Drugi športi

Nadal v finale s 'sprehodom' mimo Cicipasa, za ženski naslov Kvitova in Osaka

Melbourne, 24. 01. 2019 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Čehinja Petra Kvitova je postala prva finalistka na OP Avstralije, potem ko je v dveh nizih premagala nepostavljeno Američanko Danielle Collins. Iz drugega polfinalnega para je pri ženskah napredovala Japonka Naomi Osaka, ki je bila v treh nizih boljša od druge češke zvezdnice Karoline Pliškove. Prvi moški polfinale je proti Grku Stefanosu Cicipasu zanesljivo dobil Španec Rafael Nadal.

Več videovsebin
  • Vrhunci dvoboja Rafael Nadal - Stefanos Cicipas
    01:56
    Vrhunci dvoboja Rafael Nadal - Stefanos Cicipas
  • Vrhunci dvoboja Naomi Osaka - Karolina Pliškova
    01:24
    Vrhunci dvoboja Naomi Osaka - Karolina Pliškova
  • Vrhunci dvoboja Petra Kvitova - Danielle Collins
    02:18
    Vrhunci dvoboja Petra Kvitova - Danielle Collins
Nadal bo v finalu Australian Opna igral petič v karieri, a OP Avstralije je veliki slam, ki ga je Španec osvojil najmanjkrat v karieri, in sicer le enkrat (leta 2009). Enajstkrat je bil kot rekorder Roland Garrosa najboljši v Parizu, trikrat na US Opnu v New Yorku in dvakrat na najslovitejšem travnatem turnirju The Championships v Wimbledonu.

Drugi igralec sveta Španec Rafael Nadal je zmagovalec prvega moškega polfinalnega obračunu na teniškem odprtem prvenstvu Avstralije. V polfinalu je zanesljivo s 6 : 2, 6 : 4 in 6 : 0 ugnal mladega Grka Stefanosa Cicipasa. Nadal na turnirju še ni izgubil niza, na nasprotnika v finalu pa bo moral počakati do petka, ko bo na sporedu še drugi polfinale, v katerem se bosta pomerila prvi igralec sveta Srb Novak Đoković in 31. igralec sveta Francoz Lucas Pouille.

Španec je že v prvem nizu pokazal, da ga bo tudi v četrtek težko premagati. Mlademu Grku je dvakrat vzel začetni udarec, sam pa mu prepustil le tri točke na svojega in prvi niz dobil po vsega 31 minutah igre. V drugem nizu, ki je trajal 44 minut, je Cicipas odigral bolje kot v prvem. Prve štiri igre sta oba dominirala na svoj začetni udarec, potem pa je v peti igri Nadal zapravil tri priložnosti za odvzem začetnega udarca nasprotniku. Španec je povedel 40 : 0, a je Grk po zaslugi odličnega servisa dobil pet zaporednih točk in igro. Že v naslednjih igrah sta bila oba spet zanesljiva v igrah na svoj začetni udarec. V deveti igri pa je Grk znova ponudil Špancu dve možnosti za "break", tokrat je Nadal drugo priložnost izkoristil, povedel s 5 : 4 ter drugi dobljeni niz potrdil z zanesljivo osvojeno igro na svoj servis.

Na dvobojih s Cicipasom je Nadal (na fotografiji) ostal stoodstoten.
Na dvobojih s Cicipasom je Nadal (na fotografiji) ostal stoodstoten. FOTO: AP

Nadal: Ne vem, kako mi bo uspelo igrati še bolje
Na začetku tretjega niza je 32-letni Nadal "zlomil" Cicipasa in povedel z 0 : 40, izkoristil drugo priložnost za odvzem servisa, s tem si je tlakoval pot do zmage v tretjem nizu ter do vstopnice za finale. Na svoj servis je bil še naprej zanesljiv, v tretji in peti igri pa je znova uspel "zlomiti" nasprotnika. V zadnji igri je sicer Cicipas prišel do prve "break" priložnosti na dvoboju, a jo je Nadal ubranil, niz pa dobil s 6 : 0 v podaljšani igri. Cicipas je še v tretjem medsebojnem dvoboju proti Nadalu, ki ima v lasti 17 osvojenih turnirjev velike četverice, izgubil.

"Upam, da lahko igram še bolje. Ne vem, kako mi bo to uspelo. Odličen dvoboj in turnir sta za mano, navijači in igrišče so mi pomagali pri tem. Zelo lepo je tako začeti sezono, ko sem nekaj tednov nazaj zaradi poškodbe moral celo odpovedati nastop na enem turnirju. Dobro se počutim, hvala vsem za podporo, ekipi, vsem, ki so mi pošiljali sporočila," je po manj kot dve uri trajajočem dvoboju dejal Španec, ki že 63 iger zapored ni izgubil igre na svoj servis.

Cicipas je po tem, ko je v četrtfinalu premagal Švicarja Rogerja Federerja, tokrat moral priznati premoč Nadalu, ki je o novi generaciji mladih teniških igralcev dejal: "Mladi ne potrebujejo sporočil, dobro igrajo in vedno je izziv igrati proti njim, a to je lepota športa, da si ga delimo različne generacije. Vsem želim uspešne kariere." Na vprašanje, ali misli, da bo Cicipas v prihodnosti osvajal največje turnirje, pa je dejal, da to ni odvisno od njega. Nedeljski finale bo peti avstralski finale za Nadala, leta 2009 je zmagal, nazadnje pa je v finalu igral leta 2017, ko je po petih nizih izgubil proti Rogerju Federerju.

Kvitova po hudi vročini boljša od Collinsove
"To mi pomeni vse. Zato trdo sem delala, da bi igrala v finalih, finalu največjih turnirjev. Končno mi je na večjem turnirju uspelo priti daleč, zelo bom uživala v finalu in ne glede na to, kaj se bo zgodilo, sem zelo zelo vesela," je po zmagi nad Američanko Danielle Collins in napredovanju v finale dejala osma nosilka turnirja Petra Kvitova.

Zmagoviti krik: Petra Kvitova je v finalu!
Zmagoviti krik: Petra Kvitova je v finalu! FOTO: AP

Teniški igralki sta se v prvem polfinalu soočali z visokimi temperaturami, termometer je na začetku dvoboja kazal 38 stopinj Celzija. Pri izidu 4 : 4 v prvem nizu so organizatorji zaprli streho, kar je Kvitovi, ki ne mara vročine, gotovo pomagalo. Collinsova je na drugi strani imela težave z zbranostjo, v prvem nizu jo je precej iz tira vrgla odločitev sodnika Carlosa Ramosa, da ji odvzame točko in zahteva ponovitev servisa. Petindvajsetletno Američanko pa je še bolj zmotilo nedelovanje naprave za zaznavanje dotika mreže pri servisu v drugem nizu.

Osemindvajsetletna Čehinja, ki je leta 2016 preživela napad z nožem na svojem domu, ko ji je vlomilec hudo porezal igralno roko, je tako izkoristila nejevoljo Američanke, ji trikrat odvzela servis in drugi niz ter dvoboj dobila po zgolj 32 minutah. Collinsova, 35. igralka sveta, pred letošnjim OP Avstralije ni dobila dvoboja na velikih slamih, letos pa je presenetila nekaj odličnih igralk, tudi drugo nosilko, Nemko Angelique Kerber.

56 'winnerjev' Osake dovolj za finalni zmenek s še eno Čehinjo
Japonka Naomi Osaka je nato postala druga finalistka turnirja, potem ko je zmagovalka zadnjega grand slama v New Yorku premagala Čehinjo Karolino Pliškovo s 6 : 2, 4 : 6 in 6 : 4 in se bo v finalu pomerila z njeno rojakinjo Kvitovo. Enaindvajsetletna Japonka, ki je v drugem krogu turnirja premagala Slovenko Tamaro Zidanšek, se je polfinala lotila izjemno napadalno. V malo manj kot dveh urah dvoboja je dosegla kar 56 "winnerjev" ob le 30 neizsiljenih napakah.

Po gladko dobljenem prvem nizu, ko je Pliškovi odvzela servis v tretji in sedmi igri, je nato od visokorasle Čehinje v drugem doživela večji odpor, storila pa tudi nekoliko več neizsiljenih napak, predvsem pa je v igrišče spravila manj prvih začetnih udarcev. Tudi v tretjem njen začetni udarec ni bil tako zanesljiv kot v prvem nizu, a ji je uspelo Čehinji ubraniti vse štiri točke za odvzem servisa, sama pa je izkoristila prvo priložnost v tretji igri in nato vodstvo obdržala do konca.

Kdo na vrh lestvice WTA?
"Pričakovala sem trd boj proti Karolini in rekla sem si, da se bom morala osredotočiti v tretjem nizu," je po zmagi dejala četrta igralka sveta. Pri tem je ocenila, da so ji izkušnje z igranjem v finalu odprtega prvenstva ZDA prišle zelo prav: "Te izkušnje vse olajšajo, čeprav sem bila na drugih servisih še vedno prestrašena."

Dejstvo, da so se organizatorji odločili zaradi vročine zapreti streho, ji ni bilo najbolj po godu. "Rada imam vročino, zato bi raje videla, da bi bila streha odprta," je dejala, na vprašanje o tem, kako se bo pripravila na finale, pa odgovorila: "Zdaj grem spat." Zmaga v finalu bo štela dvojno, saj prinaša tudi prvo mesto na računalniški lestvici WTA.

Izidi OP Avstralije, polfinala:

Ženske

Petra Kvitova (Češ/8) ‒ Danielle Collins (ZDA) 7 : 6 (2), 6 : 0;
Naomi Osaka (Jap/4) ‒ Karolina Pliškova (Češ/7) 6 : 2, 4 : 6, 6 : 4;

Moški

Rafael Nadal (Špa/2) ‒ Stefanos Cicipas (Grč/14) 6 : 2, 6 : 4, 6 : 0.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
24. 01. 2019 12.00
+0
Ajd, razumem. Lahko pišemo tako ali tako... vendar CICIB..... ali TSI... a je res takšen problem? Potem je Serena Viljams... Itd... Kaj vam, za vraga, ni jasno?
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2019 11.46
+1
Ojo kaj je rafa igral z cicibanom očitno
JOSEPH HAYDN
24. 01. 2019 11.45
+2
Tsitsipas in ne Cicipas