Drugi športi

Koronavirus močno ovira kolesarsko karavano, Pogačar ostal brez dirke Pariz–Nica

New York, 04. 03. 2020 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najvišja raven kolesarstva je vse bolj pod vplivom novega koronavirusa. Moštvi svetovne serije EF Pro Cycling in Israeli Start-Up Nation sta pred odpovedjo nastopanja na italijanskih in francoskih tleh, medtem ko so v Združenih arbskih emiratih potrdili še šest primerov novega koronavirusa pri osebju na dirki po ZAE.

Med tistimi, ki so v karanteni, je tudi Tadej Pogačar.
Med tistimi, ki so v karanteni, je tudi Tadej Pogačar. FOTO: AP

Moštvo EF Pro Cycling je zaprosilo svetovno kolesarsko zvezo (Uci), če lahko odstopi od prihajajočih italijanskih dirk Strade Bianche, Milan–San Remo in Tirreno–Adriatico, poroča Wall Street Journal, ki je pridobil kopijo pisma, naslovljenega na Uci. Ameriško moštvo je kljub napovedi RCS Sport, ki vodi organizacijo dirk, da bodo kolesarske preizkušnje v naslednjih tednih nemoteno potekale, zaprosilo najvišji organ kolesarstva, da jim ugodi prošnjo o nenastopanju na italijanskih tleh.

"Menimo, da je najbolje upoštevati nasvete in poskrbeti za zdravje našega osebja ter kolesarjev ter preprečiti morebitno širjenje virusa," so zapisali v pismu, ki ga navaja Wall Street Journal. "Sporočamo, da bomo sodelovali z vami (Uci, op. a.) pri zagotavljanju varnih dirk in morebitnih prestavljenih preizkušnjah z vaše strani," so še zapisali.

Medtem pri moštvu Isreal Start-Up Nation svojim kolesarjem prepuščajo odločitev, ali se bodo udeležili naslednjih dirk. Po poročanju Het Nieuwsblada bodo lahko kolesarji ostali doma, če ne bodo želeli odpotovati v Italijo na tri dirke v prihodnjih dneh ter v Francijo, kjer bo na sporedu preizkušnja Pariz–Nica. Oblasti v ZAE so včeraj sprva sporočile, da so odkrile šest novih primerov okužbe z novim koronavirusom, Gazzetta dello Sport pa je danes v tiskani izdaji sporočila, da gre za 12 primerov, kar je potrdil italijanski ambasador v ZAE Nicola Lener. Ministrstvo za zdravje v ZAE je virus sicer odkrilo pri dveh Rusih, dveh Italijanih ter pri Nemcu in Kolumbijcu, ki so bili v stiku z dvema potrjenima primeroma od prej, so sporočili z omenjenega ministrstva.

Medtem v ZAE ostaja moštvo slovenskega kolesarja Tadeja Pogačarja UAE Team Emirates, medtem ko člani moštva Cofidis, Groupama – FDJ in Gazproma ostajajo v karanteni v četrtem nadstropju hotela Crowne Royal Plaza v Abu Dabiju pred tretjimi testi za prisotnost novega koronavirusa. Pogačar po besedah športnega dirketorja UAE Team Emirates Andreja Hauptmana ne bo nastopil na dirki Pariz–Nica, ki se bo začel v nedeljo, 8. marca.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VOYOOT2
04. 03. 2020 11.52
+8
važn, de se zagotovi nogometne tekme, blseouci eni
uporabnica1
04. 03. 2020 13.40
+2
Ja, nogometne tekme brez gledalcev lahko izpeljejo, enodnevne dirke pa bog ne daj, da bi izpeljali brez gledalcev. Ah, kaj ta fuzbal dela...
JackSparovvwwv
04. 03. 2020 11.47
+4
Koga pa tu kolesarska zveza favorizira? Pri motoGP-ju naduvani rumeni navijači trdijo, da so dirke odpovedali zaradi slabe telesne pripravljenosti Marqueza. Haha
retropil
04. 03. 2020 11.58
+0
saj ni dvakrat za rečt, če smo pošteni :)
FIRBCA
04. 03. 2020 11.40
+5
Treba spravit EU na kolena kar jim uspeva.
uporabnica1
04. 03. 2020 10.20
+15
Tole je smešno, vsakič drugačne novice v UAE, kolesarji pa trpijo. Shujšali so zaradi stresa in hrane. Ne morejo trenirati ali pa početi česarkoli drugega. Mezgec je rekel, da so trikrat dobili drugačna navodila za evakuacijo. Nastala je zmešnjava, ekipe, ne dobivajo informacij, meša se jim v sobah... Na žalost pa tudi odpovedujejo ostale dirke, najbolj mi je žal prestižne enodnevne dirke Milano-Sanremo, kjer bi naši lahko dosegli velik razultat, pa seveda ni mi žal samo zaradi tega. Najbolj zanimive in pomembne dirke so ogrožene, sicer pa vsak dan drugače govorijo, enkrat jih bodo izpeljali, enkrat pa ne. Upam, da se situacija umiri in uredi. Vsem kolesarjem želim obilo zdravja in sreče!
the kop
04. 03. 2020 11.03
+4
uporabnica1
04. 03. 2020 11.09
+4
AAnima
04. 03. 2020 12.34
+4
Tale proces z virusom je nepredvidljiv in razsežnost posledic prav tako. Štrene meša na vseh področjih in šport seveda ni izjema, z naravo fluktuacije je ena izmed le še bolj neposredno izpostavljenih panog. Obilo zdravja, sreče in potrpežljivosti Vsem nam! Če bo to edina 'izgubljena' sezona, bomo lahko vsi zelooo veseli.
retropil
04. 03. 2020 10.11
+11
Tale virusek bo uničil kolesarsko sezono še preden se bo dobro začela.