Drugi športi

Odločni Đoković znova v središču pozornosti: Dvomi se samo v moje poškodbe

Melbourne, 24. 01. 2023 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Milan Doknić
Komentarji
34

Novak Đoković na letošnjem OP Avstralije deluje neustavljiv kljub poškodbi stegenske mišice, zaradi katere med srečanji na prvem grand slamu leta ne trenira. Po gladki zmagi proti domačinu Alexu De Minauru je srbski teniški as izpostavil dvome v resnost svojih težav s poškodbo in primerjal poročanje novinarjev o njem s pristopom novinarjev do drugih igralcev.

Lansko leto se za Novaka Đokovića v Avstraliji ni začelo dobro. Verjamemo, da vsi vedo o sagi tam spodaj, epilog katere je bil izgon takrat številke ena svetovnega tenisa iz Avstralije in triletna prepoved vstopa v omenjeno državo. Prepoved vstopa je pred letošnjim OP Avstralije bila preklicana in Srb je na turnir, ki ga je osvojil že devetkrat, prišel z enim jasnim ciljem, osvojitev desetega naslova OP Avstralije in skupno 22. naslova na turnirjih za grand slam. Na poti do uresničitve tega cilja pa se je in še bo Srb srečal s številnimi nasprotniki. Lansko leto je njegovo ime predvsem pred začetkom turnirja bilo najpogosteje izgovorjeno na vseh novinarskih konferencah sodelujočih teniških igralcev in igralk. Večina je modro molčala, redki so Đokoviću javno izrekli podporo, spet tretji so se odločili pogumno spregovoriti o svojem nestrinjanju z njegovimi stališči in dejanji. 

Novak Đoković leto po izgonu iz Avstralije na igriščih Rod Laver Arene lovi svoj deseti naslov na OP Avstralije
Novak Đoković leto po izgonu iz Avstralije na igriščih Rod Laver Arene lovi svoj deseti naslov na OP Avstralije FOTO: AP

Vse lepo in prav, saj ima seveda vsak pravico do svojega mnenja. Leto po dogodkih, ki so delovali kot nekakšen ogromen zračni vrtinec sredi nevihte vseh neviht, Novak Đoković pa kot strela sredi tega vrtinca, je jasno, da je epidemija covida-19 terjala svoj davek. Avstralci so, tako kot mnogi drugi narodi po svetu, bili primorani preživljati dolga obdobja v izolaciji in velik del argumentacije za izgon Srba, je takrat bilo več kot leto dni dolgo trpljenje Avstralcev zaradi epidemije, ki je terjala številna življenja.

Alex De Minaur, avstralski tenisač, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogel nastopiti na olimpijskih igrah leta 2021, je pred lanskim turnirjem izpostavil razmere, v katerih so avstralski državljani živeli vse od začetka epidemije: "Zelo težko nam je bilo. Ogromno smo delali, da bi zaščitili sebe in svoje meje. Če ste želeli vstopiti v državo, ste morali biti dvakrat cepljeni. Od njega je bilo odvisno njegove odločitve, njegova presoja. Zdaj smo tu. Ta situacija je preusmerila pozornost z nas tekmovalcev. Tu smo zato, da igramo na OP Avstralije. Iskreno povedano si želim vse to pustiti za seboj in se osredotočiti na igranje tenisa." Še pred to izjavo so kamere ujele smeh De Minaurja, ki je očitno bil posledica njegovega mnenja o Đokoviću in njegovih težavah z lokalnimi oblastmi v Melbournu.

Letos je kristalno jasno, da je Novak Đoković s seboj v Avstralijo poleg ogromne želje po osvojitvi novega naslova prinesel tudi kratek seznam z imeni tistih, ki so takrat spregovorili o njem na tak ali drugačen način. Nick Kyrgios je za svojo javno podporo v najtemnejših trenutkih, ki jih je Đoković preživljal v hotelu za iskalce azila v Melbournu, bil "nagrajen" z ekshibicijsko tekmo pred letošnjim turnirjem. Drugi, kot je na primer De Minaur, pa so doživeli popolnoma drugačno usodo. 

V osmini finala se je Avstralec prvič v svoji karieri srečal s Srbom in srečanje zapustil z zgolj petimi osvojenimi igrami (6:2, 6:1, 6:2). Po odhodu De Minaura v slačilnico Rod Laver Arene je zmagovalec dvoboja ostal na igrišču in opravil kratek pogovor z Jimom Courierjem. "Ne bom te vprašal, kako si ga premagal tako prepričljivo, ampak zakaj si to storil," je Đokovića po novi zmagi vprašal Courier. "Ker sem želel," mu je po kratkem razmisleku z nasmehom na obrazu dejal Đoković. Pozneje, na novinarski konferenci, je trenutna številka pet svetovnega tenisa dodatno razložila svoj odnos s 23-letnim Avstralcem. "Z njim nimam nikakršnega odnosa. Leta 2022 je jasno pokazal, kaj si misli o meni,"  je naravnost dejal zelo motivirani srbski teniški igralec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Alex De Minaur se na drugi strani na videz še ni naučil iz lanskih napak. Na vprašanja novinarjev o poškodbi stegenske mišice, s katero je njegov nasprotnik vstopil v turnir, je odgovoril s sledečimi besedami: "Zadnja dva tedna vsi govorijo o tem, ampak ali jaz nisem dovolj dober teniški igralec, ki bi to lahko izkoristil, ali ... videti je bil je dobro. Preprosto je bil predober z vseh vidikov." Same besede seveda niso pretirano sporne, zgodovina med igralcema pa ponuja dodaten kontekst, s pomočjo katerega so marsikateri novinarji izluščili namigovanje Avstralca, da Đoković pravzaprav ni resno poškodovan, če sploh. 24. igralec sveta je hitro začutil, kam pes taco moli. Stopil je v akcijo in na svojem Twitter profilu zapisal: "Sovražim, kako mediji vedno ustvarjajo kontroverzne situacije in stvari jemljejo iz konteksta zato, da bi ustvarili privlačen naslov. Včeraj me je nadigral in prepričljivo premagal. Dajmo se raje enkrat osredotočiti na tenis. Jaz grem nazaj delati in zagotavljam vam, da bom napredoval."  

Na novinarski konferenci po porazu proti Đokoviću se je De Minaur srečal tudi z vprašanjem, ali je kdaj igral proti igralcu, ki je igral na tako visokem nivoju, kot je Đoković v zmagi proti njemu. Avstralec, ki je do zdaj v svoji karieri enkrat izgubil proti legendarnemu Rogerju Federerju in na štirih srečanjih z Rafaelom Nadalom zmagal enkrat, je po kratkem odmoru hitro odgovoril: "Mislim, da nisem, če sem popolnoma iskren." Razlog za njegov poraz je torej jasen, ne glede na poškodbo Srba. Zdaj lahko zgolj upa, da je Đoković s prej omenjenega seznama črtal njegovo ime, čeprav je jasno, da favorit OP Avstralije pozorno posluša vsako omembo svojega priimka. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To prepuščam njim. Tem ljudem, ki vame dvomijo. Naj še naprej dvomijo. Zanimivo je, da se dvomi samo v moje poškodbe, ko pa se nekdo drug poškoduje, to vpliva nanj. Potem so oni žrtve, jaz pa sem igralec, ki se pretvarja. To je izjemno zanimivo. Dobro veste, o kom natančno govorim," je Đoković dejal med pogovorom z novinarji po novi zmagi v Avstraliji. Namigoval je na poročanje novinarjev o Rafaelu Nadalu in njegovih uspehih. Nadal je na lanskem OP Avstralije, ki ga je na koncu tudi osvojil, igral prvič po mesecih, poškodba stopala, zaradi katere je toliko časa bil odsoten z igrišč, je nanj vplivala tudi na Roland Garrosu, ki ga je prav tako osvojil. Na naslednjem turnirju za grand slam v Wimbledonu je doživel poškodbo trebušne mišice in kljub zmagi v četrtfinalu proti Taylorju Fritzu naslednje srečanje v polfinalu proti Nicku Kyrgiosu predal.

Đoković na letošnjem turnirju med dvoboji zaradi poškodbe ne trenira. Spomnil se je tudi OP Avstralije leta 2021, ki ga je Srb osvojil kljub težavam z trebušnimi mišicami. "Nimam občutka, da se moram nekomu dokazovati. Imam slike izpred dveh let. Tako magnetno resonanco kot ultrazvok, ki dokazujeta poškodbo. Ne vem, ali bom to tudi objavil, mogoče. Navadil sem se soočati s tem. To me zgolj še dodatno motivira in mi daje moč," je svoje bodoče nasprotnike opozoril Đoković.

Novak Đoković je v letošnje OP Avstralije vstopil s poškodovano stegensko mišico, kljub temu pa je do zdaj bil zelo prepričljiv
Novak Đoković je v letošnje OP Avstralije vstopil s poškodovano stegensko mišico, kljub temu pa je do zdaj bil zelo prepričljiv FOTO: AP

Njegov nasprotnik v četrtfinalu Andrej Rubljov se verjetno ne nahaja na seznamu Đokovića, kljub temu pa se ne veseli borbe z nekdanjo številko ena. "Nihče ne želi igrati proti Novaku. Seveda bi raje bil na drugem delu žreba," je po svoji zmagi v petih nizih proti Holgerju Runeju v osmini finala dejal Rus. V polfinalu na drugi strani žreba se nahaja še eno potencialno ime na Đokovićevem seznamu, Grk Stefanos Cicipas, ki je pred lanskim turnirjem o Srbu dejal: "Tukaj sem zato, da govorim o tenisu. O njem se v zadnjih tednih ni govorilo dovolj. Škoda."  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
24. 01. 2023 21.27
+2
Želim mu zmago ker je edini ki si jo zasluži po kalvariji ki jo je doživel!
Lilicamilica
24. 01. 2023 19.38
+2
Voly verjetnl izhajas od sebe! Nekomu podelit etiketo notoricnega laznivca je lahko samo ta razlaga!
bojer
24. 01. 2023 19.14
+4
Kar lep del svoje kariere ima na igrišču in pred sodniki "poškodbe".
Mihacito
24. 01. 2023 18.47
+2
Jokica...ce si nadut si tudi tarca vsega in vsakogar 🤷🏻‍♂️
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 19.07
-1
Jokica ti je že spakiral Miha 🇪🇦🤫🐑 naduti
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 19.19
+2
Mihi kot pluvas po Pogačarju tak po noletu tebi podobno 🤡 kdo te tebe mara
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 18.07
+0
Sami teski strokovnjaki ja hudo vam je in se bo ker največji antipatičnjak ,🇪🇦 je že parkiral Švicar več ne igra on pa Rusi rekorder pa se neceplen je pa živ tudi
janezdollar
24. 01. 2023 17.31
-10
Mister antipaticus…doping dela čudeže…
Kaveljc
24. 01. 2023 17.20
+9
Res ne razumem, da se politika in nacionalizem mešata v šport. Poslušal sem vse komentarje, kjer je bil Nole vedno korekten do vseh, ki jih je premagal. Doniral je miljone $ celo v Avstralijo po katastrofalnih požarih, doniral v Bergamu po kovidu. Tu pa ga še vedno kritizirajo kavčarji, ki v življenju niso dosegli nič. S tem dokazujejo samo svoje komplekse, pa lahko pišejo, kar hočejo. Glede nacionalizma pa najboljši slovenski športniki so iz mešanih zakonov od Oblaka, Dragiča, Dončiča, Zahoviča. Ampak za zaplankanost pač ni pomoči.
sh4dyl4dy
24. 01. 2023 16.53
-10
Kakšen samovšečen narcisist🤮
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 21.06
-1
biggie33
24. 01. 2023 16.29
+17
Upam, da zmaga in pošlje Avstralijo v tri krasne.. opranci covidni!!
Voly
24. 01. 2023 16.03
-15
Seveda se dvomi v njegove poškodbe, če je pa notoričen lažnivec.
poper00
24. 01. 2023 16.19
+17
In ti to veš.No če toveš potem tudi veš ,da si navaden faušljivec.
FaTa Albanka
24. 01. 2023 17.19
+4
Razlozi ti to nam majster iz CSDja kak je Novak laznivec
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 18.31
-1
BitterTruth
24. 01. 2023 15.48
+15
Dajmo za hec en test... plus kdor je za noleta in minus kdor ga, enako kot jaz, ne prenese
Tako pac je
24. 01. 2023 16.51
+7
IskraLJ
24. 01. 2023 15.39
+27
Gremo Nole do konca, navijamo zate!
oježeš
27. 01. 2023 18.03
Ne bo problem, saj ni resnih konkurentov. Če bi pa še bili, bi imel pa hude poškodbe.
BelgradeBoy
24. 01. 2023 15.21
+9
Grem nazaj delat, ne delati... jao prevajanje!
t3d0m3d0
24. 01. 2023 15.43
+2
Ja, za glagole gibalnike (npr. grem, iti) se uporablja namenilnike (= nedoločnik brez i na koncu).
wsharky
24. 01. 2023 15.20
-20
spet neko simuliranje s strani tega igralca
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 15.28
+9
Kot tvojo simuliranje z jezikom ker druga ne znaš
madridista07
24. 01. 2023 15.35
-15
Wsharky si pričakoval kaj drugega od njega? 🤔 Je že večkrat pokazal slabe stvari.... No, dobre tudi, da se Mariiiiiboooooor ne bo preveč vžgal. 🤣🤣
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 18.13
+0
Madrid in se nekateri kaj ste,sposobni kaj normalnega napisat ne niste kot vedno eni in isti pametnjakoviči sama pa mu niti do pet mu ne sežete po Dobeni plati tak vas bolijo uspehi njegovi 🐑🤫
JB007
24. 01. 2023 18.58
+2
Normalno da ga mb zagovarja če pa je južne krvi
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 19.05
-1
Tak kot ti ne si že menjal kune JB za resnico od tebe sem Slovenec tvoje lanive besede pa se kar pišeš ni ti pomoči hr
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 19.10
Pa tebe nimam kaj zagovarjati ker lazes da si Slovenec pa 🤫 kune si menjaj da ne pozabis
madridista07
24. 01. 2023 19.17
+3
Mariborrrrrrr imam lahko svoje mnenje??? Pač mi ni niti malo simpatičen kot igralec...... Bil je čisto ok, do pred nekaj let,ko mu je slava malo preveč stopila v glavo.... Sicer bi nam tudi verjetno, ampak vseeno.... Glej ti ne maraš Nadala, eni pa pač ne maramo Noleta.... Nea si k srcu preveč jemlji teh naših besed.... 😀 Nima smisla.... Lepo bodi...
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 19.36
+0
Ni problema Madrid samo naj pišejo resnico,tega ne zmorejo marsikdo pa sprejmem tvoj objektivn komentar enako lepo bodi 👌
JB007
24. 01. 2023 19.57
-1
mb jaz priznam kar sem ti si pa skrivač in hinavec ki se skrivaš za imenom najlepšega slovenskega mesta
Mariborrrrrrrrr
24. 01. 2023 20.18
-1
Ti si vse povedal pa se poberi,pa zame je najlepše mesto ker sem od tu ti pa si lagal da si za razliko od mene Slovenec pa si pol napisal da si Hrvat briga mene kaj si in me pusti pri miru
JB007
25. 01. 2023 17.53
+2
Dokler boš ti vedno drezal v mene osebno te bom jaz jeb... nazaj zdaj pa se odloči