Drugi športi

Laureusi 2021 Osaki, Nadalu in Bayernu, brez priznanja za Pogačarja

Ljubljana, 06. 05. 2021 22.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teniška igralca Naomi Osaka in Rafael Nadal sta dobitnika letošnje prestižne nagrade laureus v konkurenci posameznikov. Med ekipami je priznanje pripadlo zmagovalcem nogometne Lige prvakov iz lanskega leta Bayernu. Med kandidati je bil tudi mladi slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar, a ga niso izbrali za novinca leta. Zaradi koronske krize so prireditev tokrat izpeljali virtualno.

Za Bayern je to drugi laureus po 2014.
Za Bayern je to drugi laureus po 2014. FOTO: AP

Bayern München je slavil v ekipni, kar je bilo za bavarsko ekipo potrdilo dobrega dela v prejšnji sezoni, ki so jo kronali z naslovom evropskega in nemškega prvaka. Za Bayern je to drugi laureus po 2014. Pri posameznih kategorijah pa sta smetano pobrala teniška igralca. Pri moških je akademija, ki podeljuje nagrade, izbrala Rafaela Nadala, za Španca je to že četrta takšna nagrada, pri ženskah Naomi Osako. Japonska se je izkazala ne le s športnimi nastopa, pač pa tudi z družbenim udejstvovanjem v boju za pravice temnopoltih. Zanjo je nagrada prva v "članski" konkurenci, pred dvema letoma je že dobil laureusa za novinko leta. V ožjem izboru za letošnje laureuse so bili sicer poleg Osake še nizozemska kolesarka Anna van der Breggen, italijanska smučarka Federica Brignone, kenijska atletinja Brigid Kosgei, francoska nogometašica Wendie Renard in ameriška košarkarica Breanna Stewart, pri moških pa ob Nadalu še atleta Joshua Cheptegei iz Ugande in Šved Armand Duplantis, britanski dirkač Lewis Hamilton, ameriški košarkar LeBron James ter poljski nogometaš Robert Lewandowski. Med ekipami so imeli pri Bayernu konkurenco v angleškem prvaku Liverpoolu, prvaku košarkarske lige NBA Los Angeles Lakers, moštvu formule 1 Mercedesu, zmagovalcih super bowla 2020 Kansas Cityju in argentinski reprezentanci v ragbiju.

Mohamed Salah
Mohamed Salah FOTO: AP

V preostalih kategorijah so priznanje za življenjsko delo podelili teniški legendi Billie Jean King, nagrado za družbeno udejstvovanje v športu je dobil svetovni prvak formule 1 Lewis Hamilton za svoj prispevek v boju proti rasizmu, nogometni zvezdnik Liverspoola Mohamed Salah pa je dobil nagrado za socialno delovanje v športu. V kategoriji mladih športnikov oziroma novincev leta je bil med nominiranci tudi zmagovalec lanskega Toura Tadej Pogačar, a nagrade ni dobil. Akademija se je v tej kategoriji odločila za igralca ameriškega nogometa Patricka Mahomesa. Ta se je pri komaj 24 letih izkazal kot najkoristnejši igralec finala lige NFL in je Kansas City popeljal do prve zmage po 50 letih. Poleg Mahomesa in Pogačarja so se za priznanje potegovali še mladi zvezdnik Barcelone Ansu Fati, svetovni motociklistični prvak Joan Mir, poljska teniška igralka Iga Swiatek ter avstrijski tenisač Dominic Thiem.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Nagrado za vrnitev leta so podelili kanadskemu deskarju Maxu Parrotu, priznanje v kategoriji po izboru navijačev za najboljši športni trenutek pa je priznanje dobil Chris Nikic, Američan je kot prvi športnik z Downovim sindromom uspešno končal Ironman.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bigbadjohn
07. 05. 2021 09.45
-1
Največja nagrada Tadeju je itak, da se je rešil zaplankanosti in postal svetovljan...