Drugi športi

Ackmermann zmagovalec uvodne etape na slovenski pentlji

Ljubljana, 19. 06. 2019 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./M.G./STA
Komentarji
3

Na tradicionalni, že 26. Dirki po Sloveniji, so kolesarji opravili z uvodno etapo v dolžini 171 kilometrov. Zmagovalca je odločil zaključni sprint, saj so kolesarji v cilj prišli v veliki skupini. Ciljni sprint pa je pripadel Nemcu Pascalu Ackermannu, Luka Mezgec je zasedel četrto mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začela se je petdnevna in 808,5 kilometra dolga Dirka po Sloveniji, začetek etape je bil v Ljubljani, cilj uvodne etape pa v Rogaški Slatini. Prva etapa, na startu je bilo 129 kolesarjev, je bila dolga 171 kilometrov, za zmago so se pomerili najhitrejši sprinterji. V krogu favoritov so bili Britanec Mark Cavendish, najboljši sprinter letošnje dirke po Italiji Nemec Pascal Ackermann, Italijan Simone Consonni, Nemec Phil Bauhaus, pa tudi slovenska kolesarja Luka Mezgec in prvi adut novomeške Adrie Mobil Marko Kump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V ubežni skupini je bil najbolj aktiven Diego Ulissi, ki je dobil leteči cilj v Podčetrtku. V tej skupini je bila šesterica, nobenega slovenskega kolesarja (Busato, Schönberger, Planet, Gasparotto, Arslanov, Ulissi), glavnina je 20 kilometrov pred ciljem zaostajala 50 sekund. V zaključku etape jih je glavnina ujela, pet kilometrov pred ciljem. Nato je 2,5 kilometra pred ciljem Žiga Ručigaj "skočil" naprej, a so ga hitro ujeli. Nato se je 1,5 kilometra pred ciljem začelo zares, zmagovalca je odločil zaključni sprint. Najboljši je bil Nemec Pascal Ackermann (4:04.58), tudi zmagovalec dveh etap na Giru. Ciljno črto je prečkal pred Giacomom Nizzolom (Dimension Data), tretje mesto je zasedel Simone Consonni (UAE Emirates). Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je kot najboljši Slovenec zasedel četrto mesto.

Ackermann je Nemčiji prikolesaril deseto etapno zmago na slovenski dirki. Ob tem je postal 101. etapni zmagovalec na dirki po Sloveniji. "Začetek je bil kar lahek. Trije so pobegnili in se je dalo nadzirati. Šestdeset kilometrov do konca je šlo na 'polno'. Dirka se je razživela. Boriti smo se morali, da smo ujeli ubežnike. Vesel sem, da mi je uspelo. Hvala ekipi," je v cilju razlagal Ackermann, ki se je letos zmage veselil šestič.

"Po mojem je bil to najtežji sprint v življenju, saj sem moral začeti sprintati že 500 metrov pred ciljem. Zgodaj sem moral začeti. Ni bilo lahko," je dodal 25-letnik, ki je pohvalil navijače ob cesti trase, o prihodnjih ciljih na slovenski pentlji pa je dodal: "Skušali bomo zmagati še eno etapo. Jutri bo težko. Pred nekaj minutami so mi fantje rekli, da bodo nekateri vzponi težki. Vsega štiri dni sem bil na kolesu po Giru. Vesel sem, da sem se spočil."

Ackermann je z zmago zeleno majico za najboljšega v skupnem seštevku ter rdečo za najboljšega sprinterja. Aljaž Jarc bo v četrtek nosil belo majico najboljšega mladega kolesarja ter modro za najboljšega na gorskih ciljih.

"Nepričakovano je sprintala manjša skupina. Izboril sem si dober položaj, videl sem, da ostali sprinterji nimajo pomočnikov. Startal sem hitro. Malo sem moral zavirati, kar me je stalo boljše uvrstitve. Želel sem presenetiti, vedel sem, da bodo od zadaj prišli. Nisem želel biti blokiran. Želel sem jih presenetiti, en kolesar me je prijel v zavetrje, 500 metrov je bilo predolgo," pa je dejal danes najboljši Slovenec Mezgec.

Slovenski uspeh v Rogaški Slatini so dopolnili Grega Bole (Bahrain-Merida) na sedmem mestu, Marko Kump (Adria Mobil) je bil 11., Andi Bajc (Felbrmayr) 13., Tadej Pogačar 17. in Jan Polanc (oba UAE Emirates) na 20. mestu.

Pascal Ackermann je zmagal na uvodni etapi Dirke po Sloveniji.
Pascal Ackermann je zmagal na uvodni etapi Dirke po Sloveniji. FOTO: Damjan Žibert

Druga etapa bo že bolj zahtevna, a zadnji vzpon dneva na Celjsko kočo ni tako težek, da ne bi v Celju prišlo do novega sprinta. Najhitrejši kolesarji bodo svojo zadnjo priložnost na slovenski pentlji imeli v nedeljo v Novem mestu, vmes bodo na svoj račun prišli kolesarji, ki se bodo borili za skupno zmago. Prvi favorit za naslednika Primoža Rogliča, ki je lani bil premočan za tekmece, je nadarjeni Tadej Pogačar, ki bo imel ob sebi močno ekipo UAE Emirates. Slovenski kolesarji so na dozdajšnjih 25 dirkah po Sloveniji slavili 12 končnih zmag ter 51 etapnih zmag.

Izidi, 1. etapa:
 1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe)                   4:04:58
 2. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data)
 3. Simone Consonni (Ita/Team Emirates)
 4. Luka Mezgec (Slo/Michelton-Scott)
 5. Andrea Vendrame (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
 6. Rui Oliveira (Por/UAE Emirates)
 7. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)
 8. Jeremy Leveau (Fra/Delko Marseille)
 9. Kristian Sbaragli (Ita/Israel Cycling Academy)
10. Umberto Marengo (Ita/Neri Sottoli)
11. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)
...
13. Andi Bajc (Slo/Felbermayr)
17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
20. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      vsi isti čas

- skupno:
 1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe)                   4:04:58
 2. Giacomo Nizzolo (Ita/Dimension Data)                     + 0:04
 3. Simone Consonni (Ita/Team Emirates)                        0:06
 4. Diego Ulissi (Ita/UAE Emirates)                            0:07
 5. Aljaž Jarc (Slo/Adria Mobil)
 6. Matteo Busato (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)            0:08
 7. Matthias Krizek (Avt/Felbrmayer)                           0:09
 8. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                         0:10
 9. Andrea Vendrame (Ita/Androni Giocattoli-Sidermec)
10. Rui Oliveira (Por/UAE Emirates)
11. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida)
...
15. Marko Kump (Slo/Adria Mobil)
17. Andi Bajc (Slo/Felbermayr)
21. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
24. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                      vsi isti čas

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
20. 06. 2019 08.02
+6
danes bojo prišli v celje preko mosta čez savo jaz sem pa skoz mislil da imamo v celju savinjo
badcat
19. 06. 2019 17.54
+13
Zelo fin prenos po TVju
uporabnica1
19. 06. 2019 17.19
+23
Super etapa, ozvočenje pa katastrofa, v ozadju se je slišalo več glasbe in napovedovalca kot pa komentatorja. Sta pa vsaj komentaroja pozitivna točka prenosa:)