Drugi športi

Leclerc prvič zmagovalec v domačem Monaku

Monte Carlo, 26. 05. 2024 21.04 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Monačan Charles Leclerc (Ferrari) je zmagovalec dirke formule 1 na domačem terenu. Na klasični preizkušnji svetovnega prvenstva formule 1 po ulicah monaške kneževine je ugnal Avstralca Oscarja Piastrija (McLaren), tretji je bil drugi Ferrarijev voznik Španec Carlos Sainz.

Charles Leclerc
Charles Leclerc FOTO: AP

Dirka se je začela s trčenjem več dirkalnikov v prvem krogu, po katerem je bolid Sergia Pereza obstal na cesti povsem razbit, dirkač pa je bil nepoškodovan. V trčenje sta bila vpletena še Danec Kevin Magnussen, ki je zadel Mehičana v Red Bullu, ter Nemec Nico Hülkenberg. Zaradi odstranjevanja posledic trčenja so dirko prekinili z rdečo zastavo in z novim startom nadaljevali po 45 minutah.

To je bila tudi najbolj razburljiva "akcija" dirkaške nedelje. Po novem startu je Leclerc brez težav zadržal prvo mesto iz kvalifikacij, kar na ozkih monaških ulicah praktično že pomeni zmago. V tretjem poskusu, ko je začel s prvega mesta, je domačinu v Monaku vendarle uspelo tudi končati pred vsem tekmeci, tako da je prvič v karieri slavil na domačem dvorišču.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobno priložnost je imel že v sezonah 2021 in 2022, a ju takrat ni znal izkoristiti. Za Leclerca je današnja zmaga šesta v karieri, a prva po Avstriji julija 2022.

"To je zame res nekaj posebnega in mi ogromno pomeni. Zaradi te dirke sem začel sanjati, da bom postal dirkač formule 1," je po velikem uspehu v pogovoru za prireditelje dirke dejal domači zvezdnik in dodal: "To je res izjemno težka dirka. Upal sem, da se ne bo zgodilo še kaj. Na koncu sem bil tako čustven, da sem komajda še videl na stezo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Na slavnostni podelitvi pred častno ložo kneza Alberta II je tako Leclerc ponosno mahal z monaško zastavo, medtem ko so ga domači navijači navdušeno pozdravljali. A tudi Piastri je bil z drugim mestom zelo zadovoljen: "Na stopničkah sem v Monaku, je lahko še kaj boljšega?"

Nekaj sreče je imel Sainz, ki je ob prvem startu imel tehnične težave in zaostal, a je po nesreči tekmecev dobil novo priložnost in je lahko dirko spet začel s tretjega startnega mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvih deset dirkačev iz kvalifikacij je v enakem vrstnem redu končalo dirko. Vodilni v SP Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki je bil v soboto šele šesti, je tudi ostal na tem mestu. Pred njim sta bila še drugi McLarnov dirkač Britanec Lando Norris in njegov rojak v Merecedesu George Russell.

A v SP kljub današnjemu slabemu izkupičku ostaja Verstappen prepričljivo prvi, ima še 31 točk naskoka pred Leclercom. Nizozemec ima 169 točk, Leclerc 138, tretji je Norris s 113, četrti pa Sainz s 108.

Naslednja dirka bo čez 14 dni v Kanadi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flintwestwood
26. 05. 2024 21.50
bravo Leklerku ampak...dirka pa procesija, ni šans da prehitevaš še lahko na tej stezi!