Drugi športi

Konec za Juvanovo in Rolo, težak žreb za ostale Slovence

Melbourne, Sydney, 10. 01. 2019 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska predstavnika v kvalifikacijah za odprto teniško prvenstvo Avstralije sta nastope končala v drugem krogu. Kajo Juvan je premagala Brazilka Beatriz Haddad Maia s 6 : 3 in 6 : 4, Blaž Rola pa je moral premoč priznati Kanadčanu Petru Polanskemu, ki je slavil s 6 : 2, 6 : 7 in 6 : 3. Žreb prvega kroga ni bil naklonjen Aljažu Bedenetu in Poloni Hercog, saj ju čakata Alexander Zverev in Angelique Kerber.

Branilec naslova Roger Federer (na fotografiji) je na žrebu pokazal tudi "svoj" pokal.
Branilec naslova Roger Federer (na fotografiji) je na žrebu pokazal tudi "svoj" pokal. FOTO: AP

Slovenijo bodo v glavnem delu turnirja zastopali Tamara Zidanšek, Dalila Jakupović, Polona Hercog in Aljaž Bedene ter med dvojicami Katarina Srebotnik in Andreja Klepač. Žreb je določil, da se bo Bedene v prvem krogu srečal s četrtim nosilcem Alexandrom Zverevom iz Nemčije, Hercogova z drugo igralko sveta Nemko Angelique Kerber, Jakupovićeva bo imela za tekmico 27. nosilko Camilo Giorgi iz Italije, Zidanškova pa Dario Gavrilovo. Žreb dvojic bo prihodnji teden.

Že tako so slovenske teniške igralke slabo začele novo sezono, zdaj pa jim jo je zagodel še žreb odprtega prvenstva Avstralije. Od štirih predstavnikov, se pravi treh deklet in Bedeneta, ima po uvrstitvi na lestvici WTA ugodno tekmico za začetek le Zidanšova, ki se bo v uvodnem krogu srečala z domačinko Gavrilovo.

Tamara Zidanšek na turnir z najvišjim mestom na lestvici
Slovenija v 2019 na glavnih turnirjih med posamezniki še nima zmage. Še huje, sploh ni osvojila niza. Hercogova je odigrala zgolj en dvoboj v Aucklandu in osvojila pet iger. Jakupovićeva je poskusila na Kitajskem ter v Hobartu in obakrat izgubila v dveh nizih, Zidanškova pa je srečo poskusila v Aucklandu, kjer je drugi niz izgubila v podaljšani igri, ter v kvalifikacijah Sydneyja, kjer je dobila le pet iger.

Polona Hercog.
Polona Hercog. FOTO: AP

Zidanškova, ki je z 78. mestom najvišjeuvrščena Slovenka na lestvici WTA, je tudi glavno slovensko upanje za preboj v drugi krog. Žreb ji je namenil 24-letni Gavrilovo, ki je v novo leto prav tako stopila z dvema porazoma. V Brisbanu ter v Sydneyju, kjer je nastopila s povabilom organizatorjev. Medtem ko bo za Zidanškovo to prvi nastop v Melbournu, pa ima Gavrilova precej daljši staž. Zanjo bo to peti avstralski Open, ob tem, da le enkrat ni preskočila uvodnega kroga. V 2016 in 2017 je prišla celo med šestnajst najboljših. Zmagovalka tega dvoboja bo v drugem krogu najverjetneje igrala z aktualno prvakinjo US Opna in četrto igralko sveta Japonko Naomi Osako.

Že deveti veliki turnir 'Tam spodaj' za Hercogovo
Prvič bo med posameznicami na Australian Opnu nastopila tudi Jakupovićeva (82.). Lani se je v dvojicah prebila v drugi krog, letos pa bo imela za nasproti vrstnico iz Italije, s katero se je že srečala enkrat v karieri, lani v Birminghamu in jo tudi premagala. Za Giorgijevo, ki je na lestvici WTA na 27. mestu, bo to sedmi nastop na OP Avstralije. Kar se tiče izkušenj na vročem avstralskem soncu, jih ima med Slovenkami največ 27-letna Hercogova. Zanjo bo to deveti Australian Open, od vseh velikih slamov pa ji ta najmanj leži; le dvakrat se je prebila v drugi krog. Proti zmagovalki Melbourna 2016, ki ima v svojih vitrinah tudi US Open (2016) in Wimbledon (2018), ji je lahko v uteho dejstvo, da bo dvoboj najverjetneje na osrednjem igrišču, morda celo pod streho.

V soju žarometov bo tudi Bedene oziroma njegov tekmec Zverev, ki sodi v ožji krog favoritov za končne boje. Bedene, ki je v Avstralijo odpotoval z novim trenerjem Gorazdom Gavrilovom, je v Aucklandu naletel na Miloša Raonića in osvojil le tri igre, v kvalifikacijah Sydneyja pa je kot prvi nosilec zapravil dve zaključni žogici in ostal brez prepotrebnega treninga pred Melbournom. Glede na žreb se mu obeta, da bo sedmič zapored zapustil Melbourne brez zmage.

Đoković s kvalifikantom, Halepovo čaka Kaia Kanepi
V kvalifikacijah sta po eno zmago zabeležila Kaja Juvan in Blaž Rola, realno pa sta slovenska upa za drugi teden le Klepačeva in Srebotnikova. Slednja bo verjetno igrala z Američanko Raquel Atawo, s katero sta sicer dvakrat izpadli v prvem krogu, vendar pokazali borbeno igro, Klepačeva pa bo očitno nadaljevala pot s Španko Jose Mario Martinez Sanchez, s katero je v zadnjih dveh sezonah osvojila dva turnirja WTA.

Prvi nosilec Novak Đoković bo v prvem krogu igral s kvalifikantom, Rafael Nadal se bo srečal z domačinom Jamesom Duckworthom, branilec naslova Roger Federer pa se bo na startu pomeril z Denisom Istominom iz Uzbekistana.

Za las brez finala
Prvo nosilko Simono Halep čaka Estonka Kaia Kanepi, tretjepostavljena Danka Caroline Wozniacki, sicer branilka naslova, se bo pomerila z Belgijko Alison van Uytvanck, Američanka Serena Williams, ki je 16. nosilka, pa se bo uvodni stopnički do rekordnega 24. grand slama srečala z Nemko Tatjano Mario.

Klepačeva in Španka Martinez Sanchezova sta v četrtek sicer izgubili v polfinalu teniškega turnirja v Sydneyju z nagradnim skladom 823.000 dolarjev (714.000 evrov). Z 10 : 8 v odločilnem tretjem nizu sta v finale napredovali Japonka Eri Hozumi in Poljakinja Alicja Rosolska. Klepčeva in Sanchezova, ki sta bili tretji nosilki turnirja, sta za uvrstitev v polfinale prejeli ček za slabih 13.000 dolarjev (11.272 evrov).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.