Drugi športi

Nov veliki met uprave Krimovk: v Ljubljano se vrača Andrea Lekić

Ljubljana, 04. 02. 2021 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Juvan
Komentarji
6

Krim Mercator pospešeno sestavlja (močno) igralsko zasedbo za naslednjo evropsko rokometno klubsko sezono. V Ljubljano se vračata Dragana Cvijić in Tjaša Stanko, največja okrepitev pa bo ena najboljših organizatork igre na svetu v zadnjih letih Srbkinja Andrea Lekić, ki se po nekaj letih vrača v slovensko prestolnico. Krimovke konec tedna čaka nova preizkušnja v Ligi prvakinj, kjer še vedno verjamejo v preboj v četrtfinale.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Verjamejo v preboj v četrtfinale
    00:54
    Iz 24UR: Verjamejo v preboj v četrtfinale
  • Uroš Bregar o igralski zasedbi v naslednji sezoni
    00:41
    Uroš Bregar o igralski zasedbi v naslednji sezoni
  • Uroš Bregar o ambicioznih načrtih v prihodnje
    00:34
    Uroš Bregar o ambicioznih načrtih v prihodnje
  • Uroš Bregar pred tekmo z Rusinjami
    00:51
    Uroš Bregar pred tekmo z Rusinjami
Harma van Kreij, Nina Žabjek in Valentina Klemenčič
Harma van Kreij, Nina Žabjek in Valentina Klemenčič FOTO: Miro Majcen

Ekipa Krima Mercatorja za tekmovalno sezono 2021/22 dobiva nove obrise. V dresu tigric ostajata nizozemska reprezentantka Harma van Kreij in srednja zunanja Matea Pletikosić. Dvojici se bosta pridružili še dve novinki, Barbara Arenhart v vratih ter srednja zunanja Andrea Lekić. Četverica bo skupaj z Dragano Cvijić in Tjašo Stanko del ekipe za sezono 2021/22. Arenhartova je v tej sezoni na enajstih tekmah zbrala že prek 100 obramb, blestela je proti danskim tekmicam v Ligi prvakinj, ko je ubranila kar 46 % strelov. Brazilka v dresu črnogorske Budućnosti povprečno ustavi 10 poskusov na srečanje. Vratarka je svoje izkušnje nabirala tudi na Madžarskem, v Avstriji, Romuniji, na Norveškem in v Španiji. V reprezentančnem dresu je zbrala 166 nastopov. Osvojila je tudi deset zlatih medalj in eno srebrno. Poleg odličij je bila petkrat nagrajena – izbrana je bila v all star ekipo svetovnega prvenstva leta 2013 ter Pan ameriškega prvenstva štiri leta kasneje. Leta 2016 je bila najboljša vratarka Turnirja štirih narodov. Spomin iz Avstrije sta tudi naslov najboljše vratarke in rokometašice leta 2013. Kapetanka brazilske reprezentance bo v Ljubljani med vratnicami stala eno sezono z možnostjo podaljšanja za še eno.

Dragana Cvijić in Andrea Lekić se vračata v tabor Krimovk.
Dragana Cvijić in Andrea Lekić se vračata v tabor Krimovk. FOTO: Damjan Žibert

Andrea Lekić znova na Krimu
Identično pogodbo ima Lekićeva, sicer ljubljenka ljubljanskega občinstva, ki se v dres Krimovk vrača po sezoni 2010/11. Sedeminsedemdesetica v dresu Budućnosti je v tekoči evropski sezoni na sedmih tekmah dosegla 41 golov, največ na novembrski tekmi proti madžarskem Györu (11). Svoje izkušnje je nabirala tudi v Romuniji in na Madžarskem. Največ sezon je igrala za makedonski Vardar. Na 122 tekmah v dresu srbske reprezentance je dosegla kar 556 golov, v žepu ima srebro s svetovnega prvenstva izpred osmih let. Leta 2009 je prvič resneje opozorila nase z MVP nazivom regionalne lige, kasneje nanizala številne nagrade in priznanja. Kar sedemkrat je bila srbska rokometašica leta, leta 2013 pa je prejela je tudi IHF priznanje za najboljšo igralko sveta. "Vesela sem vrnitve v Ljubljano, tukaj se počutim, kot doma. Klub ima visoke cilje in dala bom vse od sebe, da se bomo konec sezone lahko skupaj veselili," je za uradno spletno stran kluba dejala Andrea Lekić in dodala: "Pred desetimi leti smo se dogovorili, da pridem nazaj. Zdaj smo to obljubo izpolnili. Zelo se veselim. V Ljubljani se počutim kot doma, evropsko kariero sem začela začela pri Krimu, ki ima znova visoke cilje," je v zelo spodobni slovenščini prisotne nagovorila izkušena srbska reprezentantka.

V najuspešnejšem ženskem rokometnem kolektivu v Sloveniji ostajata tudi Pletikosićeva, ki je na dosedanjih evropskih prizoriščih dosegla 31 golov, in nizozemska enajstica na poziciji leve zunanje jih je prispevala 26. Slednja je bila najbolj razpoložena ravno proti sobotnim tekmicam iz Rusije, medtem, ko se je devet centimetrov nižja rokometašica razigrala proti Bukarešti, Bietingheimu in Metzu. Dvojica ostaja v Ljubljani še eno sezono. "Veseli nas, da smo tako zgodaj že uspeli dodobra popolniti ekipo za prihodnjo sezono. Z nekaterimi smo še v dogovorih in vse kaže, da bomo do konca tega meseca že lahko postregli s kompletnim spiskom igralk. Igralke v Ljubljano prihajajo z navdušenjem nad mestom (predvsem tiste, ki se vračajo ali ostajajo), odličnimi pogoji za delo in njihov razvoj," je za spletno stran kluba športna direktorica RK Krim Mercator Deja Ivanović.

Samara da Silva Vieira
Samara da Silva Vieira FOTO: Damjan Žibert

Težka naloga proti izvrstnim Rusinjam
Rokometašice Krima Mercatorja v 13. kolu Lige prvakinj v Ljubljani gostijo ruski Rostov Don. Tekma bo na sporedu v soboto. Zaradi zasedenosti Stožic bo dvoboj izjemoma v Hali Tivoli. Tekmice so, z dvema odigranima tekmama manj, trenutno vodilne v skupini A. Ob sedmih zmagah imajo tudi en neodločen rezultat (23:23), do katerega so v Rusiji prišle ravno Krimovke, ki so si 19. septembra v zadnji minuti tekme priborile prvo točko v sezoni 2020/21. Rusinje so leto 2021 začele z minimalnim porazom proti Metzu ter zmago nad Nemkami, Krimovke pa so na treh dvobojih iztržile točko. "Na prvi tekmi smo jim odvzeli veliko točko. Motor ekipe je vsekakor Vyakhireva in bo nevarna tudi tokrat, a bo za točke potrebno ustaviti celotno zunanjo linijo," pred zahtevnim izzivom za spletno stran kluba pravi trener Uroš Bregar. "Morale bomo biti maksimalno fokusirane, motivirane in razigrane na vseh položajih. Ustaviti bo potrebno ne le Vyakhirevo, temveč vsako, ki bo stopila na igrišče," pred dvobojem dodaja Matea Pletikosić.

Na prvem medsebojnem obračunu sta bili pri tekmicah najbolj razigrani Anna Vyakhireva, ki je dosegla kar 10 golov, polovico manj jih je dodala Anna Sen. Še bolj razpoložena rokometašica Rostov Dona je Iuliia Managarova, ki je bila septembra natančna štirikrat, v sezoni že 42-krat. Najnevarnejši strelki ljubljanskega moštva sta Oceane Sercien Ugolin z 51 in Samara da Silva Vieira z 48 zadetki. V ekipi Krimovk pa tokrat žal ne bo kapetanke, Nine Žabjek, ki si je na tekmi proti Esbjergu poškodovala komolec.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glavni Baja
04. 02. 2021 14.59
+7
idemooo Lekička 👌
aristotel
04. 02. 2021 14.40
+2
Polovica od teh ki prihajajo je že starih lepo prek 30 let in kakšne večje dodatne vrednosti ne prinašajo (PA TUDI POCENI NISO)....! bolje da bi pripeljali mlajše perspektivnejše,ki jih je dosti okoli pa tudi doma bi se kakšna našla...kašnega preboja zato ne bo...pa da ne bo spet bolela glava kot vrsto zadnjih let (zaradi plač) in potem razpad in zaton !
Frenki7
04. 02. 2021 13.48
+3
Kdo bo to placal vse? Sploh sedaj,ko ni gledalcev
Chicago Bulls
04. 02. 2021 14.06
+0
Chicago Bulls
04. 02. 2021 13.47
+4
Lepo bo popit sok z Lekicevo 😃
Da se mene pita..
04. 02. 2021 13.43
+3
A je to tista od tastarga Lekića?