Drugi športi

20 let od prvega Krimovega naslova evropskih prvakinj

Ljubljana, 12. 05. 2021 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na ta dan pred natanko 20 leti, 12. maja 2001, so rokometašice ekipe Krim Eta Neutro Roberts prvič stopile na evropski rokometni prestol. Po zmagi na povratni finalni tekmi Lige prvakinj proti danskemu Viborgu (25:19) so osvojile pokal in se zapisale v zgodovino slovenskega športa.

Rokometašice Krima so v dolgi in bogati klubski zgodovini dvakrat "pokorile" Evropo, prvič leta 2001, nato pa dosežek ponovile še leta 2003. Prvi naslov evropskih prvakinj je bil nepozaben in se je močno vtisnil v spomin. Kot pravijo rokometašice, ki so tvorile uspeh ljubljanske ekipe, prvega naslova ne pozabiš nikoli. 

Veselje Krimovk v dvorani na Kodeljevem ob naslovu evropskih prvakinj.
Veselje Krimovk v dvorani na Kodeljevem ob naslovu evropskih prvakinj. FOTO: RK Krim Mercator

Moštvo Krim Eta Neutro Roberts je nase opozorilo že v sezoni 1998/99, ko je tekmovanje z dvema zadetkoma prednosti (51:49) na obeh finalnih obračunih osvojil madžarski Dunaferr. V šampionski sezoni 2000/2001 so Krimovke tekmovanje v Ligi prvakinj začele v skupinskem delu (skupina D), v kateri so bile še Valencia, Spartak in Györ. Skupinski del so zaključile z osmimi osvojenimi točkami, ki so si jih priigrale ob treh zmagah in dvema neodločenima izidoma.

Takratna Krimova zasedba je bila vrhunska, na vseh igralnih mestih so bile izjemne rokometašice, na evropski vrh jih je popeljal trener Tone Tiselj, njegov pomočnik je bil Robert Beguš. Četrtfinale proti Larviku se ni začel po željah, saj so bile tekmice na Norveškem boljše (24:20), v Ljubljani pa so jih Krimovke nadigrale (29:17). Med najboljše štiri ekipe sezone so se poleg Krima uvrstile še Budućnost, Viborg in Ferencvaroš. Ljubljančanke so se v polfinalu pomerile s tekmicami iz Podgorice in si že na prvi tekmi priigrale sedem zadetkov prednosti (28:21), ki so zadostovali za vstopnico za veliki finale. 

Petega maja si na Danskem nobena od ekip ni priigrala prednosti (22:22), ključna je bila tekma na Kodeljevem. Dvorana je bila nabito polna, na tribunah so se zbrali navijači z vseh koncev Slovenije (Blue Bandits, Torcida, Trboulski knapi, Florjani, Šaleški graščaki ter Koprčani). Po peklenskem boju so bile gostiteljice boljše s 25:19 in evropski vrh je pripadel Krimu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Krimovke so se tako kot prva slovenska ekipa zavihtele na evropski tron najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Deja Doler (sedaj Ivanović), takratna krožna napadalka, sedaj  športna direktorica kluba, je za spletno stran kluba povedala: "Pot do zmagoslavja je bila zelo naporna. Danke so vseskozi držale korak z nami in niso popuščale, vendar se je v pravem trenutku našla katera moja soigralka, ki je tekmicam onemogočila misel na zmago." V trenutnem štabu Krima Mercatorja sta tudi dve takratni zlati šampionki, Nataša Derepasko je pomočnica trenerja Uroša Bregarja, Branka Jovanović pa je trenerka vratark. Na povratni finalni tekmi leta 2001 je bila Dolerjeva najboljša strelka Krima z osmimi goli, Derepaskova jih je prispevala šest.

Pohod na vrh Evrope so ljubljanske rokometašice ponovile prav kmalu, v sezoni 2002/03, ko so bile s skupnim izidom 63:58 boljše od Valencije.

Krim - Viborg 25:19 (13:10)
Krim Eta Neutro Roberts: Hutupan, Mijatović 1, Derepasko 6 (3), Bobocea, Matuszewska 2, Dolgun, Frešer 4, Doler 8, Mitrović, Jovanović, Oder 1, Čečkova 3. Trener: Tone Tiselj.
Viborg: Lauritsen, Broedsgaard 2, Derjugina 1, Hoeyer-Nielsen, Nesse 1, Noerdgaard, C. Hansen 4, Fruelund 2, Tjugum, Stilling, Larsen 1, Astrup 8 (6). Trener: Ulrik Wilbek.

Postava ekipe evropskih prvakinj v sezoni 2000/2001: 
Branka Jovanović (vratarka), Luminita Hutupan (vratarka), Sergeja Stefanišin (vratarka) 
Nataša Derepasko (leva zunanja), Monika Gogirla (leva zunanja), Agniezska Matuszewska (leva zunanja)
Inna Dolgun (srednja zunanja), Branka Mijatovič (srednja zunanja)
Anja Frešer (desna zunanja), Vesna Horaček (desna zunanja)
Mihaela Bobocea (desno krilo), Olga Čečkova (desno krilo)
Tanja Dajčman (levo krilo),  Tanja Oder (levo krilo)
Deja Doler (krožna napadalka), Maja Mitrović (krožna napadalka)

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.