Drugi športi

Lia Apostolovski tretja na diamantni ligi v Maroku

Marakeš, 19. 05. 2024 20.58 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lia Apostolovski je z izidom sezone, 1,91 metra v skoku v višino, zasedla tretje mesto na atletski diamantni ligi v Marakešu. Zmagala je Srbkinja Angelina Topić, tretja na prejšnjem EP na prostem je z 1,98 metra popravila svoj državni rekord. v Maroku so nastopili še Tina Šutej, ki je bila v skoku s palico šesta ter Kristjan Čeh v metu diska in Anita Horvat v teku na 800 metrov, ki sta bila oba sedma.

V skoku v višino je bila za Angelino Topić, tudi zmagovalko prejšnjega diamantnega mitinga v Katarju, kjer je bila Lia Apostolovski četrta, druga Nemka Christina Honsel (1,91 m).

Lia Apostolovski
Lia Apostolovski FOTO: Profimedia

Apostolovski je 1,75, 1,81 in 1,87 metra zmogla v prvih skokih. Letvico na 1,91 metra je prvič podrla, tedaj je bila uspešna Honsel in je prevzela vodstvo. Po drugem in uspešnem skoku na tej višini je bila druga Ljubljančanka skupaj s Topić.

Nato so letvico postavili na višino osebnega rekorda slovenske predstavnice, 1,95 metra. Le še tri tekmovalke so bile tedaj v boju za zmago, prva je bila uspešna Topić. Honsel je bila tedaj druga in je tako kot tretja Apostolovski nato letvico trikrat podrla.

Topić je bila za konec tretjič uspešna na 1,98 metra za nov srbski rekord. Nato je nadaljevala na dveh metrih, magične meje pa ji ni uspelo preskočiti.

Z 1,87 m je bila četrta nekdanja svetovna mladinska prvakinja Morgan Lake iz Velike Britanije. Bila je četrta tudi lani na SP na prostem in šesta marca letos na dvoranskem SP v Glasgowu, kjer je do brona prišla Apostolovski, tokrat najboljša v slovenski četverici v Maroku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Angelica Moser je s 4,73 m zmagala v skoku s palico. Švicarka je leta 2021 v poljskem Torunu na dvoranskem EP edina premagala Tino Šutej. Druga je bila Italijanka Roberta Bruni (4,65 m), tretja Grkinja Aikaterini Stefanidi (4,55 m), nekdanja olimpijska, svetovna in evropska prvakinja.

Šutej, lastnica štirih medalj na velikih tekmah v zadnjih letih, je bila prvič uspešna na 4,30 m, drugič na 4,45 m, na 4,55 m pa je letvico podrla v vseh treh poskusih in ni ostala med četverico, ki se je še merila za zmago.

Tina Šutej
Tina Šutej FOTO: AP

V metu diska je prepričljivo zmagal Litovec Mykolas Alekna, svetovni rekorder in evropski prvak je vrgel 70,70 m v četrti seriji. Drugi je bil Avstralec Matthew Denny (67,74 m), ki je lani s predzadnjim metom finala preprečil Čehu končno diamantno zmago. Tretji je bil olimpijski in svetovni prvak Daniel Stahl iz Švedske (67,49 m).

Čeh je v prvem poskusu ostal brez veljavnega izida, tako kot tudi v drugem, ko je vodstvo z 69,94 m prevzel Alekna. Slednji je tudi ostal praznik rok v uvodni seriji. Po njej je bil prvi Avstralec Denny 67,74 m, v drugi se mu je na tretjem mestu povsem približal Stahl s 67,49 m.

Čeh je s 64,64 m v tretji seriji prišel zanj le na šesto mesto in dobrega pol metra ga je ločilo od devetega mesta, na katerem ne bi imel več preostalih treh metov na tekmi. Pred njim sta bila še četrti Jamajčan Traves Smikle (66,04 m) in Litovec Andrius Gudžius (64,91 m), nekdanji evropski (2018) in svetovni prvak (2017).

Ptujčan je tudi v četrti in peti seriji ostal brez izida, na šestem mestu ga je prehitel še Jamajčan Fedric Dacres s 65,05 m v peti seriji. Čeh tako v šesti seriji ni bil med tremi, ki so odločali o razvrstitvi na zmagovalnem odru za najslabši izid na velikih mitingih v zadnjih letih, prva trojica pa je tudi po zadnjih metih ostala nespremenjena.

Kristjan Čeh
Kristjan Čeh FOTO: AP

Anita Horvat je v teku na 800 metrov osvojila prvi točki v diamantni ligi v sezoni. Čeprav ji je na koncu ob času 2:01,38 nekoliko zmanjkalo moči, pa je prišla do sedmega mesta. Z izidom sezone na svetu je slavila Južnoafričanka Prudence Sekgodiso (1:57,26).

Ta je presenetila pred tekmo favorizirano Habitam Alemu (1:57,70). Etiopijka je bila šesta na OI v Tokiu in mesto višje marca letos na dvoranskem SP v Glasgowu.

Anita Horvat
Anita Horvat FOTO: AP
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloaloalo
20. 05. 2024 08.45
+2
Mogoče bi Čeh še enkrat zamenjal trenerja? Fant se bo zgubil če bo tako nadeljeval...
slovenka62
20. 05. 2024 08.36
+2
JApajaDAja
19. 05. 2024 21.45
+4
kje so tisti zlati časi, ko je rtv slo to prenašal v živo ---