Drugi športi

Đoković se brani: Vse smo naredili čistega srca in z iskrenimi namerami

Beograd, 23. 06. 2020 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Srbski teniški as Novak Đoković je v torek dobil rezultate testiranja na novi koronavirus, ki ga je 33-letni Beograjčan opravil skupaj z družino in člani ekipe po povratku iz Zadra. Iz Srbije prihajajo informacije, da je Đoković po Bolgaru Grigorju Dimitrovu in Hrvatu Borni Ćoriću naslednji v vrsti okuženih udeležencev s turnirja Adria Tour. Okužena je tudi žena Jelena Đoković, otroka pa sta zdrava.

Đoković (na fotografiji) se je vrnil v domači Beograd.
Đoković (na fotografiji) se je vrnil v domači Beograd. FOTO: AP
"Mislim, da je bil vsem slab vzor," je dogajanje v Beogradu in Zadru komentiral britanski teniški igralec Daniel Evans. "Čeprav v tej ali oni državi niso sprejeli ukrepov o socialnem distanciranju, mislim, da bi se tega morali držati. Saj to ni šala, kajne? Čeprav bi se v tej državi ukrepi sprostili in bi se vse vrnilo v običajne tirnice, bi se sam še vedno želel distancirati od ostalih oseb, kolikor bi se pač lahko. Sploh ni dobro, da je Grigor Dimitrov okužen s koronavirusom in da je Ćorić okužen s koronavirusom, a če zavrtite film nazaj, je to presenečenje? Mislim, da je to vprašanje, ki si ga moramo postaviti vsi. Veliko se lahko naučimo iz te situacije. Upam, da zaradi tega ne bodo odpovedali US Opna. Upam, da se tamkajšnji organizatorji po vsem tem ne bodo premislili. Nekdo mora prevzeti odgovornost in pojasniti, kako je do te situacije prišlo. Đoković mora prevzeti odgovornost."

Po poročanju spletne strani srbskega tabloida Kurir sta bila na testiranjih za okužbo z novim koronavirusom pozitivna prvi teniški igralec z računalniške lestvice ATP Novak Đoković in njegova žena Jelena Đoković, medtem ko sta njuna otroka negativna. Đoković je po povratku iz Zadra, kjer so zaradi potrjene okužbe pri Bolgaru Grigorju Dimitrovu v nedeljo odpovedali finalni obračun dobrodelnega turnirja Adria Tour, zavrnil testiranje in ga skupaj z družino in najtesnejšimi sodelavci v ponedeljek opravil v domačem Beogradu.

"Takoj po prihodu v Beograd smo odšli na testiranje. Moj in Jelenin rezultat je pozitiven. Otroci so negativni," je izjavo Đokovića navedel Kurir. Dodali so, da se Novak in Jelena "počutita dobro" in "nimata simptomov", čaka pa ju 14-dnevna samoizolacija. V uradni izjavi je Đoković še sporočil: "Vse, kar smo počeli v zadnjem mesecu dni, smo počeli čistega srca in z iskrenimi nameni. Naš turnir je imel humanitarno noto z idejo, da pomagamo teniškim igralcem iz regije, da jim omogočimo razmere za igro, da lahko zaslužijo in na ta način lažje prebrodijo to težko obdobje. V isti sapi smo želeli poslati sporočilo solidarnosti in spoštovanja ter 'fair playa'. Cilj je bil, da pomagamo dobrodelnim fundacijam in tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo, in veseli me, da se je tej pobudi pridružilo veliko število ljudi. Organizirali smo turnir v trenutku, v katerem je virus oslabel in verjeli smo, da so bile razmere primerne za izvedbo. Zelo mi je žal zaradi vsakega posameznega primera okužbe. Spremljam izjave zdravnikov in upam, da se število okuženih ne bo povečevalo. Upam, da se pri nikomer ne bo zapletlo zdravstveno stanje in da bo vse dobro. Jaz bom v naslednjih 14 dneh ostal v samoizolaciji in testiranje ponovil čez pet dni."

V Zadru so po potrjeni okužbi Dimitrova, ki se je testiral v Monaku, potrdili tri primere okužb, in sicer pri hrvaškemu teniškemu igralcu Borni Ćoriću ter kondicijskih trenerjih Dimitrova in Đokovića, Kristijanu Grohu ter Marku Panikiju. Vsi ostali testi so bili do sedaj negativni, potem ko so že v ponedeljek potrdili okužbo pri petletnem otroku.

Dimitrov (desno) in Borna Ćorić pred medsebojnim obračunom na Adria Touru. Tekmovanje v Zadru je Bolgar zapustil po porazu s Hrvatom in dvoboju, ki je trajal vsega dobre pol ure.
Dimitrov (desno) in Borna Ćorić pred medsebojnim obračunom na Adria Touru. Tekmovanje v Zadru je Bolgar zapustil po porazu s Hrvatom in dvoboju, ki je trajal vsega dobre pol ure. FOTO: AP

Srbski mediji z vsemi topovi po Dimitrovu
Kurir je sicer v torek še nekaj ur pred potrjenima okužbama v družini Đoković zapisal, da je Dimitrov "ogrozil zdravje ostalih kolegov", saj da je dva dni kljub slabemu počutju zavračal testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Organizator Adria Toura in trenutno prvi igralec sveta Đoković se je s sodelavci sicer znašel na tapeti v večini svetovnih medijev, ki že ob začetku dogajanja v Beogradu in kasnejši selitvi v Zadar zaradi pomanjkanja zdravstveno-varnostnih ukrepov niso mogli verjeti svojim očem. 

Hrvaški Jutarnji list je poročal, da je Dimitrov slabo počutje zaznal v petek, testiral pa se je šele v nedeljo v Monaku, od koder je nato tudi prišla novica o okužbi, ki je povzročila takojšnjo odpoved finalnega obračuna med Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljovom v Zadru. Organizatorji so z lokalnimi zdravstvenimi oblastmi takoj pričeli iskanje potencialno okuženih in v prvi skupini opravljenih testov, med katerimi so bili le nastopajoči in njihovi tesni sodelavci, so našli tri pozitivne posameznike: hrvaškega igralca Ćorića, s katerim je Dimitrov odigral svoj edini dvoboj turnirja, in kondicijska trenerja Groha ter Panikija.  Srbski teniški zvezdnik je tako kot Dimitrov v Zadru zavrnil testiranje, ki ga je nato z družino in vsemi sodelavci opravil v domačem Beogradu. Na že opravljenih testiranjih v Zadru so bili negativni njegov brat in eden izmed direktorjev turnirja Đorđe Đoković, stric Goran Đoković, fizioterapevt Miljan Amanović in strokovni sodelavec ter legenda hrvaškega tenisa Goran Ivanišević.

Telegraf o 'močnem ameriškem lobiju'
Srbski Telegraf na svoji spletni strani poroča celo o "močnem ameriškem lobiju", ki naj bi prek Dimitrova želel škodovati Novaku Đokoviću. Ta je bil v zadnjih tednih oziroma mesecih glasen nasprotnik morebitnega obveznega cepljenja proti covidu-19, medtem ko je glasno dvomil tudi o možnosti izvedbe oziroma lastne udeležbe na letošnjem OP ZDA v New Yorku.

"Objava Dimitrova je začela plaz, ki se je, pričakovano, z zahoda vsul proti Đokoviću in njegovi družini kot organizatorjem turnirja," je poročal Telegraf, ki opozarja, da se je Bolgar karavani v Beogradu pridružil po bivanju v Združenih državah Amerike. "Medtem pa se je pojavilo tudi eno vprašanje kje se je Dimitrov pravzaprav okužil s koronavirusom, se je to res zgodilo v Beogradu ali ne? Zakaj je moral to sporočiti ravno pred finalom?" so se vprašali.

'Vse skupaj deluje kot namerna odločitev'
Dodali so, da naj bi kot edini teniški igralec na Adria Touru po prihodu v Beograd vprašal, če je treba nositi maske, že na prvih obračunih na igriščih TC Novak pa naj bi deloval vse prej kot dobro. Ni se pojavljal na fotografijah, ki so jih objavljali Đoković in ostali zvezdniki turneje, denimo Nemec Alexander Zverev in Avstrijec Dominic Thiem, njegovo obnašanje in nenaklonjenost dajanju izjav pa naj bi začudila tudi bolgarske medije. Tudi ob selitvi na Hrvaško je svojo odsotnost z medijskih dogodkov do zadnjega pojasnjeval s poškodbo komolca.

"Znano je, da je Dimitrov povezan z močnimi menedžerskimi agencijami iz ZDA," dodaja Telegraf. "Nekoč tretji, zdaj pa 19. igralec na planetu v zadnjem času ni blestel. Drugi krog Melbourna, pa nato prvi v Montpellierju, drugo v Rotterdamu in edino omembe vredno polfinale Acapulca. Glede na to, da je odvisen od dogovorov s pokrovitelji in z nekaterimi znanimi športnimi znamkami in da je Adria Tour sam po sebi poskrbel za ogromno gledanost (Đokovići trdijo, da je beograjski turnir gledalo 100 milijonov), je jasno, da je pozornost zdaj tu. Preveč občinstva na tribunah, preveč stikov med igralci od konferenc, igrišč do aktivnosti zunaj igrišč (nogomet, košarka), vse to so jim naenkrat očitali, medtem ko so se tuji mediji čudili, zakaj je na tribunah v Beogradu toliko ljudi, ko pa je vsa Evropa in Amerika zaprla svoje tribune. Zaradi vsega navedenega vse skupaj deluje kot namerna odločitev, da so ravno pred finalom vrgli 'bombo' po imenu 'Dimitrov pozitiven'. Nihče tega z gotovostjo ne more trditi, a brez težav bi lahko počakali še kakšno uro. Tako deluje, kot da zahodni lobiji 'udrihajo' po Đokoviću, ali zaradi gledanosti, občinstva na tribunah, to pa spet ve le malokdo."

Đoković se je opravičil v izjavi za javnost
"Vse, kar smo naredili minuli mesec dni, smo naredili čistega srca in z iskrenimi namerami. Naš turnir je bil dobrodelen z idejo, da pomagamo tenisačem iz regije, da jim omogočimo pogoje za igranje, da nekaj zaslužijo in na ta način lažje prebrodijo to težko obdobje," je v sporočilu za javnost še dejal 33-letni srbski zvezdnik in pojasnil, da so skušali promovirati sporočilo solidarnosti, spoštovanja in fair playa.

"Cilj je bil, da obenem tudi pomagamo humanitarnim organizacijam in tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo, in vesel sem, da se je tej iniciativi pridružilo veliko število ljudi. Turnir smo organizirali v trenutku, ko je virus oslabel in verjeli smo, da imamo ustrezne pogoje za organizacijo. Na žalost je virus še vedno prisoten. Zelo mi je žal vsake okužbe. Spremljam izjave zdravnikov in upam, da se število okuženih ne bo povečalo," je še dejal Đoković in pridal, da bo naslednjih 14 dni v samoosamitvi, čez pet dni pa bo opravil nov koronavirusni test.

Đoković je obenem povedal, da sam nima nikakršnih simptomov in da upa, da se katera koli okužba ne bo zapletla in da bodo vsi dobro prenesli virus.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (221)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Optimisty
23. 06. 2020 21.55
-1
temu se reče smola
Ici
23. 06. 2020 21.51
+6
Dobrodelnost ne sme in ne more zamegliti razuma. Zato je čisto vseeno, kdo je organiziral turnir. Dejstvo je, da so ga, potrjeno, polomili na celi črti.
Rade 74
23. 06. 2020 21.16
+7
Drži se Nole, želel si le najbolje, tako kot večina športnikov. Vi nacionalisti, si pa dajte zdaj duška.
Benzzz
23. 06. 2020 21.03
+9
Nole.mi smo steboj👊🏾
Cervantes Saavedra
23. 06. 2020 20.55
-10
Čisto srce in iskreni nameni niso dovolj, treba je še pameti, ker pa Đokoviću manjka. Je to že pokazal s svojim negativnim odnosom do cepljenja, ki se ga je nalezel od nekaterih (na srečo redkih) duhovnih predstavnikov neke njemu bližnje vere. Žal. Morda bo zdaj spremenil svoje mnenje. Počakajmo.
janez6bbbbb
23. 06. 2020 21.02
+1
Ja ocitno ma veliko. Vec pameti kot ti, kdo si ze ti? A ti si ze v vrsti za kovid cepivo😁
Dej???
23. 06. 2020 21.20
+3
Torej bi se moral cepit proti bolezni, ki sploh ni nevarna in niti nebi vedel, da jo ima, če de nebi testiral? Bravo brihta.
štajerc65
23. 06. 2020 20.33
+6
In prav tenis in golf sta bila najprej dovoljena športa. Bruhas!
macek_garfield
23. 06. 2020 20.30
+0
ha ha ha toti od tam spodaj pa ima humor
cekinar
23. 06. 2020 19.59
+5
Kak pa kaj ceca?
macek_garfield
23. 06. 2020 20.30
+1
verjetno je super, pa tistih dukatov, ki jih je njen pokojni moz prinesel, ko je moril po Slavoniji se ni pojasnila
Dej???
23. 06. 2020 18.53
+29
Še en dokaz več, da je virus komedija in ga vsak normalen človek ali z lahkoto preboli ali pa sploh neve da ga ima, če se ne testira! Bravo Djoković! Ne pustit, da te zahod ustavi v pohodu do najboljšega vseh časov! Škoda, da ni bilo toura v Sloveniji, z veseljem bi si ga ogledal!
walter2
23. 06. 2020 18.45
-22
Za mene Slovenca popolnoma nezanimiva novica!
Žac
23. 06. 2020 18.46
+42
TheGreatRusia
23. 06. 2020 18.27
-3
POSKUSI DEGRADACIJE, DIREKTNO IN SUROVO, POKVARJENCI
TheGreatRusia
23. 06. 2020 18.05
+26
TA PRISPEVEK OZIROMA POROČANJE O TEM NIMA NOBENRGA POMENA, GRE SAMO ZA DIREKTNO BLATENJE, MEDIJI STE IZ MOKE OD KATERE NASTAJA KRUH LOBIJEV, KI GA "MORAMO" JESTI VSI, KER, ČE PIŠE V MEDIJIH POTEM VELJA, DENAR, KI GA TI NELJUDJE VLAGAJO V UNIČEVANJE ČLOVEŠTVA JE NEOMEJEN NI ČUDNO, DA O TEM POROČATE...KDO PA JE HIV POZITIVEN, KDO JE ZBOLEL ZA EBOLO??? NI POMEMBNO, KER NI LOBIJSKEGA INTERESA, NI BOOM TEMA, SAMO ZAVAJANJE IN NERESNICE
Maxx365
23. 06. 2020 19.49
+9
mkug5g
23. 06. 2020 18.02
-43
5 letni suspenz na vseh uradnih turnirjih bi bila pravicna kazen za djokota
Herman691
23. 06. 2020 17.56
+13
Kaki ukrepi, kaki virus, vlada in podporniki le te se zaprite v luknje in se nikoli vec ne vrnite, prosim, hvala
brabusednet
23. 06. 2020 17.46
+19
Hrvatom pa se ni pustil testirat,da bi kak njegov DNK arhivirali.
macek_garfield
23. 06. 2020 20.31
+1
solarcek1234
23. 06. 2020 17.45
+51
Pa kdo ima sedaj kaj za kritizirati Noleta???Kdo od vas kritikov se drži strogih ukrepov in distanciranja? Nihče ni bil na turnirju z namenom,da komu škoduje!!!!Nekateri ste bolni že sami po sebi ne zaradi korone!!!!
Borec21
23. 06. 2020 17.42
+14
Vsi se bomo slej kot prej okronali
VOŠINEK R.
23. 06. 2020 17.24
+9
Ko se bo pa vaš ljubljeni vodja Janez okužil pa boste rekli da je to sabotaža levice. Pridite že k pameti enkrat samo če si desnak je verjetno prepozno!
VOŠINEK R.
23. 06. 2020 17.22
+3
Pa kaj bluzite naivneži. Pa kaj če so okuženi? Marsikateri med vami desnaki ima hiv pa tudi živite. Resnica je da se desni bojite smrti. Nič ne boste odnesli 2m pod zemljo pa še lahko ne vem kako kradete!
big brother
23. 06. 2020 17.25
+5
Bolj ko se je levi bojijo se je tud hudič ne, ker nakraden dnar je lušn uživat.
VOŠINEK R.
23. 06. 2020 17.28
+2
No pa rečimo levi zoki in desni Janez da se lepše sliši a ne.
ggargamell
23. 06. 2020 17.20
+10
bolje umreti na nogah kot živeti na kolenih
VOŠINEK R.
23. 06. 2020 17.33
+3
Desni so vsaki dan na kolenih pred sliko Janše!
brabusednet
23. 06. 2020 17.49
+4
Levičarji pa antidepresive jeste za zajterk.Nikoli Janša ne bo predsednik,ali pač.
kastelc1212
23. 06. 2020 17.57
-1