Drugi športi

Lastniki ekip lige MLB za skrajšano sezono z začetkom v juliju

New York, 12. 05. 2020 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastniki ekip v severnoameriški baseballski ligi MLB so potrdili predlog, da začnejo sezono 2020 v začetku julija, in sicer brez gledalcev, so poročali različni ameriški mediji. Sezona bi se morala začeti že pred dvema mesecema, a je to preprečila pandemija novega koronavirusa.

 


Bejzbol
Bejzbol FOTO: AP

Predlog o skrajšani sezoni na 82 tekem, kar je približno polovica običajne, mora še potrditi sindikat igralcev. Pogajanja naj bi se začela v torek ali sredo, poročajo ESPN, USA Today, The Athletic in NBC Sports. To je sicer prvi uradni predlog večjih ameriških lig za izhod iz te krize, potem ko je izbruh virusa prekinil tudi košarkarsko ligo NBA, nogometno MLS in hokejsko NHL.

Po predlogu se bodo igralci, ki bodo trajali približno tri tedne, zglasili na treningih sredi junija. Te bodo izpeljali na domači lokaciji ali pa v vadbenih centrih na Floridi ali Arizoni, kjer so nekoliko omejili ukrepe glede pandemije. Nova sezona bi se tako začela med 1. in 4. julijem, v končnico bi napredovalo 14 namesto 10 ekip. Končnica bi se končala zgodaj novembra, le malce pozneje od običajnega zaključka sezone.

Ekipe, te bi bile razširjene s 26 na 30 igralcev, bi večinoma igrale proti ekipam iz iste skupine zaradi manjših stroškov in potovanj. Moštva bi igrala na lastnih stadionih, kjer bi to dovolila država in lokalne oblasti. Drugi bi morali igrati na svojih vadbenih površinah. Ker na tekmah ne bi bilo gledalcev, bi to pomenilo 40 odstotkov manj sredstev v proračun lige. Lastniki bi v tem primeru zahtevali delitev prihodkov 50-50, podobno, kot je v NFL in NBA. To pa bi lahko pomenilo spor z igralci, ki se soočajo z izgubo polovico plač in s slabšim izhodiščem v pogajanjih za novo kolektivno pogodbo. Zdajšnja poteče decembra 2021.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.