Drugi športi

Lanišek, Penca, Orel in Ekar dobitniki Bloudkovih nagrad za 2023

Brdo pri Kranju, 11. 02. 2024 20.41 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bloudkove nagrade, najvišja državna priznanja za šport, so za leto 2023 prejeli smučarski skakalec Anže Lanišek za vrhunski mednarodni športni dosežek, trojica pa za življenjsko delo v športu, to so Janez Penca, Vojko Orel in Franc Ekar. Slednji, nekdanji predsednik Planinske zveze Slovenije, se je v imenu nagrajencev zahvalil za priznanja.

Poleg štirih nagrad je odbor podelil tudi deset plaket, ki so jih dobili za življenjsko delo v športu Franc Hočevar, Matjaž Jemec, Zdenko Mikulin, Danilo Vladimir Sergaš, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa organizacijski odbor maratona treh src ter Zvone Dežnak, Edvard Hafner, Samo Masleša in Janez Slatinšek, za pomemben tekmovalni dosežek pa Vita Lukan.

Na 59. podelitvi, ki je bila na Brdu pri Kranju, sta navzoče pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Poročilo je podal predsednika odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, vrhunski alpinist Viktor Grošelj.

Do razpisnega roka je na odbor za podelitev letošnjih nagrad in priznanj prispelo 60 vlog za 50 nominirancev. "Zadnja štiri leta, letos Bloudkov odbor v sedanji sestavi zaključuje svoj mandat, je bilo iz leta v leto izbor težji. Prav zaradi izjemnega razvoja slovenskega športa ter posledično vrhunskih dosežkov, tako pomembnih za Slovenijo, smo se člani odbora, potem ko nam je uspelo povečati denarni sklad in ga izenačiti s skladom za najvišja priznanja na področju kulture, vztrajno ukvarjali še z dvema drugima zakonodajnima pobudama," je povedal Grošelj.

Prva je bila, da se v letu olimpijskih iger število nagrad lahko poveča za vse prejemnike olimpijskih medalj. "Tudi za tiste, ki v preteklosti Bloudkove nagrade še niso prejeli. Najprej zato, ker si jo po našem mnenju zaslužijo, a tudi zato, ker bi s tem omogočili odboru, da bi lahko nagrajeval tudi vrhunske športnike neolimpijskih športov, pa tudi trenerje, športne funkcionarje in druge zaslužne delavce v športu. Z veseljem sporočam, da nam je, ob soglasni podpori vseh političnih opcij v našem parlamentu, to tudi uspelo," je pojasnil Grošelj.

Državni zbor je 18. oktobra z vsemi 86 glasovi navzočih poslancev potrdil predlogu dopolnitve zakona o Bloudkovih priznanjih. V obstoječi zakon so tako vnesli določilo, po katerem bo športnica ali športnik, ki dobi olimpijsko, paraolimpijsko, medaljo na olimpijadi gluhih in naglušnih ali medaljo na šahovski olimpijadi samodejno prejel tudi Bloudkovo nagrado.

Odbor v tej sestavi športnicam in športnikom, ki bodo po novem zakonu Bloudkova nagrade prejeli za nazaj, te podelil na posebnem dogodku v tem letu.

"Druga sprememba, za katero se zavzemamo, pa je, da naj Bloudkova nagrada vsem prejemnikom prinaša enako priznanje in zakonske pravice, ne glede na obrazložitev, zakaj so jo prejeli. Bloudkova nagrada bo le tako ostala enaka in nedeljiva. To je tudi njen namen, pomen in veličina," je Grošelj označil eno od ključnih prioritet Bloudkovega odbora v prihodnji sestavi.

"Priznanja prinašajo tudi finančni dodatek, za nagrado v višini okrog 11.000 evrov. Športnik, nosilec Bloudkove nagrade za življenjsko delo ali vrhunski mednarodni športni dosežek, pa je upravičen tudi do posebnega dodatka k pokojnini. A slednje sedaj še ne velja tudi za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, ki je tretja utemeljitev nagrade," je pojasnil Grošelj.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Banion
12. 02. 2024 08.49
Kdoje osvojil prve medalje za slovenijo na mednarodnih tekmovanjih? Gluhi, šele potem so prišli drugi ki so danes tako opevani. Odnos do teh gluhih športnikov je nikakršen, žal. Nagrada nekemu predsedniku planinske zveze, gluhemu ki je zaslužen za razvoj športa in mednarodno uveljavitev, pa ena plaketa. Sramota je tudi da nobena televizija ni našla termina za prenos, namesto osladnih kao popoldnevov

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.