Drugi športi

Zgodovinsko: Indija premagala Pakistan pred milijardnim TV-občinstvom

Manchester, 16. 06. 2019 20.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na svetovnem prvenstvu v kriketu, ki ga gostita Anglija in Wales, je bila v petem krogu na sporedu težko pričakovana tekma med Indijo in Pakistanom. Sosednji državi, sicer zapriseženi športni in politični nasprotnici, naj bi pred televizijske zaslone prikovali več kot milijardo gledalcev, ki so videli pričakovano zmago favorizirane Indije z 89 teki prednosti (336-5 proti 212-6).

Indijski kapetan Virat Kohli (levo) slavi s soigralcem Rohitom Šarmo med obračunom v Manchestru.
Indijski kapetan Virat Kohli (levo) slavi s soigralcem Rohitom Šarmo med obračunom v Manchestru. FOTO: AP
380 milijonov gledalcev naj bi si po televiziji ogledalo lansko finalno tekmo Lige prvakov iz Kijeva, kjer je Real Madrid z zmago nad Liverpoolom (3:1) osvojil tretji zaporedni in skupno 13. naslov. Finale lige ameriškega nogometa NFL, tako imenovani Superbowl, povprečno vsako leto pospremi pol manj gledalcev kot finale Lige prvakov.

Po prvih ocenah si je pred televizijskimi zasloni tekmo med Indijo in Pakistanom iz Manchestra ogledalo vsaj milijardo ljudi, torej je šlo za enega najbolj gledanih (enodnevnih) športnih dogodkov vseh časov. Največ gledalcev je sicer pred TV-sprejemnike prikovala otvoritvena slovesnost olimpijskih iger v Atlanti leta 1996 (3,5 milijarde gledalcev), sledi otvoritev iger v Pekingu leta 2008 (3 milijarde gledalcev) in drugi boksarski obračun Mohameda Alija in Leona Spinksa, ki sta ga leta 1978 pospremili dve milijardi gledalcev.

V nedeljo je v Manchestru blestel Rohit Šarma (140), ki je ob kapetanu Viratu Kohliju (77) pomagal Indijcem odpreti tekmo z navdušujočim izkupičkom 336-5. Tekmo na Old Traffordu, stadionu za kriket, ki se nahaja v neposredni bližini slavnejšega nogometnega "dvojčka", je večkrat prekinil dež, ki organizatorjem nagaja že od začetka tekmovanja in je že poskrbel za več odpovedi tekem kot na katerem koli prejšnjem turnirju v zgodovini.

Ko se je po novi daljši prekinitvi že zdelo, da bodo morali tekmo končati v ponedeljek, so igralci ob že močno izpraznjenih tribunah spet prišli na igrišče okoli 20. ure, ko je Pakistance ob visokem zaostanku v igri držala zgolj še teorija, razmere za igro pa so bile na robu regularnih. Glede na to, da se je tekma začela nekaj čez 11.30, so vsi zbrani le še odštevali minute do konca, ki je močno razveselil 1,3 milijarde Indijcev in užalostil 197-milijonski Pakistan. Po skoraj točno devetih urah igre in prekinitev so Indijci po Duckworth-Lewis-Sternovi metodi premagali srdite tekmece za 89 tekov. Indijci so s štirimi tekmami na lestvici na tretjem mestu prehiteli Anglijo, medtem ko je Pakistan zdaj deveti in je po petih tekmah le pred Afganistanom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.