povečal in je bil tako zadnji ubežnik, ki ga je glavnina ujela. To se je zgodilo 12 kilometrov pred ciljem, ravno na začetku predzadnjega vzpona etape na Malkuartu. 

Na sicer kratkem, a vsaj na začetku (naklon je presegal 14 %) zelo strmem vzponu nismo videli napadov, ki so jih mnogi pričakovali. Za narekovanje tempa je zopet skrbel Israel Start-Up Nation, ki je pripravljal teren za Woodsa. 34-letnik pa je pred zadnjim vzponom prve kategorije doživel padec, po katerem je izpadel iz igre za etapno zmago. 

Najboljša slovenska kolesarja sta vnovič dokazala, da med njima vlada odlična kemija.
Najboljša slovenska kolesarja sta vnovič dokazala, da med njima vlada odlična kemija. FOTO: AP

Slovenca odgovorila na južnoameriške napade
Zadnji vzpon v dolžini 3,9 kilometra je na sredini ponudil odsek z več kot 20-odstotnim naklonom, kjer smo pričakovali medsebojni obračun favoritov. Svojo srečo pa sta že pred tem poskušala že omenjeni Higuita in Richard Carapaz. Ekvadorcu sta sprva uspela slediti le najboljša slovenska orla, ki sta ga slabe tri kilometre pred ciljem tudi ujela in kaj kmalu prehitela, a ostali najboljši so jima vseskozi bili za petami in so zaostajali le za nekaj sekund. 

Pogačar je 1,5 km od cilja sprožil še en napad, a je Roglič ponovno uspel obdržati stik, tudi ostali najboljši pa so jima sledili. V zadnji kilometer je skupaj prišla šesterica, od katere je prvi napadel Francoz Gaudu, a se tudi on ni uspel "odpeljati". Nato je svoje karte razgrnil še Valverde, tudi on neuspešno, slovenska asa pa sta odlično tempirala zadnje dejanje tretje etape, v katerem sta sama obračunala za zmago. 

A je Roglič – za nekatere presenetljivo, za druge spet ne – brez večjega odpora prepustil zmago mlajšemu rojaku, saj je bil verjetno zadovoljen z razliko in bonifikacijami, ki si jih je uspel privoziti v primerjavi z ostalimi tekmeci. Pogačar je tako že nekaj metrov pred ciljem slavil novo zmago v zanj že sedaj izjemni sezoni, s tem pa poskrbel za skok na drugo mesto generalne razvrstitve. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vikica
08. 04. 2021 09.39
+4
Bomo danes navijali za oba . Carja na biciklih sta.
BrainDance
08. 04. 2021 08.11
-3
Orla? A niso to skakalci...hmmm le zakaj :D dejte bit mal bolj izvirini no
SenecaLucius
07. 04. 2021 21.59
+5
Kot smo videli 650 metrov do cilja je Primož naredil svoj bom rekel že kar pričakovani napad. Moramo se zavedati da je 650 metrov dolga razdalja za šprint, še posebej če ni čisto raven. Za njim se zaženeta le Pogačar in Valverde, ki zelo hitro odvije stran saj ga zmanjka. Primož se usede, pogleda nazaj, opazi Tadeja in gre še enkrat v stoje da se ga končno otrese. Na zadnjo špičko Tadej najprej hoče mimo po desni a ker Primož "zapre" tisto stran ceste gre Tadej mimo po levi. Na spustu nato Tadej z težjim prenosom krene mimo Primoža in pritisne kakor gre. Sklepam da je Primoža od prejšnjega skoka malo speklo v nogah in ni mogel mimo. Moramo vedeti da je Primož začel šprint in bil posledično dlje časa na vetru. Po navadi se mu ne zgodi na nekdo preživi njegov napad zato je morda danes izgledal drugačen kot na Nici kjer je bil v takih zaključkih neuničljiv. Sezona bo še zelo zanimiva :)
VAREN
07. 04. 2021 21.56
-8
Dva ekonomska migranta se dogovarjata kdo bo na kateri dirki vozil in zmagoval. Poden od podna.
BrainDance
08. 04. 2021 08.09
+7
puspan
08. 04. 2021 08.26
fasnga
07. 04. 2021 21.55
+0
Abigaail, veter ja... 🤣🤣🤣
fasnga
07. 04. 2021 21.54
+2
Noben ne pljuva Pogija, ampak danes se je res videlo, da je Rogla pustil zmagati Pogiju...
Z0r98xyw
07. 04. 2021 21.43
+4
Staritrg
07. 04. 2021 21.43
+3
Butast naslov, pa navojam za Rogliča. Kot je sam povedal je popustil na vrhu, kar je Tadej spretno izkoristil. Sem pa mnenja, da Rogla še vedno zipa teren.
asdfghjklqwertz
07. 04. 2021 21.39
+6
Dokler bo Roglič tekmoval oz. v vrhunski formi, tako dolgo bom navijal zanj, nato bom prestavil na Pogačarja in upal, da bo še 10 let mešal štrene na vrhu vseh dirk, na katerih bo.
Nosmoke
07. 04. 2021 21.22
-4
Ni mu pomoči ! Pa kakšno kavalirstvo neki , kaj že to je ?
Resnica..Boli
07. 04. 2021 21.10
-1
navijate za roglica in pljuvate tadeja...nevem no na vasem mestu bi me blo sram...zmaga kdor je bolsi kaj mata pa med sabo je pa med njima sam ponosni smo lahko ne pa da si ga sploh upate pljuvat k niti 1% tega neboste dosegl v zivljenju kar je on ze
big_foot
07. 04. 2021 21.08
-3
Rogla... raje se spomni toura in ne delaj bedarij
Resnica..Boli
07. 04. 2021 21.09
+1
jap k je tadej isto posteno zmagov...nebos vrjeu tut tadej je slovenec ti nevosclivc en
Resnica..Boli
07. 04. 2021 21.06
+1
kje pa je tukej kej kavalirsko prepusceno to je cisti posten boj kaj vi pisete res
sbštajerec
07. 04. 2021 21.03
+1
Bravo fanta oba sta naša in kdorkoli zmaga slavimo zmago vsi Slovenci. Vsi izbrisani in ostali taktiki pa tako v sebi v resnici ne navijajo za vaju, ampak vsaj slovensko že govorijo in pišejo!
VAREN
07. 04. 2021 21.09
-2
Ne govor v množini. Mene ekonomski migranti ne zanimajo.
Abigaail
07. 04. 2021 21.00
-6
Prepustil hahahaha. Pogočar je pač boljši. Tisti kronometer je Roglič dobil tako le zaradi vetra.
Moj?ica123
07. 04. 2021 20.59
+4
A to sta planinska ali jezerska? Orla..sam prašam
VAREN
07. 04. 2021 21.03
+0
infostriker
07. 04. 2021 20.57
+4
Noro kaj jim delata 💪🇸🇮
FlatyEric
07. 04. 2021 20.45
+6
Prepustil mu je zmago? Na koncu ga bo pa Pogačar zopet zaj... Nič se ni naučil pri Touru.
Resnica..Boli
07. 04. 2021 21.07
+3
kje je pa kej prepusceno? zasluzeno tko kt na turu
sbštajerec
07. 04. 2021 21.08
+2
Ti si en viliki hinavec in ne komentiraj več športa ampak idi v politiko! Če še ne veš, nihče ne zaj... drugega ampak se lahko samo sam, ker je na kolesu vsak sam in tekmuje in ne piknik, kjer takšnim kot si ti kdo nat..gne babo.
tekač
07. 04. 2021 20.34
+9
Odlična športnika. Upam,da ostaneta prijatelja. Res pa je ,da sta zagrizena tekmeca in vsaka kolesarska nacija bi bila ponosna na njiju. Zmaga naj boljši. Privoščim pa tour Primožu...
Mamuth
07. 04. 2021 20.33
+12
Roglič je predober človek...