Zmage

KOMENTAR: Delodajalci, učite se: Dallas zna poskrbeti za dobrega zaposlenega

Dallas/Ljubljana, 17. 10. 2019 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Gašparin
Komentarji
18

Kolikokrat v svojem delovnem okolju ali pa na pivu s prijatelji slišite, da določeni delodajalec ne zna ceniti svojega zaposlenega. Če vse skupaj v eni najbogatejših organizacij na svetu, ligi NBA, natančneje pri franšizi Dallas Mavericks in slovenskemu košarkarju Luki Dončiću, postavimo v osnovni položaj, tj. delodajalec-zaposleni, ugotovimo, da v Dallasu temu ni tako.

Nova sezona lige NBA se začne 22. oktobra, podrobno pa jo bomo spremljali tudi na naši spletni strani. Vabljeni k branju.

Dobro vedo, kdo je Luka Dončić. Dobro vedo, kakšen košarkarski dragulj je. Ne moti jih, da je Evropejec. Za njim stojijo. V njega vlagajo: ne nakazujejo mu zgolj plače na TRR, ampak vanj, v njegovo blagovno znamko tako ali drugače vložijo bistveno več zelencev. Ni čudno, da je Luka Dončić po vsega eni sezoni že razlagal, da si želi iti po poti legendarnega Dirka Nowitzkega in ostati v Dallasu celo življenje. Ni niti skrivnost, da je Dončić pred naborom leta 2018 verjel, da se bo pridružil prijatelju Bogdanu Bogdanoviću v Sacramentu, kar pa se ni izšlo. Toda Luka ni imel dolgega nosu, sprejel je izziv in več kot obrestovalo se mu je.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Komentar izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Za Dončićem ne stoji le klub in navijači. Za Dončićem stoji celo mesto. Kako pomemben je za Dallas, pove tudi to, da je v glasovanju za All-Star tekmo celo sam župan pozval ljudi, naj zanj glasujejo. Ne pozabite, Luka Dončić je priseljenec v ZDA (ti začasa predsedovanja Donalda Trumpa tam niso ravno najbolj priljubljeni), prihaja iz majhne Slovenije, ki jo povprečen Američan na zemljevidu le stežka najde. A njegova barva kože, njegovo poreklo, njegova na začetku dokaj skromna angleščina niso igrali vloge pri tem, kar je bistveno za njegovo delovno okolje – je košarkarski talent, ki se rodi enkrat na XY let. In to je tisto, kar njegove delodajalce zanima. Verjamem, da bi si marsikdo od vas, ki je prebral ta zapis, želel, da bi tako bilo tudi v vaši službi. In verjemite mi, verjamem vam, da temu ni tako.

LUKADONCIC

Ne, trener Dallasa Rick Carlisle to poletje v Slovenijo ni prišel zaradi kranjske klobase, niti zaradi laškega oz. uniona. Niti ni prišel zato, da bi videl, kako Luka trenira. Ne, prišel je zato, da Luki da jasno vedeti, kako zelo pomemben je za franšizo Mavericks.

Fant – oprosti mi, Luka, vem, da nas navdušuješ že vrsto let, a vendarle je tvoja starost vsega 20 let – leži na številnih ogromnih plakatih na visokih stolpnicah v Dallasu. In sporočilo je jasno: Luka, tu je tvoj dom. Glede na videno, je jasno, da si na čelu z lastnikom franšize Markom Cubanom želijo Dončića spremeniti v ikono kluba, tako kot je to z leti postal Dirk Nowitzki. Le da je v njegovih časih, tudi zaradi tega, ker so imeli Evropejci tedaj še nekoliko priprta vrata, šlo to bistveno počasneje. A izplačalo se jim je: Dirk je Mavse namreč skorajda lastnoročno pripeljal do naslova prvakov leta 2011. In glede na zgodbo z legendarnim Nemcem, bi si upal trditi, da se Dončiću, ko bo ta pri 35+ letih postal 'odslužena roba', taisti delodajalec ne bo odrekel, temveč mu poiskal ustrezno mesto v ekipi. Ne bo 'nujno zlo', temveč legenda, o kateri se bo še dolgo govorilo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Luka je skromen fant, ki poleti dopustuje na Krku, kamor z družino zahaja že vrsto let. A kljub temu, star je vsega 20 let in verjamem, da stvari, ki jih zanj počne franšiza Dallas ne more spregledati. Verjamem, da mu vse skupaj godi. Verjamem, da se v tem okolju počuti odlično – pravzaprav verjamem, da se počuti precej bolje, kot je to pričakoval. Tudi zato najbrž z veseljem deli avtograme mladim in starim ter se pogosto odzove na dobrodelne akcije. Pa mu tega ne bi bilo treba …  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aja, pa še tista slovenska, o denarju, saj veste. Tabu tema, ki marsikaterega tujca vrže na rit, ko se preseli v Slovenijo in odide na razgovor, zapusti pa ga (prepogostokrat in nikakor ne vselej, da ne bo pomote) brez jasnega odgovora, kako bi bila videti njegova plača. Niti na to v Dallasu niso pozabili. Luka je dobil najvišje mogoče zneske po kolektivni pogodbi, ki velja za nove košarkarje v ligi. Tudi z drugo pogodbo oz. dodatnim letom se mu je znesek pošteno popravil, verjamem pa, da se mu bodo, ko bo s Telički podpisoval novo pogodbo, lesketajoče svetile oči. Ko bo (znova) kaj velikega osvojil, pa za svojo dobro voljo čakam, da mu ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podeli kakšen simboličen znesek oz. žepnino. Vse za skupno sliko na sprejemu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sebaibro
18. 10. 2019 18.53
+1
najbolj pomembna je kvaliteta seveda, vendar v njegovem primeru veliko pomeni tudi barva kože...kdor je bil v Dallasu ve o čem govorim
bjatch
18. 10. 2019 15.10
+0
Administrator, kaj ima pomena barva kože pri Lukovem uspehu? Kaj imata veze Donald Trump in Luka Dončič s priseljevanjem, razen tega da Trump poizkuša ustaviti ILEGALNO priseljevanje, kar bi vsak normalen človek moral razumet? Politika identitete in politična pravilnost v vsem svojem sijaju. Če pišeš članek o Luku, ga piši o Luku, ko pišeš o Trumpu ga piši o Trumpu. In med drugim, Dallas ni edina ekipa ki vlaga v košarkarje še kje drugje kot samo na plači.. In Mark Cuban verjetno dobro ve, zakaj vlaga ravno v Luka. Da pa župan podpira lokalno moštvo in njegove igralce pa ni nič novega nikjer in povsod bi moralo biti tako..
bik123
18. 10. 2019 12.11
+1
kaksna je poanta tega clanka...ne kapiram...luka doncic, dallas in razgovor v sloveniji
GARGAMELjr
17. 10. 2019 21.52
+12
Ob prebiranju tega članka, se človek predvsem vpraša, kdo je avtor le tega.
totinori
17. 10. 2019 21.48
+14
Ja, oni vedo, da jim dober zaposleni prinaša dobiček, zato imajo do njega ustrezen odnos in iz tega zaslužka ga lahko bogato plačajo. V našem novodobnem pogoltnem neoliberalnem kapitalizmu pa je delavec nujno zlo, ki ga je treba do konca izkoristiti in ožeti. Kot pravi pregovor, da gre vrč toliko časa po vodo, dokler se ne razbije, zato bi se znalo zgoditi, da bo ponovno počilo in potem bodo krivi uporni razžaljeni in ponižani, ker niso bili pripravljeni še naprej igrati vloge sužnjev. Žal so tu vključeni tudi vrhunski športniki.
brgujac
17. 10. 2019 21.24
-17
Dončić se je zjutraj zbudil, neverjetno, šel na wc, neverjetno, pojedel zajtrk, neverjetno, baje je celi prdnil, res neverjeten dosežek NAŠEGA DONČIĆA
Lock Down
18. 10. 2019 08.27
+9
Daj nam še ti zaupaj svoje dnevne dosežke, si se že ukenjal? Pravzaprav me pa tvoje bedno življenje niti ne zanima.
SleepyHollow
17. 10. 2019 20.52
+35
Ne pozabite, Luka Dončić je priseljenec v ZDA (ti začasa predsedovanja Donalda Trumpa tam niso ravno najbolj priljubljeni) Kaj ima Trump pri tem? Trump ni proti legalnemu priseljevanju v ZDA tako kot vsi normalni drzavljani. Je pa Trump tako kot vsaka normalna oseba proti ilegalnim priselitvam v drzavo kjer ze krsijo zakon z ilegalnim vstopom v drzavo.
Eastman
17. 10. 2019 19.52
+46
No ne nabijajte in tvezite neumnosti. V Ameriki je šport ZGOLJ BIZNIS in tudi v Luki vidijo zgolj sredstvo za povečanje kupčka denarja.
jaseveda
17. 10. 2019 20.07
+26
Ja, samo plača nekaj milijonov na mesec pa tudi ni slabo, kajne
Eastman
17. 10. 2019 21.11
+6
Seveda ni, ampak ali poskrbijo tako dobro za vse zaposlene?
jaseveda
17. 10. 2019 19.19
+35
Se strinjam s člankom razen s tistim o njegovi skromni angleščini se ne. Luka je v Španiji hodil v gimnazijo, kjer so imeli tudi angleščino.
natolcevanjenapolno
17. 10. 2019 19.05
+0
Presoljen
17. 10. 2019 18.48
+20
Verjamem, da bi ta članek bil veliko boljši, če bi avtor nekajkrat izpustil besedo - verjamem...
TheEarthIsFlat
17. 10. 2019 18.54
+20
Pa Trumpa tudi bi lahko izpustili, saj on ne igra košarke in nima nič s tem,
TheEarthIsFlat
17. 10. 2019 18.47
+12
V bistvu je to bolj "članek" proti Trumpu, ga pač to žoganje ne zanima, zakaj pa bi ga naprimer,
brusilec
17. 10. 2019 19.02
-1
ej .. ne verjemi temu kar vidis .. kosarkaska zoga je ploscata ! !
Lock Down
18. 10. 2019 08.28
-3