Drugi športi

Leto 2021 poligon za novo poglavje rivalstva Roglič - Pogačar

Ljubljana, 01. 02. 2021 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Kolesarski šport je v letu 2020 tako kot nekatere druge panoge dokazal, da se lahko s skrbnim načrtovanjem in strogimi ukrepom dokaj uspešno zoperstavi pandemiji novega koronavirusa in izpelje večji del tekmovanj na najvišji ravni. Izziv za to leto pa ostaja predvsem izvedba tekmovanj na nekoliko nižji ravni.

Neverjeten razplet lanske dirke po Franciji z Rogličem in Pogačarjem (oba na fotografiji) v glavnih vlogah se je zlatimi oziroma rumenimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva in športa.
Neverjeten razplet lanske dirke po Franciji z Rogličem in Pogačarjem (oba na fotografiji) v glavnih vlogah se je zlatimi oziroma rumenimi črkami vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva in športa. FOTO: AP

Minulo leto je za kolesarstvo predstavljalo velik izziv. Po dokaj normalnem začetku je že v februarju in marcu takrat prva koronska kriza pokazala zobe in za dlje časa prekinila tekmovalne aktivnosti na cestah. Med drugim je slovenskega asa Tadeja Pogačarja februarja prikovala v večtedensko življenje v karanteni enega izmed hotelov v Abu Dabiju, najboljšemu kolesarju lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci) Primožu Rogliču pa preprečila začetek sezone 2020 na marčevski dirki Pariz - Nica, ki se je Jumbo-Visma ni želela udeležiti.

Več mesecev usklajevanj strogih protokolov kasneje je Uci izdala predvideni spored nadaljevanja sezone v avgustu, ledino pa je s prvima dirkama orala tudi Slovenija, ki je v drugi polovici junija požela ogromno pozornosti svetovne javnosti z izvedbo državnega prvenstva. Cestna dirka na Ambrož pod Krvavcem je pripadla Rogliču, pokljuška vožnja na čas pa Pogačarju. Obe preizkušnji sta predstavljali aperitiv za prihajajoči "sprinterski" zaključek sezone.

Da sta imela Roglič in Pogačar za kaj takega priložnost, se je moralo poklopiti kar nekaj dejavnikov. Uci je s strogimi smernicami v sodelovanju z lokalnimi oblastmi ter zdravstvenimi organi ves čas krmaril med povečanim številom okužb z novim koronavirusom in zagotavljanjem preživetja številnih ekip, ki so odvisne ravno od največjih dirk na svetu. Večino programa v svetovni seriji so družno izpeljali, vključno z vsemi tritedenskimi preizkušnjami, tudi najpomembnejšo: dirko po Franciji. Vseeno je odpadlo 15 moških (med njimi tudi Pariz - Roubaix) in 12 ženskih dirk svetovne serije.

'Pro' raven ostala brez kar 39 dirk
Precej več težav je bilo na nekoliko nižji ravni. Profesionalna raven (Pro) je ostala brez 39 dirk v moški (tudi brez dirke po Sloveniji) in ženski konkurenci, nižja prva in druga kategorija pa kar brez 259 preizkušenj, ki so pomembne predvsem za razvoj mlajših kolesarjev in kontinentalnih ekip. Dirke, posebej organizirane za mlajše kolesarje so tako rekoč v celoti odpadle. Sezona 2021 bi se pravzaprav morala začeti januarja v Avstraliji, a so zaradi strogih ukrepov v boju s covidom-19 odpovedali vsakoletni Tour Down Under ter oceansko klasiko Cadela Evansa ter ju priredili le za domače tekmovalce.

V svetovni seriji so do začetka februarja odpovedali tri ženske preizkušnje, medtem ko je na kontinentalni profesionalni ravni odpadlo šest dirk, na nižji prve in druge kategorije pa 20. Tekom sezone bo teh zagotovo še več, a pristop k organizaciji tekmovanj v najbolj številčnem valu okužb v zadnji tretjini leta 2020 vendarle daje upanje, da bo zaradi pridobljenih izkušenj teh letos manj. Medtem ko je nekaj dirk po svetu že končanih, bo neuraden začetek večine najboljših predstavljala dirka po Valencii. Lansko različico je dobil Pogačar, letos pa mladega zvezdnika tam ne bo. Od Slovencev sta na startu Matej Mohorič in Jan Tratnik v dresu Bahrain Victoriousa.

Prva dirka svetovne serije bo 21. februarja, ko se bo začela dirka po Združenih arabskih emiratih. Na njej bo nastopil Pogačar, medtem ko bo Roglič sezono na najvišji ravni začel dva tedna kasneje na dirki Pariz - Nica. Za razliko od lanske sezone bodo tokrat največje dirke vsaj za zdaj v predvidenih terminih. Spomladanske klasike se tako vračajo v marec in april, medtem ko bo prva tritedenska dirka v maju na apeninskem škornju. V Italiji so sicer potrdili termin med 8. in 30. majem, a doslej trase uradno še niso predstavili, ena od etap pa bo po pisanju italijanskih in slovenskih primorskih časnikov potekala v Sloveniji.

Roglič (na fotografiji) je z drugo zaporedno zmago na Vuelti izvrstno odgovoril na boleč udarec s Toura.
Roglič (na fotografiji) je z drugo zaporedno zmago na Vuelti izvrstno odgovoril na boleč udarec s Toura. FOTO: AP

Start Vuelte avgusta, junijski Tour prilagojen vsestranskim
Špansko Vuelto bodo predstavili 11. februarja, začela pa se bo 14. avgusta v Burgosu. Tour se bo začel 26. junija, trasa pa je letos prilagojena predvsem vsestranskim kolesarjem. Tokrat bosta na sporedu dve vožnji na čas po ravnem terenu, kar bo še dodatno pisano na kožo širšemu krogu favoritov. Najboljši kolesarji so v letošnji sezoni cilje prilagodili tudi olimpijskim igram, a bo potrebno skrbno načrtovanje, saj bo cestna dirka na vrsti že teden dni po koncu Toura 25. julija, vožnja na čas pa štiri dni kasneje. Poleg OI bodo reprezentance dejavne še na evropskem in svetovnem prvenstvu. Trasa je hribolazcem letos bolj po godu v Trentinu na EP (8. - 12. 9.), kar je eden od Pogačarjevih ciljev.

Specialisti za enodnevne preizkušnje pa bolj pogledujejo proti Flandriji in SP (19. - 26. 9.), kjer bo trasa podobna aprilskim klasikam, kot so Amstel Gold, valonska puščica in Liege - Bastogne - Liege. Za drugo polovico leta 2021, ko bo cepljenje vse bolj razširjeno, med drugim se je proti covidu-19 cepila že celotna ekipa UAE Team Emirates, je pričakovati še manj težav z organizacijo dirk. Po letu dni brez velike večine dirk na nižji ravni, bo pozornost predvsem na teh ter na razvoju mladih kolesarjev. Eno izgubljeno leto v razvoju ter v boju za pogodbe z najboljšimi moštvi pomeni veliko, drugo bi bilo že na meji katastrofalnega, zato je upoštevanje ukrepov ter izvedba dirk v letu 2021 prva prioriteta Ucija in lokalnih organizatorjev v boju s pandemijo.

Nova poglavja slovenskega rivalstva
Slovenska kolesarska zvezdnika bosta sezono 2021 začela kot številka ena in dve lestvice Uci, Najboljša kolesarja lanskega leta se bosta letos prvič na cesti udarila na dirki po Baskiji v prvi polovici aprila, najbolj pričakovan pa je njun dvoboj na dirki po Franciji. Tam bo 22-letni Pogačar branil skupno zmago iz lanske sezone, potem ko je v predzadnji etapi ugnal rojaka in se vpisal v zgodovino kot najmlajši zmagovalec Toura po letu 1904.

Tako Pogačar kot Roglič sta na predstavitvah svojih ekip poudarila, da je glavni cilj sezone 2021 nastop na francoski pentlji. Na sporedu bo med 26. junijem in 18. julijem, trasa pa je bolj pisana na kožo vsestranskim kolesarjem z dobrim znanjem tako v spustih kot v vožnji na čas, tokrat dveh ravninskih. Oba sta v zadnjih letih na vseh področjih zelo napredovala. V sprinterskih zaključkih je Roglič lani v Španiji pridobival bonifikacijske sekunde in se tudi zavoljo teh obdržal na vrhu skupnega seštevka ter na najboljši možni način prilepil obliž na spodrsljaj na Touru.

Tudi Pogačar je močno napredoval v hitrih zaključkih, velik korak naprej pa je napravil v vožnji na čas. Junija lani je na Pokljuki ugnal Rogliča in postal državni prvak v kronometru, na Touru na La Planche des Belles Filles pa je osupnil vso kolesarsko javnost. V predzadnji etapi Toura je Pogačar za 1:21 minute ugnal vso konkurenco, Rogliča pa je za sabo pustil za minuto in 56 sekund.

Težave Toma Dumoulina (na fotografiji) so pretresle tabor Jumbo-Visme.
Težave Toma Dumoulina (na fotografiji) so pretresle tabor Jumbo-Visme. FOTO: AP

'Nedokončan posel' za Jumbo-Vismo
Nizozemsko moštvo je v dokumentarcu po Touru lahko le ugibalo, kako je mlademu zvezdniku kolesarskega športa uspelo uničiti njihove in Rogličeve sanje, hitro pa so začeli razmišljati o maščevanju in zmagi na Touru, ki za direktorja moštva Richarda Pluggeja predstavlja "nedokončan posel". Naloga tam ne bo enostavna, saj sta tako INEOS Grenadiers kot UAE Team Emirates posegla po močnih okrepitvah.

Pogačarju bosta družbo v Franciji delala hribolazec Rafal Majka in eden najbolj obetavnih kolesarjev na svetu Marc Hirschi. Kot senca pa bo svojemu rojaku na dirkah sledil Jan Polanc, ki je v popolnosti prevzel vlogo pomočnika in se je na dirkah, kjer sta skupaj z 22-letnikom nastopila, zelo izkazal. Letos bo predvidoma nastopil tako na Touru kot na Vuelti, kjer bo prav tako ščitil mlajšega rojaka, ki bo ciljal na prestižni dvojček.

INEOS  je moštvo okrepil z Richiejem Portom, Adamom Yatesom, Laurensom De Plusom, Danielom Felipejem Martinezom in specialistom za ciklokros in gorsko kolesarstvo Tomom Pidcockom. Z Eganom Bernalom, Richardom Carapazom, Geraintom Thomasom in zmagovalcem lanskega Gira Taom Geoghegan-Hartom pa bo znova stavil na več adutov na največjih dirkah.

Tekmeci okrepljeni, Roglič (zaenkrat) ostal brez Dumoulina
Pri Jumbo-Vismi ob nekaj okrepitvah (Sam Oomen, Edoardo Affini, Nathan van Hooydonck) upajo predvsem na nadaljevanje razvoja mladih kolesarjev in pomočnikov, vse upe pa na Touru polagajo v Rogliča. Na enodnevnih klasikah imajo močno žezlo v ognju v Woutu van Aertu. Odmeval je predvsem (zaenkrat zgolj začasen) umik nizozemskega zvezdnika Toma Dumoulina, ki se je ob boku Rogliča izkazal na vseh najtežjih preizkušnjah minulega leta in bil vedno zanesljiv zaveznik slovenskega asa.

Medtem ko se zdi, da te tri ekipe nekoliko izstopajo, bodo želeli drugi izkoristiti priložnost, ki jim bodo padle v naročje. Matej Mohorič z Bahrain Victorious začenja četrto sezono v tej sredini. Kot specialist za enodnevne klasike, je večji del priprav pred sezono namenil dobrim nastopom marca in aprila na najbolj znamenitih "enodnevnicah". Sezono bosta skupaj z moštvenim kolegom Tratnikom, zmagovalcem 16. etape lanskega Gira, sicer začela prva od Slovencev v ekipah svetovne serije. Nastopila bosta na dirki po Valencii, ki se bo začela v sredo. Nato pa sledi odhod na prašne makadamske ceste v Toskani na Strade Bianche. Milano - San Remo bo 20. marca prvi od dveh spomenikov, ki se jih bo Mohorič udeležil.

Drugi pa bo Liege - Bastogne - Liege, ko se bo srečal s Pogačarjem in Rogličem, ki bo tam branil zmago. Lani sta na "La Doyenne" Pogačar in Mohorič zasedla tretje in četrto mesto. Za zdaj je jasno, da od te trojice na OI ne bo Mohoriča, ki se bo zaradi zahtevnosti trase raje posvetil pripravam na svetovno prvenstvo v Flandriji med 19. in 26. septembrom. V Tokiu bo selektor Andrej Hauptman računal predvsem na Rogliča, Pogačarja in Polanca.

Le teden dni po Touru pod ognjenikom Fudži za olimpijska odličja
V okolici dirkališča in istoimenskega ognjenika Fudži bo 25. julija le teden dni po koncu Toura na vrsti cestna preizkušnja. Zato bo ključno predvsem načrtovanje forme, kar sta Roglič in Pogačar poudarila v pogovorih z mediji. Trasa jima je z dolgimi in strmimi klanci pisana na kožo. Toliko manj denimo Luki Mezgecu, ki bo s Team BikeExchange (nekdanji Mitchelton-Scott) lovil posamične zmage. Večkrat je 32-letni Kranjčan dejal, da so drugouvrščeni v bistvu prvi poraženci, prvo priložnost, da se izogne temu nazivu pa bo imel na klasiki po Almerii 14. februarja. Kasnejši načrti Mezgeca niso znani, bržčas pa bo znova nastopil na spomladanskih sprinterskih klasikah in na dirki po Poljski avgusta.

Od Slovencev bo v svetovni seriji kot sedmi Slovenec dejaven Domen Novak, ki bo znova opravljal vlogo pomočnika v ekipi Bahrain-Victorious. Lani se je izkazal predvsem na Giru, ko je bil eden najbolj vidnih pomočnikov na koncu petemu Špancu Pellu Bilbau. V ženski svetovni seriji bosta nastopali dve Slovenki, Eugenia Bujak in Urša Pintar. Obe sta del moštva z italijansko world tour licenco in slovenskim sponzorjem Ale BTC Ljubljana. Na najvišji ravni ženskega kolesarstva bodo letos organizirali rekordnih 22 preizkušenj.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morfo
01. 02. 2021 20.22
Če bi bil ta članek v 6 mesecu bi zdaj bilo 10.000 komentarjev, toliko o Slovenki sledljivosti temu športu.
uporabnica1
01. 02. 2021 20.03
+1
Dragi 24 ur. Dirka po Valenciji je odpovedana. Tratnik bo sezono začel na dirki po Provansi. Za Mohoriča se še ne ve, če so našli zamenjavo, vsekakor bi moral imeti vsaj eno ogrevalno dirko pred velikima italijanskima klasikama. Upam, da letos dobi monument in SP 💪
delomrznež
01. 02. 2021 13.38
+4
Komaj cakam, da se cirkus zacne.....Obema veliko srece, navijam srcno za oba, brez pardona.... Ko bo pa moz na moza - GO Rogla in to je to ...
glihavkupstriha
01. 02. 2021 13.29
+3
Tadej ima šanso v kronometru po UAE ,da upraviči svoj sloves iz Toura predzadnji dan,ki je zelo sumljiv.Vsi tuji strokovnjaki govorijo,da ni bilo normalno in da nekaj je v ozadju.Jaz se tudi ne bi bal,če bi zadaj imel take doktorje dopinga iz prejšnjih afer.Hauptman pa sedaj še napredoval v UAE.Uglavnem naivni Janezi verjamejo v našo čistost,ko pa je toliko bilo že kolesarjev v Slo ulovljenih na raznorazni doping in so imeli saj prestavo manj v nogah.Torej?Naj se začne .Kronometer bo na sporedu po UAE in tam bomo takoj videli .
morfo
01. 02. 2021 15.49
+7
Zanimivo je da v ekipi sodeluje clovek ki mu sodijo v opetaciji Aderlass. Če se spomnemo Giro 2019 Koren, Božič doping diskvalifikacija. Že ob tem bi se lahko fant zamislil, seveda če vidi vrhunec svoje karijere nekje v bodočnosti.
glihavkupstriha
01. 02. 2021 16.34
+5
Točno tako! Potem mi dajejo minuse sami zagovorniki dopinga in uspeha za vsako ceno.Gianetti si ne zna predtavljati kolesarstva brez dopinga.Samo eni so tukaj v Slo slepi.A če je naš se pa ne dopingira.Malo morgen
morfo
01. 02. 2021 18.52
+5
Ni ne prvi ne zadnji. ;-))Mogoče ga pa marsikdo razume, baje je teh stvari več med amaterji kot med profesionalci. Bi bilo zanimivo na koncu Franje jih pozvat da lulajo v lonček. Bi bilo zanimivo.
SDS Kopriva
01. 02. 2021 13.18
+2
Lani smo do konca govorili samo o Rogli , danes imamo še Pogija.. Noro fantastično, take sezono nismo videli še nikoli!!!!
morfo
01. 02. 2021 15.52
+6
Mislim da se bo o fantih še govorilo, ampak beseda pozitivno ali negativno zna biti zelo varljiva.🤔
uporabnica1
01. 02. 2021 20.02
-1
motorist_mb
01. 02. 2021 13.01
+4
Ajde carja na nepozabne dvoboje spet,bolši naj zmaga.Pogi težko nalogo maš odbranit TDF in osvojit Vuelto!
glihavkupstriha
01. 02. 2021 12.27
+1
Če gledamo iz 3 vidikov; lastništvo, vodstvo in kolesar. Lastniki: Če vas skrbi antidoping ali če želite vsaj obdržati fasado, zakaj bi dopustili, da je M.Gianetti odgovoren za vašo ekipo? Jasno je, da UAE ne briga ta aspekt. Kar je po svoje dovolj pošteno, saj gre navsezadnje za profesionalno kolesarjenje in zakaj bi se s tem obrmenjevali. Vodstvo: M. Gianetti in Maxim v svojih nekdanjih ekipah nikoli nista imela čistega GT kapetana in sedaj s še večjo finančno podporo in večjimi apetiti ter pričakovanji, zakaj neki bi kar naenkrat prešli na pristop samo "kruha in vode"? So zato zaposlili še dr. Scmidta in Ínigo San Millana? Kolesar: Če ta resnično verjame in trdi, da bo vozil kar se da dolgo na pristop samo "kruha in vode", zakaj neki se potem odloči in se pridružil UAE? Precej očitna izbira, tudi v takem športu, ki je napolnjen s skiciranimi ekipami (vsaj z vidika puritanskih dopingov)
uporabnica1
01. 02. 2021 20.05
-1
Porenta umiri se že. Kot amater nisi pokazal ničesar, se zdaj ne mores preboleti tega, da nisi uspel
glihavkupstriha
01. 02. 2021 21.20
+3
Tukaj gor ni nobene Porente,da smo si na jasnem.On je dosegu ogromno pri amaterskem Slo pokalu.In pri teku takoj s kolesa.Saj je tekmoval za naš klub.In si lahko samo tiho.Ker ,ko vtipkaš v gooole Porenta smo si na jasnem za kako dobrega amaterja gre,ki je poleg službe 2012 premagu parkrat Rogliča pri amaterjih.
glihavkupstriha
01. 02. 2021 21.21
+2
Imaš pa tukaj dober intervju Z NJIM LANI APRILA NA RUNDA.SI,če ga slučajno nisi prebral.Sem pa šef tekaškega kluba in trener moje varovanke v tekih na dolge proge.
glihavkupstriha
01. 02. 2021 21.26
+2
Zmagovalec največjega rekreativnega kolesarskega dogodka v Sloveniji, 33. maratona Franja, je Italijan Giuseppe Di Salvo, ki je slavil po sprintu četverice. Po 156 kilometrih je najboljši slovenski izid dosegel Primož Porenta, ki je bil tretji. Na najdaljši razdalji je kolesarilo okrog 1900 tekmovalcev.2014 je bil 3-ji na Franji s tem,da je 1. padu tisto leto na dopingu.In zmeraj v begi na Franji in na SP amaterskem zmeraj v vrhu na cesti.Tekmoval z dopingaši Kopšetom itd.Zato se je umaknu 2018 iz kolesarstva.Zaradi teh stvari,ki se so mu zamerile.In zaradi nekaterih podlih tekmovalcev.
uporabnica1
01. 02. 2021 21.57
-2
Tu ti bodo še nasedli, saj je veliko novih "poznavalcev" in navijačev, na rtv slo in bicikel.com pa te predobro poznamo
NejkoSLO
01. 02. 2021 12.12
+6
V pričakovanju letošnje kolesarske sezone! Gremo Slovenija <3